Gündem Sürekli yaz saati uygulaması torba yasaya girdi

Sürekli yaz saati uygulaması torba yasaya girdi

Paylaş
Sürekli yaz saati uygulaması torba yasaya girdi

Sürekli yaz saati uygulaması torba yasaya eklendi. Düzenleme Meclis'te görüşülecek

Yaz saati uygulaması TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na geldi. AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ın imzasını taşıyan önergede, 26/12/1925 tarihli ve 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saat Takvimine Dair Kanunun 2. Maddesinin 2. Cümlesi 'Bakanlar Kurulu bir saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapmaya yetkilidir' şeklinde değiştiriliyor.

BAKANLIK 7 EYLÜL 2016'DA KALICI HALE GETİRDİ


Bakanlar Kurulu, 7 Eylül 2016’da aldığı kararla, gün ışığından yararlanabilmek için 26 Mart 2016’dan itibaren geçilen yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesini kararlaştırmıştı.

DANIŞTAY: TEK SEFERLİK YETKİYE RAĞMEN KALICI DEĞİŞTİRDİ


Danıştay ise, kamuoyunda büyük tartışma yaratan yaz saati uygulamasını kalıcı hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini bir velinin itirazı üzerine geçen durdurmuştu.

Kararda, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’da hükümete ancak bir saatlik değişiklik yetkisi verildiği, buna rağmen Bakanlar Kurulu’nun yasaya aykırı şekilde değişikliği kalıcı hale getirdiği belirtildi.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI


Yasaya göre Bakanlar Kurulu’na sınırlı yetki verildiği anlatılarak, “Yasanın yetkinin süreklilik arz edecek şekilde kullanılması konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki vermediği tartışmasızdır” denildi. Bakanlar Kurulu kararının yetki kullanımını aştığı, yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirdiği, bu haliyle 697 sayılı kanunu değiştirdiği anlatıldı. Bu nedenle oyçokluğuyla yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

ENERJİ BAKANI ALBAYRAK 'DEVAM EDECEK' DEMİŞTİ


Danıştay'ın bu kararının gündeme oturmasının ardından, Enerji Bakanı Berat Albayrak tarafından devam edeceği açıklanan yaz saati uygulaması şimdi de TBMM’de görüşmeleri devam eden torba tasarıya eklendi.

Sürekli yaz saati uygulaması yasa ile hayata geçirilecek. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yaz saati uygulamasını sürekli hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.

YAZ SAATİ UYGULAMASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ


Yaz saati uygulamasıyla birlikte gün karanlıkta başlayınca güvenlik sorunları oluşacağı endişesiyle sosyal medyada kampanyalar başlatılmıştı. Yaz saati uygulamasına kış aylarında da devam edilmesiyle günü ağırması Türkiye genelinde saat 08.20'yi buluyordu. Hem işe giden yetişkinlerin hem de okula giden çocukların gün ağarmadan uyanıp yola düşmesi üzerine başlatılan imza kampanyalarına binlerce vatandaş destek verse de yaz saati uygualamasına devam edilmişti.


YAZ SAATİ UYGULAMASININ SÜREKLİLİĞİ CİHAZLARI NASIL ETKİLEYECEK?


İnternete erişimi olan telefon ve bilgisayarlar, her yıl iki kez saatlerin ileri ve geri alındığı gecelerde kendilerini otomatik olarak güncelliyorlardı. Sabit zaman dilimi uygulamasıyla birlikte eğer elektronik cihazlar otomatik saat ayarlaması yaparsa, kullanıcıların saatleri düzeltmesi gerekecek.

Geçen yıl 1 Kasım seçimleri nedeniyle Türkiye'de kış saati uygulamasına geçiş bir hafta ertelenmişti. Microsoft, o dönemde bir güncelleme yayınlayarak saatlerin bir hafta geç geri alınmasını sağlamaya çalıştıysa da güncelleme sadece Windows 10 işletim sistemi için geçerli olmuş ve birçok bilgisayarda saatler otomatik olarak geri alınmıştı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da saati otomatik olarak geri alabilme özelliği bulunan akıllı telefon ve elektronik cihaz sahiplerini uyarmıştı.