A. Yavuz Kocaömer Bir yıl böyle geçti (1)
HABERİ PAYLAŞ

Bir yıl böyle geçti (1)

Haberin Devamı

Sevgili okurlarım, geçen yıl sizlerle pek çok konuyu paylaştık. Bazılarını hatırlatıp hafızamızı tazelemekte fayda var...

Orada bir köy var uzakta (20 Nisan 2015)

Bir süre önce Siirt Tatvan Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nde görev yapan bir beden eğitimi öğretmenimizden mail aldık. Özetle, kendisinin bu okula yeni tayin olduğunu, spor salonları bulunduğunu ama içinde hiç malzeme olmadığını yazdı. Bu duruma üzüldüğünü anlattı, destek olup olamayacağımızı sordu. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) bu mail üzerine harekete geçti.

‘Öğrenciler çok sevindi’

50 özel öğrencimizin eğitim gördüğü bu okula, ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde basketbol, futbol, voleybol, hentbol, masa tenisi topları ve raketleri, tişörtler, sağlık topu, pilates minderi ve topu, jimnastik çemberi, voleybol filesi gibi malzemeler toparlanarak gönderildi. Bize başvuran Nesrin öğretmenden daha sonra bir mail aldık, şöyle diyordu: “Malzemeleri aldık, sağ olun. Öğrencilerimiz çok sevindi. Bazı malzemelerle ilk kez karşılaştılar.” Bu malzemelerle 50 zihinsel engelli çocuğumuz spor yaparak keyif alacak. Belki önlerine toplumla kaynaşmalarına destek olacak fırsatlar çıkacak. Onların sevinci bizim mutluluğumuzdur.

Okulları yaptıranlara...

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) bu tip konularda son derece hassas olduğu bilinen bir vakıf. Şunu da hatırlatmak gerekir birçok hayırsever insanımız okullar yaptırarak çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunuyor. Sonra bu okullara doğal olarak isimleri veriliyor. Unutmamak gerekir ki okulları sadece yaptırmakla iş bitmiyor. Onların ihtiyaçları da yine bu okulları yaptıranlar tarafından karşılanmalı diye düşünüyoruz. Bu konuda ülkemizde pek çok örnek mevcut.

Büyük resim

Bundan kısa bir süre önce 38 sanatçımızın bir araya gelerek oluşturduğu bir şarkı ve 14 özel hikayeden oluşan albümün tanıtımı basınımızda geniş ölçüde yer aldı. ‘Büyük Resim’ isimli bu CD geçtiğimiz aydan itibaren Migros mağazalarında ve D&R’larda satışa sunuldu. Bu bakımdan Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı aracılığıyla engelli insanlarımıza destek olan Migros Genel Müdürlüğü’ne ve D&R yetkililerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu CD’nin gelirinin tamamı engellilerin ihtiyaçları için harcanıyor.

Örnek öğrencimiz


Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’ndan (TESYEV) burs almakta olan bir bursiyerimizden geçtiğimiz günlerde mail aldık. Bu öğrencimizin gönderdiği maili sizlerle paylaşıyoruz: “Öncelikle vakfınıza bu yıl bursiyer olarak beni seçtiği ve bugüne kadar sunduğu destekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Ben Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü 1.sınıf öğrencisi Esra Uz. Bu ay içerisinde özel bir şirkette sigortalı olarak işe başladım. Bu durumdan dolayı bursumun kesilip ihtiyacı olan başka bir arkadaşa aktarılmasını tarafınızdan arz ederim.”

‘Dahil Etme’

26 Mart 2009’da Birleşmiş Milletler, engellilerin topluma ait olması ve birlikte yaşama konusunda bir protokolü imzaya açtı. İmzalayan ülkelerden biri de Almanya idi. Üzerinden 6 sene geçtikten sonra 26-27 Mart’ta Birleşmiş Milletler’den bir heyet, Almanya’da bu süre içinde yapılanları araştırdı. Yapılan inceleme sonunda Almanya’da önemli gelişmeler oldu. Gerçekten engelli ve engelsiz insanların bir arada, farklılıklara bakmadan yaşayacağı konusunda daha önlerinde uzun bir yol olduğu belirlendi.

Almanlar inceliyor

Birleşmiş Milletler’den gelen heyet, Alman hükümetine cevaplamak zorunda olduğu çok kritik sorular da sordu. Okullarda birlikte yaşama, birlikte eğitim görme ve iş yerlerinde engelliengelsiz ayırımının kalkması en başta gelen konulardı. Alman hükümetinin 2009’da hazırladığı 200 ayrı konudaki birlikte yaşama ile ilgili sorulara cevap arandı. Şimdi Alman hükümeti yapılan bu incelemelerden sonra sorulan ve daha önce sorulmuş olan soruların cevaplarını hazırlamaya çalışıyor. Önümüzdeki 3 hafta içinde bu konudaki ilerlemeler ortaya çıkacak.

Bize gelince...

Bizim ülkemizde ise, birlikte yaşama konusunda henüz devletimizin gözle görünür bir çalışması yok. Umudumuz, seçimlerden sonra engellilerle ilgili konularda çalışacak olan bakanımızın ve yeni seçilecek hükümetimizin Birleşmiş Milletler’le yakın işbirliğine girerek ülkemizde de bu çalışmaları başlatması. Not: Tüm okurlarımızın yeni yılını kutlar, sağlık ve huzur dolu günler dilerim.

Düzeltme

28 Aralık 2015 tarihli ‘Çengelli İğne’ köşesinde yayınladığımız 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nın logosu yanlış basılmıştır. Doğru logoyu bugün yayınlıyoruz. Düzeltir, özür dileriz.



ÇENGELLİ PANO

‘Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum’

Sayın Cumhurbaşkanım ve Başbakanım, bu dört duvar arasından sesimi siz değerli devlet büyüklerime duyurmak istiyorum. Bir kereye mahsus sizlerden af yasası istiyorum. Bizleri gözüyaşlı ailelerimize kavuşturmanızı, sesimizi duymanızı rica ediyorum. Yeterince ıslah oldum. Allah cezaevine kimseyi düşürmesin. Bu arada dışarıdaki özgür insanlara sesleniyorum. Suç işlemeyin, cezaevine gelmeyin. Bütün özgür insanlara selamlar olsun. Derviş Şahin 2 no’lu T Tipi Kapalı Cezaevi A- 20 Koğuşu Kandıra/Kocaeli

‘Kol saati yollar mısınız?’


6 senedir cezaevindeyim. Ziyaretçim yok. Siz hayırseverlerden 1 adet XXL Galatasaray eşofmanı, 44 numara spor ayakkabı, geçmek bilmeyen zamanı takip etmek için kol saati rica ediyorum. Mektup yazıp arkadaş olmak isteyen tüm dostlardan mektup bekliyorum. Sadık Tanur E Tipi Kapalı Cezaevi D/1 5 Koğuşu/Burdur

‘Harç parası istiyorlar’

Zonguldak-Devrek Açık Cezaevi’ndeyim. Burada açık öğretimde okumaya başladım, bu sene 4. sınıfa geçtim. Şöyle bir sıkıntım var; 6 yıllık cezam boyunca 3 farklı cezaevi gezdim. Hiçbirinde de kayıt yenileme harcı talep etmediler. Şimdi kaldığım cezaevi benden harç bedelini istiyor. Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında hükümlülerden bu tür paraların alınmayacağına dair protokol imzalandığı halde istiyorlar. Bana yardımcı olacağınızı umuyorum. kaplan1905@mynet.com


‘Mektup arkadaşı arıyorum’


- 32 yaşındayım. Gününü dört duvar arasında geçiren kader mahkumuyum. Haksızlık her insanının hayatında olduğu gibi benim hayatımda da büyük bir rol aldı. Gönül dostu olmak isteyen mektup arkadaşı arıyorum. Levent Ser 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi Kandıra/Kocaeli

- 30 yaşındayım. Üniversite mezunuyum. 25 sene ceza aldım, 7 yıldır yatıyorum. Maddi yardım istemiyorum, sadece mektup yazmanızı rica ediyorum. Ali Burdur E Tipi Kapalı Cezaevi B/2 Koğuşu Manisa/ Merkez

Sıradaki haber yükleniyor...
holder