Yaz sofraları için mide yormayan 10 zeytinyağlı tarifi

Mutfaklarda zeytinyağlı yemeklerin yeri ayrıdır. Hem lezzetli hem de hafif olmaları ile yaz aylarında sıklıkla tercih edilirler. İşte yaz sofralarınız için kolayca hazırlayabileceğiniz en pratik zeytinyağlı tarifleri...

10 Temmuz 2018, Salı 15:50
A A
Zeytinyağlı Bezelye

Zeytinyağlı Bezelye

Bezelyeler yeni çıkmışken zeytinyağlı hafif yemek arayışında olanlara güzel bir seçenek. Havuç, patates, kapya biber ve sarı biberle renk katacağınız zeytinyağlı bezelye yemeğinin tadı damağınızda kalacak.


Malzemeler


500 gr ayıklanmış bezelye 1 adet orta boy soğan 3 diş sarımsak 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağ 2 adet domates 1 adet havuç 1/2 (yarım) demet dereotu 1 adet kesme şeker 1 çay kaşığı tuz, karabiber sıcak su


Yapılışı


Soğan, sarımsak, havuç ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Tencereye zeytinyağını koyun ve kızdığı zaman soğan, sarımsak ve havucu koyup soğanların rengi sararana kadar kavurun. Soğanlar istenen kıvama geldikten sonra domatesleri ekleyin. Tuz, karabiber ve şekeri de ekleyin 2 dakika kadar pişirin. Bezelyeleri de ekledikten sonra, üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edip pişirin. Piştikten sonra incecik doğradığınız dereotunu ilave edin ve 1 kez karıştırdıktan sonra kapağını kapatın. Püf noktası: Zeytinyağlı yemekleri mutlaka pişirdiğiniz tencerede soğumasını bekledikten sonra başka bir kaba çıkarın. Böylece tadı çok daha yerinde olacaktır.

Zeytinyağlı Semizotu

Zeytinyağlı Semizotu

Sağlıklı yağ asitleri içeren sebzelerden biri olan semizotu, zeytinyağı, sarımsak ve pirinç eşliğinde yazın hem doyurucu hem de lezzetli bir yemek.


Malzemeler


Bir büyük bağ semizotu Bir büyük boy soğan 2 yemek kaşığı pirinç 2 yemek kaşığı domates salçası (bir kaşığı biber salçası da olabilir) Tuz, karabiber, pul biber 1 su bardağı kadar su Zeytinyağı


Yapılışı


Semizotunu güzelce ayıklayıp 15-20 dakika sirkeli suda bekletin. Tencerenize zeytinyağını koyun. Yağ ısınınca yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip birazcık kavurun. Salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar kavurun. Yaklaşık 2 cm boyutlarında kestiğiniz semizotunu ekleyip bir kaç kez çevirin. Semizotu bir müddet sonra suyunu salacaktır. Suyunu salan semizotuna pirinci ekleyin. Biraz daha sulu olmasını isterseniz üzerine 1 bardak su ilave edin. Pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. 

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı Bamya

Taze veya kurutulmuş olarak zeytinyağı ile pişirildiğinde vazgeçilmeyen bir lezzet. Sarımsak, domates, havuç gibi yaz sebzeleri ile harmanlandığında bir tabak daha yemek isteyebilirsiniz.


Malzemeler


500 gr bamya 4 diş sarımsak 2 adet soğan 3 adet domates 3 adet yeşil sivri biber Yarım su bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası (İsteğe bağlı miktarı arttırabilirsiniz) 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı toz şeker Tuz


Yapılışı


Bamyaları bol suda yıkayıp süzün, sap kısımlarını kesin. Bamyalar büyükse iki eşit parçaya bölebilirsiniz. Sarımsakları ve soğanları çok ince doğrayın. Domates ve biberleri küp küp doğrayın. Zeytinyağını tencerede kızdırıp, soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra biberleri ekleyip kavurun. Salçayı da ekleyip 1-2 dakika karıştırarak kavurmaya devam edin. Sonra domatesleri ve bamyaları ilave edin. Bamyaları 1 dakika kadar pişirdikten sonra, üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su koyun. Tuzunu ilave edip, orta ateşte 20-25 dakika kadar pişirin. Bamyalar hafif yumuşayınca limon suyunu ve toz şekeri ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. İsterseniz sıcak olarak ya da soğuktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.


Barbunya Pilaki

Barbunya Pilaki

Tarçın ve şekerin eşlik ettiği zeytinyağlı barbunya pilaki havuç ve biber ile birleştiğinde sevdiklerinizin tekrar isteyeceği bir yemek olacak. Hafif ve doyurucu olması masanızda baş tacı edilmesini sağlayacak.


Malzemeler


500 g taze barbunya Yarım su bardağı zeytinyağı 1 adet soğan 1 orta boy patates 1 adet havuç 2 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı şeker 2-3 diş sarımsak Tuz


Hazırlanışı


İlk olarak barbunyaları bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 10 dakika kadar kaynatarak çıkan suyu süzün (barbunyalar pişsin ama dağılmasına izin vermeyin). Diğer yandan soğanları yemeklik doğrayın ve tencerede yarım su bardağı su ile pişirmeye başlayın. Soğanlar yumuşadıktan sonra zeytinyağını ilave ederek önce salçayı sonra da küp küp doğradığınız patatesleri, ince halkalar halinde doğradığınız havucu ve ince kestiğiniz sarımsakları ilave edin. 2 dakika kadar yağda çevirdikten sonra şeker, tuz ve 1 su bardağı kadar kaynar suyu ilave edin ve 5 dakika kadar patates ve havuçları pişirin. Daha sonra barbunyaları ilave ederek, suyu kontrol edin çok azalmışsa bir miktar daha kaynar su ilave edebilirsiniz. Patatesler ve havuçlar pişene kadar tencerenin kapağı kapalı ve kısık ateşte kaynatın. Suyunu kontrol etmeyi unutmayın ki tencerenin tabanı tutmasın. Yemeğiniz piştikten sonra ocaktan alıp soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Portakallı Pırasa

Portakallı Pırasa

Pırasayı portakallı denediniz mi? Denemediyseniz pişerken iki bardak portakal suyu ekleyin. Enfes tadıyla damaklarınızı şenlendirecek portakallı pırasa yemek listenizde yerini almalı.


Malzemeler


500 gr pırasa 4 yemek kaşığı zeytinyağı 3 su bardağı sıcak su 1 büyük veya iki küçük havuç 1 tane kuru soğan 1 yemek kaşığı pirinç 1 çay kaşığı acı biber salçası 1 tane portakal suyu Yarım portakal kabuğu rendesi Yeterince tuz


Yapılışı


Pırasalar temizlenir yıkanır normal şekilde doğranır. Ben doğradıktan sonra yıkıyorum birazda sirkeli suda bekletiyorum 4 yemek kaşığı zeytinyağı kaşık küçük ise 5 kaşık zeytinyağı da olabilir. Kuru soğan doğranır. Havuç temizlenir yıkanır doğranır.Ttenceredeki zeytyağına ilave edilir. Üzerine doğranmış yıkanmış pırasalar ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır biraz kısık ateşte suyunu çekene kadar kavrulur. Pırasa kavrulurken bir portakalın kabuğunun yarısı rendelenir ve tamamının suyu sıkılır pırasa yemeğinin üzerine ilave edilir. Bir çay kaşığı acı biber salçası ve bir buçuk su bardağı sıcak su ve bir yemek kaşığı yıkanmış pirinç ilave edilir. Hararetli ateşte pismeyecek sıcak suyu da biraz biraz ilave edilerek üç su bardağına tamamlanır. Birden suyu fazla eklenmez ki pırasa halkaları ayrılmasın dağılmasın diye pişen pırasa yemeğimize yarım portakal kabuğu rendesi ve yeterince tuz ilave edilir. Sıcak veya soğuk olarak limonla servis yapılır her iki servisde uygundur.






Zeytinyağlı Börülce

Zeytinyağlı Börülce

Pratik yapımıyla hafif bir öğün geçirmek isteyenlerin tabağında yer alabilecek zeytinyağı ile harmanlanmış börülceyi mevsiminde tüketmekte fayda var.


Malzemeler


500 gr taze börülce 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 orta boy kuru soğan 2 diş sarımsak 2 sivri biber 1 bardak sıcak su 2 orta boy domates 1 tatlı kaşığı şeker Tuz


Yapılışı


Börülceleri büyüklüğüne göre 3 veya 4 bölelim. Zeytinyağını tencereye alalım yemeklik doğradığımız soğan ve biberi ekleyelim 2-3 dakika kavurduktan sonra doğradığımız sarımsakları ekleyelim. Pembeleşene kadar kavuralım. Börülce ve yemeklik doğranmış domatesimiz ekleyelim. Üzerine şeker ve tuzu ekleyelim. Bir bardak sıcak su ekleyelim. Börülceler yumuşayana kadar pişirelim. Ilık veya soğuk servis yapalım. Afiyet şifa olsun.

