A. Yavuz Kocaömer Engelli çocuklar için bir adım daha...
HABERİ PAYLAŞ

Engelli çocuklar için bir adım daha...

Tokat’taki Turhal Özel Eğitim Meslek Lisesi engelli çocuklarımıza hizmet veren bir eğitim kurumu. 1994’te Mehmet Kılıç adlı müteahhit tarafından yapımı üstlenilen okul, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiş. Yatılı olarak eğitim veren okulda şu anda 45 öğrenci eğitim görüyor.

Destek istiyorlar

2010’un Ocak ayında Okul Müdür Baş Yardımcısı Alaattin Yorgun, arkadaşları ile birlikte, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOP) Tıp Fakültesi Ortopedi Ana Bilim Başkanı Doç. Dr. Taner Güneş, Doç. Dr. Mehmet Erdem ve Doç. Dr. Bora Bostan’ı ziyaret ediyor ve okullarında öğrenim gören engelli çocuk ve gençler için tıbbi destek istiyor.

Haberin Devamı

‘Umudumuz Sönmesin’

‘Umudumuz Sönmesin’ projesi böylece ortaya çıkıyor. GOP Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Ortopedi Anabilim Dalı Başkanlığı kendilerine düşen sorumluluk duygusuyla hareket edeceklerini söyleyip 19 Şubat tarihinde okulu ziyaret ediyor. Ve o zamana kadar ihmal ve yoksulluktan tedavi olamamış ortopedik engelli öğrencileri 6 hafta içinde bir taramadan geçirmeye karar veriyorlar.

[[HAFTAYA]]

Haftanın bir günü

GOP Üniversitesi Tıp Fakültesi haftanın bir gününü okuldan gelecek çocukların muayene ve kontrollerine ayırıyor, her hafta 6-7 öğrenci fakülteye gönderiliyor. Yapılan tetkikler sonunda 18 öğrenci için ameliyat öneriliyor. Bunlardan ailesinin rıza gösterdiği 9 öğrenci ameliyat ediliyor. Ayrıca 3 öğrenciye protez, 1 öğrenciye de ortez öneriliyor. Ve çocukların engellerinin yüzde 98’inin doğum öncesi ve doğum sonrasında meydana gelen problemlerden, yüzde 2’lik bölümünün ise doğumdan sonraki kaza ve ateşli hastalıklardan meydana geldiği kanaatine varılıyor.

Okul birincisi Sefa

Sefa isimli öğrencinin kalça çıkığı var, bu nedenle kemikleri büyümüyor. Kendisi ameliyata rıza gösteriyor ve çok zor olan bu ameliyat başarılı bir şekilde sonuçlandırılıp Sefa sağlığına kavuşturuluyor. Okul Müdür Baş Yardımcısı Alaattin Yorgun’la konuşurken, Sefa’ya, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) olarak eğitim bursu vermeyi teklif ettik. Ve sanırım bu yazıyı sizler okuduğunuz zaman işlemleri tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı

Projenin bitiminden sonra Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu, Tokat GOP Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Anabilim Dalı Başkanlığı’nda görev yapan üç doktorumuza, GOP Üniversitesi Tıp Fakültesi vasıtası ile teşekkür sertifikalarını ulaştırıyor.

Örnek davranış

Gerek Turhal Özel Eğitim Meslek Lisesi’nin idarecilerinin, gerekse Gazi Osman Paşa Tıp Fakültesi Dekanlığı Ortopedi Anabilim Dalı Başkanlığı’nın gösterdiği örnek davranıştan dolayı engellilerimiz adına kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Bu arada ülkemizde iyi şeylerin gözden kaçtığı bir ortamda Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu’nun bu projeye destek olup çocuklarımızı ameliyat ve tedavi eden doktorlarımızı unutmaması ve onlara teşekkür sertifikası vermesi umarız diğer bakanlarımıza ve bürokratlarımıza da örnek olur.

Josh Sundquist’in zaferi

Josh Sundquist, 9 yaşındayken okul takımında başarılı bir futbolcu, neredeyse tüm dünyası futbol olan bir çocuk. Bir pazar gecesi bacağının ağrısından uyuyamıyor. Ertesi sabah annesine bütün gece uyuyamadığını, sol diz üstünden kalçasına doğru dayanılmaz ağrıları olduğunu anlatıyor. Annesi ile birlikte gittikleri hastanede yapılan tetkikler sonucunda kemik kanseri olduğu anlaşılıyor. Önce kemoterapi deneniyor, ancak kanserin tüm vücuda yayılmaması için sol bacağının kesilmesine karar veriliyor. Josh’ın bacağı kesiliyor ve 1 yıl daha kemoterapiye devam ediliyor. Son kemoterapiden sonra hastaneden çıkarken duvarda engellilere verilen uygun kayak dersleri ile ilgili bir ilan görüyor ve annesine ısrarla kayak yapmak istediğini söylüyor. Ve 16 yaşına kadar oturdukları bölgede kayak kurslarına devam ediyor. Daha sonra anne ve babası tarafından bir Noel tatilinde engelliler için düzenlenen bir ulusal kayak kampına gönderiliyor. 2002 Salt Lake City Paralimpik Oyunları’nda ilk defa tribünlerdeki yerini alıyor. Açılış gösterilerini unutamadığını söyleyen Josh Sundquist ile takım arkadaşı Ralph “4 yıl sonra Torino’da biz de varız” diye bağırıyor.

Haberin Devamı

3 ya da 6 ay ömür biçtiler ama...

Ve 2004 yılında Josh Amerika Engelli Kayakçılar Milli Takımı’na seçiliyor. Dünya 54’üncüsü olarak girdiği Torino Paralimpik Kış Oyunları’ndan 34’üncü olarak çıkıyor. Babası, dünya sıralamasında 20 kademe daha öne geçiren derecesini kutlarken, kendisine “Biliyor musun Josh bacağın kesildikten ve akciğerlerinde çıkan tümörlerden sonra doktorun ağlayarak bana senin en fazla 3 ya da 6 ay yaşayacağını söylemişti. Bugünlere geldik ve sen Paralimpik Oyunları’na katıldın” diyerek boynuna sarılıyor. Josh, bugün Amerika’da büyük firmalar için motivasyon konferansları veriyor, okullarda seminerlere katılıyor ve Washington civarında mutlu bir hayat sürüyor. İşte sporla hayata bağlanan, kanseri yenen bir sporcunun kısa hayat hikayesi. Not: Josh’ın hayatını anlattığı Almanca ‘Bloss nicht fallen’ veya İngilizce ‘Just don’t fall’ adlı kitabı internetten temin edebilirsiniz.

ÇENGELLİ PANO

24 Ağustos’ta bir yakınım 500 engelli ve ailelerine düzenlenen iftara beni davet etti. Terminalde bilet alrken görevliye engelli kimlik kartımı gösterip indirimden faydalanmak istedim. Görevli “Bu kartlar artık geçmiyor. Hem engelinin yüzde 60 olması gerekir istersen müdüre git, şikayet et” diye cevap verdi. Bu uygulama ne zaman oldu, ne zaman kalktı? Engelli olarak seyahat etme hakkımız yok mu? Engelli simit satar, yasak, oyuncak satar, yasak. Peki ama engelli ne yapacak? Evde çıkmayacak, seyahat etmeyeceksek neden yaşıyoruz ki? Engelli için yapılan tek şey; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü hatırlamak! Sanki biz isteğimizle engelli olduk. Seyahat edebilmek için yüzde 60 engelli raporu mu almamız lazım? Belki sesimize kulak veren olur.

Erdem Ateş/Bursa Tel: 0554 382 82 55

Düzenleme yapılamaz mı?

Benim sağ tarafımda total kalça protezi var. Sol tarafımda da ileri derece hareket kısıtlılığı mevcut. Şoförlük yapıyor, şantiyelere malzeme taşıyorum. Artık görevimi yapamaz hale geldim, bastonla yürümeye çalışıyorum. Emekli olabilmek için en az yüzde 40 işgücü kaybı ve vergi indirimine hak kazanmam gerektiğini öğrendim. Gerekli başvuruları yaptım, gelen sonuç yüzde 32. Bu durumda sağlıklı biri gibi çalışmaya devam etmem gerekiyor. İsteğim devletin yüzde 40’ın altındaki iş gücü kaybını da engelli sayması. SGK’nın pirim günü ve senesi dolanların emekli olması için gerekli kanun düzenlemesi yapmasını istiyorum.

Özkan Özel

ozkanozel40@hotmail.com

Kanyon Alışveriş Merkezi’nin açıklaması

Posta Gazetesi’nde, 18 Ekim Pazartesi günü yayınlanan ‘Çengelli Pano’ adlı köşenizde Uğur Becerikli adlı okuyucunuzun ‘Neden engelli otoparkı yok?’ başlıklı şikayetini üzülerek okuduk. Kanyon’da engelli araçları için otopark ve bu bölümler için yönlendirmeler mevcuttur. Dikkatsizlikten kaynaklandığını düşündüğümüz bu şikayetle ilgili açıklamamızı okuyucunuzla paylaşmanızı rica ederiz.

Ece Kahraman

Pro İletişim Danışmanlığı

ece@proiletisim.com

Sıradaki haber yükleniyor...
holder