A. Yavuz Kocaömer Engelliler de yaşama dahil olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Engelliler de yaşama dahil olmalı

Haberin Devamı

Daha önce de bu köşede yazmıştık ama ülkemizde bu konuda henüz somut adımlar atılmadı. İlgililere belki tekrar hatırlatırsak bir faydası olur dedik. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komisyonu’nda her engellinin ‘Dahil Olma’ hakkı olduğu karara bağlanmıştır ve bu kararı da Birleşmiş Milletlere üye olan birçok ülke imzalamıştır. Ülkemizdeki durumu maalesef bilemiyoruz. Ancak imzalayan ülkelerden birçoğu, Almanya dahil, bu anlaşmanın şartlarını tümüyle henüz yerine getirememişler. Ama bu konuda çalışmalar süratle devam ediyor.

Dahil olma nedir?

‘Dahil Olma’ engelli insanların yaşadıkları topluma uyum sağlamaları değil, dahil olmalarıdır. Yani engelsiz insanlarla birlikte aynı okullarda okumak, belli sporları birlikte yapmak, iş yerlerinde birlikte çalışmak, aynı apartmanlarda oturmak ve boş zamanlarını beraber değerlendirmek. Yukarıda bahsettiğimiz karar Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Konvansiyonu 2006 yılında Genel Kurul’da kabul edilmiştir. Aradan geçen süre içinde bazı ülkelerde bu konu ile ilgili yukarda da belirtiğimiz gibi çalışmalar yapılıyor.

Pek çok alanda değişiklik gerekiyor

Bu dahil olmayı sağlamak için kentlerde, binalarda, ulaşım araçlarında, internette ve konuşulan dil konusunda çalışmalar yapılarak, engellilerin de engelsiz insanlar gibi rahat hareket etmeleri sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra özellikle okullarda, engelli ve engelsiz çocuklar birlikte eğitim almalılar. Maalesef ülkemizde daha önce birçok kere yaşadığımız gibi, herhangi bir okulumuzda bir engelli öğrenci sınıfa geldiği zaman hemen akabinde engelsiz öğrencilerin bazı kendini bilmez anne ve babaları okul müdürlüğüne başvurarak, “Bu engelli öğrenciyi sınıftan alın, çocuğumuzun morali bozuluyor” deme cehaletini göstermişlerdir. Bu bakımdan ortaya çıkan sorunlar henüz tam çözümlenmemiştir.

20 yıl hayatı paylaştık

Bu satırların yazarı, 20 yıl yürüyüp oturamayan kendisinden 2 yaş büyük ağabeyi ile birlikte büyümüştür. Çocukluk döneminde o engelli ağabeyden yaşama tutunmayı öğrenmiştir. Sevgiyi, dürüstlüğü, zorluklar karşısında pes etmemeyi öğrenmiştir. Dolayısıyla yeri gelmişken böyle abuk sabuk konuşan anne ve babaları tekrar kınıyoruz. Bir başka konu ise, engelli insanların engelsiz insanlar gibi eşit bir şekilde iş hayatında yer almaları yani aktif görev almalarıdır.

Eğitim alamıyorlar

Bugün dünyada 1 milyar engelli insan vardır. Yani dünya nüfusunun yüzde 15’i ve bu rakamla dünyadaki en büyük azınlık olarak ortaya çıkmaktadır. Dünya’da 194 ülkenin sadece 63’ünde engelli yasaları ve aşağılamayı men eden yasalar mevcuttur. Bir başka ifade ile dünyadaki ülkelerde yaşayan engellilerin sadece yüzde 32’si yasalarla korunmaktadır. Engelli insanların yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta ve bu ülkelerde engelli çocukların yüzde 90’ı maalesef eğitim alamamaktadır.

Yapılması gereken

Ülkemizde bu konuda bir iki ufak çalışma yapıldığını biliyoruz. Ama tüm ülkeyi kapsamak üzere Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın konuyla ilgili birimleri bir araya gelerek bir komisyon kurmalı. Bu komisyon önce dünyadaki benzer uygulamaları inceleyip ülkemizde de bunu tek elden yürürlüğe koymalıdır. Özellikle Almanya’da uygulananlar konusunda bizlere de başvurulursa seve seve gerekli temasları sağlar, elimizden gelen desteği veririz.

Not: Okurlarımızın Mübarek Kurban Bayramı’nı kutlar, huzur içinde geçirmelerini dilerim.

DUYURU:
Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden ‘Yazarlarımız’ bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

GÜZEL SÖZ: Yalnız iyilik yapmak yetmez, iyiliği incelikle de yapmak gerekir. (DIDERO)

‘Cumhurbaşkanı hasta olan mahkumları affetsin’


10 yıldır cezaevindeyim, 25 yıl daha cezam var. Sesimi sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a duyurmak istiyorum. Yüzde 66 engelli raporum var. Tek böbrekle yaşıyorum. Kalan böbreğimde de iltihap ve büyüme var. İşitme duyum ve dalağım yok, tansiyon ve şeker hastasıyım. Panik atağım var. Cezaevinde ölmek istemiyorum. Son günlerimi dışarıda annemle geçirmek istiyorum. Cumhurbaşkanımızdan hasta mahkumları af etmesini istiyorum. Bana bu konuda yardım edin.

Tacettin Kaplan
Alanya Kapalı Cezaevi
L Tipi Kapalı Cezaevi C-4 Koğuşu
Mahmutlar / Alanya

‘Mektup-kitap yollayın’


Uzun zamandır cezaevindeyim. Mektup arkadaşlığı yapmak isteyenlerin mektuplarını bekliyorum. Yazanların mektupları karşılıksız kalmayacaktır.

Cezmi Ak E Tipi Kapalı Cezaevi B-1-7 Koğuşu Burdur

Kitap okumayı seven, cezaevinde kalan iki arkadaşız. Sizlerden okuduğunuz ya da bir köşeye koyduğunuz roman ve şiir kitaplarını bize göndermenizi rica ediyoruz.

Bilal Arı M Tipi Kapalı Cezaevi / Van

Sıradaki haber yükleniyor...
holder