Zeytinyağlı Mücver

Zeytinyağlı Mücver

Yağda kızartmaya alıştığımız kabak mücveri aynı malzemelerle fırında pişirildiğinde hafif ve sağlıklı bir lezzet olabiliyor. Midenizi yormayacak doyurucu bir öğün için bol salata eşliğinde zeytinyağı ile yapılmış fırında mücveri tadabilirsiniz. Mücver


Malzemeler


3 adet yumurta 3 adet kabak Yarım su bardağı un 2-3 dal yeşil soğan Yarım demek maydanoz Bir tutam dereotu Tuz Karabiber Pulbiber


Yapılışı


İlk olarak mücver malzemelerini hazırlayalım. Kabakları soyarak rendenin iri kısmında rendeleyelim. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotu minik minik doğrayalım. 2. Kabak Mücver harcını hazırlayalım. Yumurtaları derince bir kaba alalım un ilave edilerek pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım. Baharatları, suyunu iyice sıktığımız kabakları ve doğranmış dereotu, yeşil soğan ve maydanozu eklenerek karıştıralım. Mücver harcımız hazır. 3. Mücveri tavada pişirelim. Teflon tavaya az miktarda sıvı yağ alalım, kabak karışımından bir kaşık dökelim. Mücverlerin her iki yüzü de kızardıktan sonra havlu kağıt serilmiş tabağa alalım. 4. Kabak mücveri servis edelim Mücverleri ister sıcak, isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Zeytinyağlı Havuçlu Pırasa

Zeytinyağlı Havuçlu Pırasa

Soğangillerden bir sebze olan pırasa doğal antibiyotik etkisi ile mutfağımızda yerini alıyor. Kendi suyuyla halis zeytinyağı eşliğinde pişip dereotu ile aromalandığında sıklıkla tercih edeceğiniz bir yemek olacak.


Malzemeler


500 gr pırasa 1 adet ince havuç 3 adet domates Yarım yemek kaşığı salça Çeyrek çay bardağı zeytinyağı (dilerseniz azaltabilirsiniz) 1,5 su bardağı su Yarım çay bardağı pirinç


Yapılışı


Pırasalar bir parmak eninde havuçlar biraz daha ince şekilde doğranır. Tavaya yağ alınır. İçine domatesler rendelenir ve salçayla birlikte kavrulur. 3-4 dk sonra pırasa ve havuç eklenir. Onlarda bir süre kavrulur. Sonra pirinç eklenir bir süre de pirinçle kavrulduktan sonra suyu ve tuzu eklenip tencerenin ağzı kapanır. Önce orta ateşte bir süre sonra altı kısık şekilde sebzeler ve pirinçler pişip suyu özleşene kadar pişirilir.

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı Enginar

Sevilen sebzelerden biri olan enginar havuç ve patates eşliğinde üzerine limon sosu ile hafif yemek isteyenlerin ilk tercihi olmaya devam ediyor.


Malzemeler


6 adet enginar (konserve kullandım) 1 adet havuç 1 adet patates 1 su bardağı bezelye (haşlanmış ya da konserve) 1 adet soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet limon 1 çay kaşığı şeker Tuz 1 su bardağı su


Hazırlanışı


Havuç minik küp şeklinde doğranır. Üzeri geçecek kadar su eklenerek haşlanmaya bırakılır. Kaynadıktan 5 dk kadar sonra minik küpler halinde doğradığımız patates eklenir ve sebzeler hafif yumuşayana kadar kaynatılır. (Tam pişmemesi önemli.) Soğan yemeklik doğranarak yarım çay bardağı zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine patates ve havuç eklenir. 1 su bardağı bezelye de ilave edilerek karıştırılır, ocaktan alınır. Enginarlar limon ile ovularak tencereye dizilir. Üzerine hazırladığımız sebzeler dökülür. Şeker, tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilir. 1 su bardağı sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Enginarlar yumuşayana kadar pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir

Yaz Türlüsü

Yaz Türlüsü

Akla gelen her sebze ve et türü ile yapılabilen türlü tepside veya güveçte pişmeye uygun bir yemek. İri doğranmış yaz sebzeleri zeytinyağı ile sotelenip domates ve suyu ile pişirildiğinde tadı damağınızda kalacak.


Malzemeler


2 adet patates 2 adet patlıcan, 2 adet sivribiber 2 adet domates 1 adet soğan 3 diş sarımsak sıvı yağ Pulbiber tuz 1 yemek kaşığı salça


Yapılışı


Patlıcanlalarımızı küp küp doğrayıp tuzlu suda biraz bekletelim acısını bıraksın diye patateslerimizi ve diğer malzemeleri de elimizden geldiğince küp küp doğrayalım. Yağ ve baharatlarla harmanladıktan sonra 180 derecede fırında 1 saat pişirelim. Afiyet olsun.