A. Yavuz Kocaömer Paris ateşi yandı
HABERİ PAYLAŞ

Paris ateşi yandı

28 Ağustos-8 Eylül 2024 tarihleri arasında Fransa’da gerçekleştirilecek olan Paris 2024 Paralimpik Oyunları için geriye sayım devam ederken, para sporcularımız da kota almak için arka arkaya uluslararası yarışlarda sınav vermeyi sürdürüyor. 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli büyük deprem nedeniyle bazı yarışlara katılamayan sporcularımız, yaraların yavaş yavaş sarılmasıyla beraber tekrar uluslararası arenada boy göstermeye başladılar.

Paris ateşi yandı

Mayıs ayının ilk iki haftası bu bakımdan birkaç branş için oldukça yoğun geçti. Bunlar; para atletizm, para masa tenisi, para badminton ve para yüzme yarışlarıydı. Para sporcularımız, Paris 2024’e kota alınması adına büyük önem taşıyan bu yarışlarda puan toplamak için var güçleriyle mücadele ettiler ve birçok madalya aldılar. İşte bu yarışlar ve sporcularımızın elde ettiği dereceler:

Haberin Devamı

Para atletizmde 13 altın 7 gümüş

Para Atletizm İtalya Grand Prix’i, 12-14 Mayıs tarihlerinde, 55 ülkeden 898 sporcunun katılımı ile İtalya’nın Jesolo kentinde düzenlendi. 9 sporcumuzun yarıştığı organizasyonda Milliler 13 altın, 7 gümüş olmak üzere toplam 20 madalya kazandılar. Madalya kazanan sporcularımız şöyle:

ALTIN MADALYA: Hamide Doğangün: Kadınlar 100 Metre (17,51 saniye), Kadınlar 400 Metre (57,41 saniye), Kadınlar T53 800 Metre (2.01,88 saniye) Muhsin Kaedi: Erkekler F34 Cirit Atma (30,99 Metre), Erkekler F34 Gülle Atma (10,19 Metre) Muhammet Khalvandi: Erkekler F57 Cirit Atma (51,03 Metre) Rabia Cirit: Kadınlar F41 Cirit Atma (7,96 metre) Ömer Faruk İlkin: Erkekler F41 Cirit Atma (36.50 metre) Abdullah Ilgaz: Erkekler Yüksek Atlama (1,83 metre)

GÜMÜŞ MADALYA:: Zübeyde Süpürgeci: Kadınlar 100 Metre (17,63 saniye), Kadınlar 400 Metre (58,90 saniye) Muhammet Khalvandi: Erkekler Gülle Atma F57 (14,05 metre) Abdullah Ilgaz: Erkekler T47 Uzun Atlama (5,32 metre) Gürkan Uncuoğlu: Erkekler F41 Cirit Atma (33,08 metre) Aynı şampiyonada görme engelli atletlerimiz ise 4 altın, 2 gümüş madalya kazandı. Madalya alan sporcularımız şöyle:

ALTIN MADALYA: Oğuz Akbulut: Erkekler T12 400 metre Mikail Al: Erkekler T13 1500 metre Havva Elmalı: Kadınlar T11 400 metre ve 1500 metre

Haberin Devamı

GÜMÜŞ MADALYA: Mikail Al: Erkekler 5000 metrede Türkiye rekoru Büşranur Tırıklı: Kadınlar F11 Disk Atma

Para masa tenisinde 3 altın 6 bronz

9-13 Mayıs 2023 tarihleri arasında Slovenya’da düzenlenen Para Masa Tenisi Açık Turnuvası’nda ise sporcularımız 3 altın, 6 bronz olmak üzere toplam 9 madalya kazandı. Madalya alan sporcularımız şöyle:

ALTIN MADALYA: Tek Erkekler: Abdullah Öztürk Tek Kadınlar: Ebru Acer Çift Kadınlar: Neslihan Kavas/Merve Cansu Demir

BRONZ MADALYA:: Tek Kadınlar: Merve Cansu Demir Tek Kadınlar: Kübra Korkut Çift Erkekler: Abdullah Öztürk/ Nesim Turan. Karışık Çiftler: Merve Cansu Demi/ İgor Mistzal Karışık Çiftler: Neslihan Kavas/ Maksym Nikelenko Karışık Çiftler: Ali Öztürk/İrem Oluk

Para badmintonda Halime Yıldız’dan gümüş

Uluslararası Para Badminton Tayland Turnuvası 9-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Turnuvada temsilcimiz Halime Yıldız SL3 Tek Kadınlar’da gümüş madalya kazandı.

Haberin Devamı

Para yüzmede Dünya Şampiyonası’na 3 sporcu

11-14 Mayıs tarihleri arasında Almanya’nın Berlin şehrinde yapılan Para Yüzme Dünya Serisi sona erdi. Puanlama usulü yapılan yarışlarda sporcularımız madalya alamazken, kendi klasmanlarında dünya sıralamalarında ön sıralarda bulunmayı garantilediler. Bunun sonucunda temmuz ayında İngiltere’nin Manchester kentinde yapılacak olan Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi 3 sporcuyla temsil etme hakkı kazandık. Kadınlarda Sümeyye Boyacı, Sevilay Öztürk ve Elif İldem, 2024 Paris Paralimpik Oyunları için kota almaya çalışacaklar.

IPC’DE RUSYA VE BELARUS KRİZİ

2022 yılının Kasım ayındaki Olağanüstü Genel Kurul’da Rusya ve Belarus Milli Paralimpik Komiteleri’nin üyeliklerini askıya alan IPC, Temyiz Mahkemesi’nin iki ülkenin başvurusunu esastan karara bağlamaması üzerine eylül ayında Bahreyn’de yapılacak Olağan Genel Kurul’da konuyu bir kez daha üyelerin oylarına sunacak. Rusya ve Belarus’un başvurusu üzerine Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başkenti Dubai’de 25-26 Nisan tarihleri arasında toplanan IPC Bağımsız Temyiz Mahkemesi, iki ülke hakkında esas kararı vermedi, ancak IPC’nin bir önceki Temyiz Mahkemesi’nde sunduğu destekleyici delillerine yeni bilgileri ekleyip sunmasına karar verdi.

Parsons: Gereği yapılmalı

Temyiz Mahkemesi’nin, kendini bu iki Milli Paralimpik Komitesi’nin uzaklaştırılması için oy veren IPC üyelerinin yerine koymak istemediğini ve karar vermekte yetkisi olmadığını beyan ettiğini belirten IPC Başkanı Andrew Parsons konuyla ilgili şunları söyledi: “Pekin 2022 Paralimpik Kış Oyunları’ndan önce ortaya çıkan bu olayları takiben üyelerimizin, üyelik statüleri konusunu açığa kavuşturduğu Genel Kurul’un dikkate alınarak Rusya ve Belarus Milli Paralimpik Komiteleri hakkında gereğinin yapılması gerekiyor. 2022 Olağanüstü Genel Kurulu’na yaptığımız çağrı ve her üyemizin bu önemli konuda kendi görüşlerini sunması ile bizim kurallarımız altındaki yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Bağımsız Temyiz Mahkemesi’nin saygı duyduğumuz fakat katılmadığımız kararı bizimkinden farklı oldu. Bir sonraki yıl bu konuyu Bağımsız Temyiz Mahkemesi’nin talep ettiği şekilde yeni deliller ekleyerek tekrar Genel Kurula taşıyacağız ve üyelerimize bu önemli konu hakkında karar verme fırsatı sunacağız.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder