A. Yavuz Kocaömer Belediyeler engelli sporuna destek olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Belediyeler engelli sporuna destek olmalı

Haberin Devamı

24 Ekim 2017 Salı akşamı Habertürk’te, Fatih Altaylı’nın sunduğu ‘Teke Tek’ programına konuk olduk. Program sırasında Fatih Altaylı bana, “Ülkemizde kaç tane bedensel engelli spor kulübü belediye takımı olarak yarışıyor” diye sordu. Cevap olarak “Tam bilemiyorum ama 15-20 kadarlar” demiştim.

Şöyle bir araştırdım, aşağıda size bedensel engelli spor kulüplerimizi kendi isimleri altında kuran veya sonradan bünyelerine alan ve desteklerini esirgemeyen belediyelerimizi sunuyorum.

İşte o kulüpler

1) Aksaray Belediye Spor Kulübü
2) Altınordu Belediye Engelliler Spor Kulübü
3) Antalya Büyükşehir Belediyesi
4) Aydın Büyükşehir Belediyesi
5) Balıkesir Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
6) Büyükşehir Belediye Ankara Spor Kulübü
7) Ceylanpınar Belediye Spor Kulübü
8) Gaziantep Şahinbey Belediye Spor Kulübü
9) Hatay Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
10) İzmir Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
11) Keçiören Belediye Engelliler Gücü
12) Malatya Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
13) Malatya Doğanşehir Belediye Spor Kulübü
14) Melikgazi Belediye Spor Kulübü
15) Mersin Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
16) Osmangazi Belediyesi Spor Kulübü
17) Pamukkale Belediyesi Spor Kulübü
18) Pendik Belediyesi Anadolu Yakası Engelliler Spor Kulübü
19) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
20) Tuzla Belediye Spor Kulübü

Yeterli değil...

Bu belediyelerimize verdikleri desteklerden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Ama bizlere göre belediyelerimizin engelliler sporuna verdiği destekler Türkiye geneline baktığımızda çok da yeterli değil. Umarız önümüzdeki dönemde daha çok belediyemiz engelliler sporuna destek olur.

Yükümlü olan Spor Genel Müdürlüğü

Bir diğer konu ise; 2005 yılında çıkarılan Engelliler Yasası. Bu yasanın 33’üncü maddesine göre, engelli bireylerin spor yapabilmelerini sağlamak ve yaygınlaştırmak üzere; spor tesislerinin engellilerin kullanımına da uygun olmasını sağlamak, spor eğitim programları ve destekleyici teknolojiler geliştirmek, gerekli malzemeyi sağlamak, konu ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile yayınlar yapmak, spor adamları yetiştirmek, engelli bireylerin spor yapabilmesi konusunda ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği yapmakla yükümlü olan Spor Genel Müdürlüğü’dür.

‘TESYEV’e başvurun’

Ama aradan geçen 12 senede eski devlet bakanımız, meclis başkanımız Mehmet Ali Şahin’in Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı döneminin dışında, özellikle son senelerde bu yasa hükümleri uygulanmıyor. Bir bedensel engelliler spor kulübü malzeme ihtiyaçları için bağlı bulunduğu İl Spor Müdürlüğü’ne başvurduğunda “Bütçemiz yok, imkanımız yok” deniyor. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na başvurduğunda orada da telefona çıkan kişi başından atmak için “Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’na (TESYEV) başvurun” diyor. Ve bazı engelli spor kulüpleri soruyorlar “Madem yasanın bu maddesi uygulanmayacaktı niye çıkartıldı?” Bunun da cevabını herhalde Spor Genel Müdürlüğü’nden bir yetkili verecek.

Görme Engelliler Spor Federasyonu

Daha önce defalarca yazdık. Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Hasan Sayyıdan, bize bazı dosyalar gönderdi. İçinde hiçbir önemi olmayan toplantı kararları gibi evraklar var. Bizim sorduğumuz başka bir şey. Hasan Bey, sizin asbaşkanlığınız döneminde oğlunuz antrenör olarak çalışmaya başladı. Sonra sizin zamanınızda, 2016 Rio Paralimpik Oyunları’ndan önce hiçbir hakkı olmadığı halde kafileye ilave edilerek , Milli Takım Antrenör yardımcısı olarak atandı. Spor Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya yapılan başvuru üzerine oğlunuzu kafileden çıkardı.

Daha sonra Goallball Erkek A Milli Takımının sporcularından oğlunuzun paralar aldığı öğrenildi. Bu paraların banka havalesi ile yapıldığını, ilgili dekontların fotokopilerinin birkaç tanesinin bizde olduğunu daha önce de yazdık. Enteresan olan havalelerin yapıldığı banka hesabı oğlunuzun annesine ait. Umarız Spor Genel Müdürlüğü bu konunun üzerinde durur. Önümüzdeki günlerde bir gelişme olmazsa elimizdeki belgeleri kamuoyu ile paylaşırız.

ÇENGELLİ PANO

‘Sizi örnek alıyorum’

Yavuz Ağabey, Türkiye’deki nadide gönlü güzel insanlardan biridir. Kendisine hep saygı duymuşumdur. Ve hayatta kendime örnek aldığım büyüğümdür. Yazıları ve yaptıklarıyla olsun her zaman engellilerin yanında yer alıyor ve bizlere destek oluyor. En önemlisi de bunları çıkar gözetmeden yapıyor. Allah onu başımızdan eksik etmesin. TESYEV ailesinin bir bireyi olmaktan çok mutluyum. Tüm TESYEV’e sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

İ. K.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

‘Mektup arkadaşım olun’

27 yaşındayım. 3 senedir cezaevindeyim. Bu dört duvar arasında yalnızlığımı paylaşacak mektup arkadaşı arıyorum.

İsa Kaplan
L Tipi Kapalı Cezaevi E-3 Koğuşu / Gaziantep

‘Yardım bekliyoruz’

72 yaşındayım. İşitme ve iç hastalıklardan yüzde 47 engelli, eşi vefat eden dul hanım olarak Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan ayda 250 TL yardım alıyorum. Tek çocuğumun ruhsal ve duygusal hastalığı nedeniyle Edirne I. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile vasisiyim. Oğlum 51 yaşında ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümü öğrencisidir. İşsiz ve fakiriz. Yardımseverlerden hukuk mahkemesinde bir dava açmak için 1.000 TL yardım istiyoruz. Adli yardımdan ücretsiz avukat aldık. Ama mahkeme kalemine ödenecek masraf için paramız yok. (

İlgilenen okurlar 0212 238 71 91 no’lu telefondan bilgi alabilir )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder