A. Yavuz Kocaömer Engelleniyoruz
HABERİ PAYLAŞ

Engelleniyoruz

Bu hafta yine engelliler camiasından haberler vereceğiz. Yazımıza okuyucumuz Yalçın Sarı’dan gelen bir maili aşağıda sizlerle paylaşarak başlıyoruz.

“Geçirdiğim iş kazası sonucu ortopedik engelli bir yurttaşım. Malumunuz engelim gereği tuvalet ihtiyacımı alafranga tuvalet kullanarak gideriyorum. İhtiyacı giderdikten sonra dengeli olarak ayağa kalkamadığım için klozet kapağı sağa sola hareket ediyor ve bir süre sonra kapak dayanamayıp kırılıyor. Sürekli değiştirmek zorunda kalıyorum. Benim gibi engelli olan tanıdıklarım ile bu sorunu konuştuğumda aynı sorunla onların da karşılaştığını fark ettim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Geçici çözüm

Geçici çözüm olarak klozet kapağını ip veya bant kullanarak sabit tutmaya çalıştıklarını öğrendim. Ancak adı üzerinde bu geçici çözüm hijyen sorununu ortaya çıkarıyor. Bunlar ışığında bu soruna çözüm bulmak için kendi çapımda araştırma yaptım. Çözümün ilk olarak klozet taşının dört köşesinden birer santimetre derinliğinde kalıp halindeyken delinmesi ve taşın üzerine konulacak kapağa o boyutlarda çıkıntılar yapılması gerekiyor. İkinci olarak benim demirci ustasına yaptırdığım gibi kapağın altına taşı kavrayacak biçimde U şeklinde üç adet kelepçe yapılması ve kapağa sabitlenmesi ya da bu işlemin üretici firmalar tarafından kalıp halinde üretilmesi. Bu işlemler yapıldıktan sonra kapağın sağa sola hareket etmesi imkansız. Dayanıklılığı da artacaktır.

Başvurularım

Kendi çapımda bir girişim olarak Creavit, ECA ve Vitra firmalarına bu sorun hakkında e-mail attım. Yalnızca Creavit firması e-mail’i yanıtladı. Kalıp üretiminin yapılabilmesi için belirli bir kalıp değiştirme maliyeti olduğunu söylediler. Ticari çıkarlarına uygun olmadığı için bu alanda yatırım yapılamayacağını belirttiler. Aslında bu üretime talebin daha fazla olacağını, böyle bir malın piyasada tutulacağını biliyorlar. Klozet kısa ömürlü olursa, daha fazla satış yapıp daha çok kâr edeceklerini bildikleri için bu sorunu çözmek istemediklerini düşünüyorum. Bu konuya bir çözüm getirilmesini istiyorum.”

Haberin Devamı

Yalçın Sarı

oguzsari1903@gmail.com

O bizim isimsiz kahramanlarımızdan

1952 Kahramanmaraş doğumlu Osman Çullu, 40 yıldır su sporlarıyla meşgul. Kendisi ile 1998’de Kahramanmaraş’ta o tarihlerde Engelliler Spor Federasyonu Başkanı olarak düzenlediğimiz yüzme şampiyonasında tanıştık. Kalbi insan sevgisi ile dolu, hayatını engelli sporuna adamış biri vardı karşımda. Osman Çullu, Kahramanmaraş’ta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ndeki çalışmalarından, yine aynı ilimizin Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları’ndaki görevlerine kadar hayatını sporla geçirmiş. Ve 1998’den itibaren engelliler yüzme sporu ile tanışan Osman Çullu, ilk defa 2 bacağı da olmayan ama ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarıları olan milli yüzücümüz Ali Uzun ile çalışmaya başlamış.

Hayati tehlike

Devamlı okurlarımız Ali Uzun’u, bu seneye kadar Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin “Hayati tehlikesi var” diye saçma sapan bir kararla Avrasya Maratonu’na almadığı yüzücümüz olarak hatırlayacaktır. Oysa kendisi Avrasya Maratonu’ndan daha uzun mesafeleri başarı ile yüzmüş bir sporcumuzdur. Son olarak Kahramanmaraş’ta görev yapan valilerimize, belediye başkanlarımıza, engelliler sporunu ve tesislerini anlatmaktan yorulmayan Osman Çullu, nihayet aradığı ilgiyi şimdiki Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da bulur. Ve engellilere uygun yüzme havuzu kısa bir süre önce Kahramanmaraş’ta devreye girer.

Haberin Devamı

Kutluyoruz

Osman Çullu artık emeklerinin karşılığını, sporcularının dereceleriyle de almaya başladığı için son derece mutlu. 15- 21 Ağustos tarihleri arasında Hollanda-Eindhoven’da yapılan Dünya Engelliler Yüzme Şampiyonası’nda Özlem Baykız ve Beytullah Eroğlu isimli sporcularımız çeşitli branşlarda Türkiye rekorları kırdı. Ayrıca Özlem Baykız Dünya 6’ncısı oldu. Ülkemizde engelliler sporu batı ülkelerinde olduğu gibi belli bir sistem dahilinde gitmiyor. Arada çıkan Osman Çullu gibi deliler sayesinde hem engelli gençlerimiz spor yapma olanağına kavuşuyor hem de uluslararası başarılara imza atıyor. Osman ve onun gibi engelli sporu gönüllüsü kardeşlerimizi yürekten kutluyor ve şükranlarımızı sunuyoruz.

ÇENGELLİ PANO

‘İmkanlarımız çok kısıtlı’

Engelli olarak büyük sıkıntı yaşıyorum. Neden Türkiye Amerika gibi değil? Amerika’da engellilerin araçlarının plakası normal, bizde ise resim var. Bir de biz neden vergiden muaf olmasa bile istediğimiz aracı alamıyoruz? Ben şoför tutmadan bir yerlere gidemiyorum. Hakkımız ve imkanlarınız çok kısıtlı.

Turgay Çetin

Turgay_cetinnn@hotmail.com

‘İş adamları bizi duysun’

Yüzde 95 engelliyim. 8 aydır işsizim, 10 aydır kiramı ödeyemiyorum, çok perişan durumdayım. Tüm iş adamlarına şöyle bir hatırlatma yapmak isterim: Her sağlam kiş engelli adayıdır. Bunu herkesin bilmesini isterim. Gönlüm alın terimle çalışacağım bir iş istiyor. İş adamlarının bizlere sahip çıkmasını, kurumlarında iş vermelerini rica ediyorum.

Mustafa Çiftçi/İstanbul

Tel: 05383427791

Sıradaki haber yükleniyor...
holder