A. Yavuz Kocaömer Bir yıl böyle geçti (II)
HABERİ PAYLAŞ

Bir yıl böyle geçti (II)

Sevgili okurlarım, geçen haftaki yazımıza bu hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Engellinin toplumla imtihanı (8 Temmuz 2013)

İbrahim Gümüşdal, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren bir arkadaşımız. Sadece dostumuz değil, aynı zamanda Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin Genel Sekreteri. Durmadan, bıkmadan, yorulmadan, her türlü olumsuzluklara rağmen Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin yurt dışındaki itibarını korumaya çalışan, federasyonlara da destek olan bir kardeşimiz. Kendisi bana bir yazı göndermiş. Aşağıda sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

‘Hayat paylaşınca güzel de...’

“Yakın zamana kadar engelimizle ilgili birçok konuda daima ‘ötekileştirildik.’ Daha okula başlama çağımızda “Okulumuz engellilere uygun değil” denilerek okuma hakkı elinden alınmış çok engelli vardır aranızda. Birçoğumuz kendi imkanları ile okumayazmayı öğrenmiş, ancak az sayıdaki engelli, üstün gayretkeşliği sayesinde belirli bir eğitim seviyesine ulaşabilmiştir. Gençlik yıllarımızda sosyal hayatı paylaşma konusunda da az sıkıntılar yaşamadı engelliler. Hayatın içinde olmaya azimli engelliler gün geldi yaşamlarını birleştirecek kişilerle tanıştılar, orada da aynı ‘ötekileştirme’ sıkıntıları yaşandı: “Aslan gibi oğlumun engelli bir kızla ya da fidan gibi kızımın engelli erkek ile evlenmesine asla izin vermem” diyen aile büyükleri vardı. Kısacası engelliler ne kadar azimle toplumda kendine bir yer edinmeye çabaladıysa da pek azı hakkı olanı yani kabul edilmeyi başarabildiler.

‘Gümrüksüz arabalar’

Sonraları devletçe bazı imtiyazlar tanındı engellilere; özel tertibatlı araç edinme konusunda. Birden mahallenin engelli Ayşe’si veya Mustafa’sı bazı siyah elbiseli ağabeyler tarafından el üstünde tutulmaya başlandı. Verdiler Ayşe’nin Mustafa’nın eline üç-beş kuruş, alındı son model gümrüksüz, vergisiz süper lüks arabalar. Ne de olsa aynı mahallenin insanları değil miyiz, hiç engelli-engelsiz ayrımı yapar mıyız? Zamanla hızla büyüyen ülkemizde yeni açılan büyük alışveriş merkezlerinin girişlerine en yakın yerlerdeki otoparklar engelli araçlarına tahsis edildi.

Haberin Devamı

‘Beyinden engelliyim’

Tabii “Engelli ayrımı yapmam” diyen kim varsa aracını engellilere tahsis edilen yerlere park etmeyi kendilerine hak gördüler. “Nereniz engelli sizin?” diye sorunca da “Beyinden engelliyim” diyerek sırıtanlarla karşılaştık. Hatta taciz edildik: “Ne olmuş ya alt tarafı 5 dakika park ettiysek...”. Artık bu sorunla uğraşmıyorum. Çünkü yeni plaka uygulamasına göre engellilerin araç plakasında o malüm mavi renkli tekerlekli sandalye logosu bulunmuyor. Dolayısıyla hangi araç engelliye aittir belli olmuyor.

‘Tuvaletler kimin?’

