Tamer Heper Yaz saati
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Artık yaz saati, kış saati olmayacakmış. Şimdi biz devamlı bir saat ileriyi mi kullanacağız yoksa bir saat geriyi mi? ● M.L.
Önce bir ifadeyi düzelteyim. Yıllardır yaz saati diye yapma bir saat düzenini kullanıyoruz. Bu gerçek bir saat dilimi değil, yapma. Yazın saatler bir saat ileri alındığı için buna yaz saati denildi. Kışın da normal saate dönüldüğü için yaz saatinin karşıtı olarak kış saati denilmeye başlandı. Aslında saat bildiğimiz yüzyıllardır kullandığımız saat. Biri çıktı, “Bize enerji sağlar, saatleri bir saat ileri alalım” dedi, Avrupa ülkeleri uydu biz de uyduk. Enerjiden tasarruf sağladığı yoktu. Bu bir varsayımdı. Senelerce denendi ve sonuçta Avrupa ülkelerinin birkaçı yazın saatleri bir saat ileri almayı, kışın normal saat dilimine geçmeyi bıraktı. Ama biz ne yaptık bir saat ileri olan yaz saatini benimsedik devamlı kıldık. Şimdi yaz kış bir saat ileri olan saati kullanacağız. Peki enerjiden tasarruf sağlanıyor mu sağlanmıyor mu? Bu bir farazi yani insanlar yataktan erken kalkacak, işe bir saat erken gidecek. Yaz olduğu için bu saatlerde hava aydınlık olacak, iş çıkışı eve dönerken de hava aydınlık olacak. Elektrik yakmaktan kurtulup tasarruf edeceğiz. Oysa enerjiyi asıl kullanan sanayi. Sanayi 3 x 8 formatında çalışır.

Yani 24 saat makineler durmaz. 8 saatte bir elemanlar değişir. Enerji tüketimi aynıdır. Evlerde tüketilen enerji ise sanayinin yanında devede kulak. Ancak onu da ayırmak lazım. Elektrikli ev gereçleri güne geceye bakmaz, örneğin buzdolabı 24 saat çalışır. Sair gereçlerin ise gecesi gündüzü yoktur, ihtiyaç halinde çalışır. Peki aydınlığa ve karanlığa bağlı olanlar hangisi? Ampuller.

Bunların sarfiyatta oranı ne? Çok düşük. Bunların sarfiyatta önemi olduğu iddia edilecek ise kışın erken kalkmak zorunda kalan herkes elektriğini yakacaktır, yani sarfiyatı artıracaktır. İşyerlerinde ise ışıklar devamlı yanmaktadır. Peki soruyorum, tasarruf bunun neresinde? En çok kime acıyorum biliyor musunuz, karanlıkta kalkıp okula gidecek olan çocuklara. Gelin de bu çocuklara okulu sevdirin. SONUÇ: Bir saat erken kalkmakla enerji tasarrufu olacağı kocaman bir aldatmaca. Ülke bununla kalkınmaz, ekonomik kalkınmanın formülü basit. YATIRIM-ÜRETİM-İSTİHDAM. Bunun başka yolu yok, o da bizde yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder