A. Yavuz Kocaömer Engellilik ve Ulaşılabilirlik Eğitimi
HABERİ PAYLAŞ

Engellilik ve Ulaşılabilirlik Eğitimi

26 Ekim 2010 günü Marmara Bölgesi’ndeki 230 belediye başkanından oluşan Marmara Belediyeler Birliği ile T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı arasında ‘Engellilik ve Ulaşılabilirlik Eğitimi İşbirliği’ protokolü imzalandı. Protokolün tamamıyla birliğe üye belediyelerde çalışanların eğitimine ayrılması çok önemli.

Eğitim konuları:

a. Engellilerin toplumsal yaşama katılımında yerel yönetimlerin yükümlülükleri,

b. Engellilik, c. Uluslararası mevzuatta engellilere ilişkin hükümler,

d. Engellilik mevzuatı ve yerel yönetimlere verilen görevler,

Haberin Devamı

e. Engellilerle iletişim, f. Ulaşılabilirliğin kentsel yaşamdaki önemi,

g. Kentsel yaşamda engeller/hareketliliğin önündeki engeller,

h. Açık alanlarda ulaşılabilirlik çözümleri, i. Binalarda ulaşılabilirliğin sağlanması, j. Kentsel hizmetlerde ve ulaşım sistemlerinde ulaşılabilirlik çözümleri,

k. Ulaşılabilirlik standartları.

[[HAFTAYA]]

Protokolün süresi

Protokolün süresi imzalandığı tarihten itibaren bir yıl. Ancak programın ağırlığı, yoğunluğu ve eğitim verilecek konuların çokluğu bir yıla sığmayacak gibi gözüküyor. Öte yandan T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nca verilecek olan bu eğitimde, ilgili başkanlığın yeterli eğitici personele sahip olup olmadığı da belli değil. Zaman zaman bu tip iyi niyetli protokoller imzalanır ve sonra da fazla bir etkinlik olmadan unutulur gider. Ama inanıyoruz ki T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı bu atılan önemli adımın takipçisi olacaktır.

Sivil toplum örgütleri

Protokolde belki de eksik olan konulardan bir tanesi engellilerle ilgili bir sivil toplum örgütünün konuya dahil edilmeyişi. Bu konuda çalışan dernek ve vakıflardan destek alınmasının düşünülmemesi. Belki de birden çok sivil toplum örgütünden birer temsilci alarak bir komisyonun oluşturulmaması. Protokolün en önemli noktası, eğer bu eğitimler gerçekleşirse Marmara belediyelerine bağlı çalışanlarların engelliler konusunda düzgün, gerekli bilgilere sahip olmaları .

Eğitim ilkokulda başlamalı

Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokullardan başlayarak engelliler ile ilgili açıklayıcı dersleri yeterli şekilde koymaya başlarsa bundan seneler sonra böyle protokollerin yapılmayacağına ve ülkemizde engelliler konusunda yetişmiş insanların çoğalacağına inanıyoruz. Ve her zaman belirttiğimiz gibi artık Türkiye’de ya yaptırım yani icra gücü olan bir Engelliler Bakanlığı kurulmalı veya ülkemizdeki engellilerle ilgili yapılacak çalışmaları tek elden yürütecek bir çözüm bulunmalı.

Haberin Devamı

Şükrü Saracoğlu Stadı ve 292 numaralı güvenlik görevlisi

24 Ekim tarihinde oynanan Fenerbahçe- Galatasaray maçından sonra, işitme engelli bir genç Fenerbahçeli Colin Kazım’la fotoğraf çektirmek ister. 292 yaka numaralı güvenlik görevlisi de elindeki telsizle işitme engelli bu vatandaşın başına vurarak döver. Çevrede bulunanların anlattığına göre zaten konuşamayan bu engelli vatandaşımız anlaşılması zor çığlıklar atarak ağlar.

Sayın Aziz Yıldırım

Sayın Başkanım, bu konuda görgü tanıkları mevcuttur. Bu kendini bilmez güvenlik görevlisi için gereğini yapacağınıza inancımız tamdır.

Haberin Devamı

Mimar Sinan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu

Vatan Caddesi’ndeki Mimar Sinan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ve Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi aynı binada eğitim veriyor. Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi Avrupa yakasında bulunan işitme engelli öğrencilere eğitim veren tek lise. Ve bu okul şimdi Büyükçekmece Tepecik bölgesine taşınmak isteniyor. Aynı şekilde Mimar Sinan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu da geçici olarak başka bir yere taşınacakmış. Böylece civardaki öğrenciler daha uzak bölgelere gitmek zorunda kalacaklar. Bu bakımdan bu okulda okuyan öğrencilerimizin velileri İstanbul İl Eğitim Müdürlüğü’nden bir ricada bulunuyorlar. “Hiç değilse merkezi ve hastanelere ulaşımı kolay, işitme engellilere uygun bir proje hazırlanıp yeni bir okul yapılana kadar bu taşınmayı erteleyin” diyorlar. Belki bu yazdıklarımızı bir okuyan olur!

Bakırköy Belediyesi’nden büyük destek

Bakırköy Belediyesi tarafından, bizdeki verilere göre Türkiye’de ilk defa işitme engellilerle ilgili bir uygulama yapılıyor. Alınan bilgilere göre geçtiğimiz yıl hizmete açılan dershanede maddi imkansızlıklardan dolayı kursa gitme olanağı bulamayan gençler üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Şu anda 450 gencimize ücretsiz olarak üniversite hazırlık eğitimi veriliyor. İlk defa yapılan bir uygulama ile işitme engellilere de üniversiteye hazırlık eğitimi verilmeye başlandı. 25 kişilik sınıfta cumartesi günleri sabah, pazar günleri de öğlenden sonraları verilen eğitimde tercümanı İşitme Engelliler Derneği tahsis ediyor. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen önümüzdeki günlerde ayrıca omurilik felçlilerine özel bir sınıfı da hizmete açacaklarını müjdeledi.

Not: Tüm okurlarımızın mübarek Kurban Bayramı’nı kutlar, huzur içinde geçmesini dilerim.

ÇENGELLİ PANO

Binlerce üniversite mezunu engelli var. Ama engellilerin çoğu kamuda vasıfsız olarak görülüyor. Kamuya 2 bin hizmetli ve 2 bin engelli memur alınacak. Şüphesiz hizmetli ya da memur olmak küçümsenecek, hor görülecek meslekler değil ve bu pozisyonlara da ihtiyaç var. Ancak söz konusu engelli personel olunca her zaman hizmetli, meydancı gibi kadrolar veriliyor. 38 bin engelli memur alımı yapılacağı açıklandı. Ancak alım sayısı bu rakamın çok çok altında kaldı. Ve şimdi yapılan açıklamalara göre “eğitimli engelli bulunamadığı için kadrolar doldurulamamış”. Ya engellilerin ellerindeki diplomaların geçerliliği yok ya da devletimizin elinde eğitimli engelli sayısına dair bulunan veriler yanlış. Engelliler bugün tıp fakültesi dahil olmak üzere bütün fakülte ve bölümlerde öğrenim görmekter. O nedenle engelliler öğretmen, mühendis, mimar, psikolog ve avukat kadroları istiyor.

İsmail Çevikbaş

bilgeturk_84@hotmail.com

Bize yardım edin

Yüzde 80 engelliyim. Evliyim. Hasta olduğum için eşim bana bakıyor. Evimiz kira, maddi durumumuz iyi değil. Geçimimizi çok zor sağlıyoruz. Birikmiş 2 bin lira kira borcumuz var. Ev sahibi bir an önce çıkmamızı istiyor. Hayırseverlerden yardım bekliyoruz. Kış günü sokakta kalacağız. Soğukta nasıl yaşarız? Ne olur bize yardım eli uzatın.

Yıldız Bulut Tel: 0538 661 04 41

Arkadaş arıyorum

Yavuz Kocaömer, cesur kaleminle ve altın gibi kalbinle engellilere daima ışık tuttun, gururumuz oldun. Yüzde 58 engelliyim. Dekorasyon işi ile uğraşıyorum. Konuşup kaynaşacağım ve dertlerimi paylaşacağım engelli ve engelsiz arkadaşların aramasını bekliyorum.

Ali Musa Erdem

Tel: 0536 814 65 08

Sıradaki haber yükleniyor...
holder