Ne hoş değil mi? Devletimizin sağladığı bu gibi avantajları hak etmeyenlerle paylaştığınız zaman ‘öteki’ olmuyorsunuz. Bitmedi. Şimdi bir alışveriş merkezindesiniz, tuvalete gideceksiniz. Kapısında engelli işareti olan lavaboya gittiniz. O da nesi? Kapı kilitli. İlk düşünceniz başka bir engellinin içerde olduğu. Beklersiniz mecburen. Diğer engelli tuvaleti kim bilir kaçıncı katta? Biraz daha beklersiniz. Dayanamaz kapıyı tıklatırsınız, içerden boğuk bir ses duyarsınız. Nihayet kapı açılır ve gözlerinize inanamazsınız. İçerden zarif bir hanım ya da genç bir adam çıkar. ‘Neden burayı kullanıyorsunuz?’ sorusunu sorduğumda verilen cevap ‘Pardon burası boştu da’ olur. Aynı durum havalimanı tuvaletinde de başınıza gelir. Çoğu kez de içerden havalimanı çalışanı çıkar. Onun derdi de sigara içmenin yasak olduğu terminalde en kestirme yol engelli tuvaletleridir. Hayat paylaşınca ne güzel di mi?” İşte böyle diyor sevgili İbrahim Gümüşdal. Acaba içimizde bu sözlere ve bu yaşananlara katılmayan çıkar mı?

Haberin Devamı

ÇENGELLİ PANO

‘Arkadaşım olur musun?’

Yüzde 77 görme engelliyim. 41 yaşındayım. Çok sosyal biriyim. Benimle arkadaş olmak isteyen, sosyal ve yardımlaşmasını bilen tüm engelli arkadaşlarımdan mektup bekliyorum. Benim çok sevdiğim bir söz vardır; ‘İyiliğe gücün yetmezse bari kötülük yapma.’ Ben görme engelliyim. İnsanları, doğayı, yaşamayı, hayata tutunmayı çok seviyorum. Sizler de benim gibi pozitif düşünüyorsanız, mutluluğuma bir damla da siz mutluluk katarsanız ne mutlu bana. Ramazan Erdal T Tipi Kapalı Cezaevi B-13 Koğuşu 03400 Dinar/Afyon

‘Herkesten destek bekliyoruz

Görme engelli ve otizmli küçük bir meleğin ablasıyım. Kardeşim 12 yaşında, GAP Görme Engelliler İlköğretim Okulu’na gidiyor. Bu maili hem kendi kardeşim hem de aynı okulda okuyan diğer kardeşlerim için yazıyorum. Okudukları okul labirent gibi zaten engellerine uygun değil. Dolanıp duruyorlar, merdivenler masalar... Önlerine bir de bu engeller çıkıyor. Bir ahırdan farkı yok, bakımsız ve eski, Üstelik ihtiyaçları çok. Ama buradaki zengin aileler hiçbir şeye destek vermiyorlar. Yardım etmeyi haftada bir koyun kestirip okula göndermek sanıyorlar. Okul o kadar eski ki rahmetli babam o okuldan mezun olmuş. Okuduğum üniversitede birkaç arkadaşımla ihtiyaçları öğrenip karşılamayı düşündük. Ama takdir edersiniz ki birkaç kişiyle altından kalkabileceğimiz bir durum değildi. Hayatları zaten karanlık, sizden onların sesini duyurmanızı rica ediyorum. Yardım projemize destek vermek isteyenler 0 506 462 57 97 numaralı telefondan bana ulaşabilirler. Şimdiden teşekkürler. Serra Şimşek/ Gaziantep serrasimsek55@gmail.com

‘Maddi destek istiyorum’

Yüzde 40 engelliyim. Maddi durumum iyi değil. Astım ve işitme kaybım var, akciğerim hasta. İş adamlarımızın maddi desteğini bekliyorum. Tel: 0537 781 46 57 (İsim adres bizde saklı)

‘Kitap yollar mısınız?’

Ülkemin duyarlı insanlarına sesleniyorum. Okumuş olduğunuz kitaplarınızı gönderirseniz beni çok mutlu etmiş olursunuz. Unutmayın her insan mahkum adayıdır. Serhat Bel 7 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi C- 6 Koğuşu Silivri/İstanbul

‘Yardım gerekiyor’

Köyümüzde ikamet eden, yüzde 45 ruhsal engelli, 400 TL muhtaç aylığı alan bir kardeşimiz var. Annesiyle yaşıyor. O da iki ayda bir 500 TL dul maaşı alıyor. Açlık sınırının altındalar. Hayırseverlerin bu aileye yardım etmesini rica ediyorum. Not: İsim adres bizde saklı. İlgilenenler 0212 238 71 91 nolu telefondan bilgi alabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder