A. Yavuz Kocaömer 'TESYEV'de gördüklerim bana tecrübe oluyor'
HABERİ PAYLAŞ

'TESYEV'de gördüklerim bana tecrübe oluyor'

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’ndan (TESYEV) burs alarak okuyan bursiyerlerimizle söyleşilere devam ediyoruz. Bu hafta görme engelli Ömer Çevik bizimle. Ömer, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi 5’nci sınıf öğrencisi.

Hoşgeldin Ömer, TESYEV ile ne zaman tanıştın?

4 sene önce tanıştım. Benim kuzenim mimarlık okuyordu, o da bursiyerinizdi; Emrullah Taşan. Gülderen Abla mutlaka hatırlar onu. Emrullah bahsetti, şaşırdım. Hiç bilmiyordum. Başta sadece ‘Burs veriyorlar’ dedi. Burs almak niyetle başvurdum ama sonra birkaç yere daha gittim.

Haberin Devamı

Başvurduğum başka yerlerde telefonda aşırı resmi, fazla ciddi konuşuyorlardı. Hatırladığım Gülderen Abla ile telefonda konuştum. Ve ‘Acaba bu kim ve nasıl bu kadar samimi ve sıcak konuşuyor?’ diye düşündüm. Hiç böyle bir samimiyet beklemiyordum. Bu samimiyeti görünce de TESYEV’i araştırdım.

Daha sonra ilk bursiyerler toplantısına geldim, orada sizi, Gülderen ve Suna Ablaları, diğer arkadaşları tanıyınca sevindim ve ‘Burası gerçekten güzel bir aile’ dedim.

Bugüne kadar engelinle ilgili karşılaştığın bir problemin oldu mu?

Açıkçası pek bir problem değil ama ben fen lisesinde okudum, ‘Sarı’ derlerdi bana. O pek üzmedi de birkaç kere ‘Körsün, görmüyorsun’ diye açık açık söyleyen oldu. Diyarbakır’da dolmuşlarda problem yaşıyorum. Burada mesela dolmuşlar gelir, durakta durur. O zaman üzerindeki yazıyı okursun.

Gideceğin yöne gidip gitmediğine bakar, binersin. Diyarbakır’da tenha bir yerdesin ya da akşam tek başınasın, duraktan dolmuş hızlı geçiyor, yazıyı okuyamıyorsun... Bazen yolda yürürken yüzleri seçemediğim oluyor. Yanımdan tanıdığım biri geçiyor ama göremiyorum.

Peki sosyal hayatta problemlerin oldu mu?

Çevremdeki kişiler kırılmamam için dikkat ediyorlar.

Şimdi Dicle Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi’nde okuyorsun ve 5.sınıf öğrencisisin. Neden tıp eğitimi almak istedin?

Açıkçası onun hikayesi biraz farklı. Daha ilkokula bile başlamamıştım. Köydeydik, misafirler çok gidip gelirdi. Annemler ‘Gidin tavukları kovalayın’ derlerdi. Tavukları yakalardık biz, onlar keserler ve pişirirlerdi.

Haberin Devamı

Bir gün çaktırmadan bir tavuğu aldım mutfaktan bir bıçağı aldım, tuttum tavuğun kalbini kestim, daha 6-7 yaşındaydım. Amcam gördü, ‘Bu çocuk iyi doktor olacak’ dedi. İlk orada başladı tıp okuma düşüncem.

Eğitim aldığın üniversite sana belli olanaklar sağlıyor mu ?

Özel şeyler yok. Bizde slaytlar oluyor 6’lı değil de 4’lü çıkarttırırdım ki daha büyük yazılar olsun, rahat okuyabileyim diye.

Eğitimcilerin sana karşı davranışları nasıl?

Hocalar pek ayrımcılık yapmıyorlar. ‘Sen öğrencisin, buraya geldiysen doktor olacaksın, bunu bilmen lazım’ diyorlar.

Hiç spor yaptın mı?

Spor yapıyorum ama profesyonel olarak değil. Lisedeyken masa tenisi öğrendim. Halı sahaya giderdim. Yüzüyorum fırsat buldukça. Bu sene Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde futbol turnuvasında şampiyon olduk. Hatta Yavuz Ağabey, sana komik bir şey anlatayım.

Tıp fakültesinden arkadaşlarla bir mesajlaşma grubumuz var. Son sınıftan arkadaşlar sık sık nöbetlerle ilgili sohbetler yaparlar. Arkadaşlar nöbet grubuna ‘Benim yerime nöbete kalan olur mu’ gibi bir şeyler yazar. Bizimkine ise ‘Akşam maç var, kimler geliyor?’ diye mesajlar gelir.

Haberin Devamı

‘Toplum engelliye nasıl davranacağını bilmiyor’

Toplum engelliye nasıl bakıyor?

Ben ileride doktor olacağım. Benim önüme elbette engelli hasta da gelecek. Burada yaşadıklarım bana tecrübe olacak. Nasıl davranmam gerektiğini bileceğim. Toplumun da sıkıntısı bu aslında. Nerede, ne yapılması gerektiğini bilemiyorlar. Sorun da bu aslında. İşte TESYEV’de öğrendiklerimin bana bu şekilde faydası olacak.

"ENGELİ OLDUĞUMUZU SİZİNLE ÖĞRENDİM"

Bursunun dışında TESYEV’in senin eğitimine herhangi bir katkısı oluyor mu?

Pek çok engelli insan var görüyorsunuz, benim yaşadıklarım onların yanında hiçbir şey. İlk burs almak için engelli raporuna başvurdum. Arkasından da burs için size geldim. Benim sorunum albinizm.

Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan durum. O zaman araştırdım. Engelli kapsamına girdiğini bilmiyordum. TESYEV’le tanıştıktan sonra buradaki insanları gördüm.

Bursiyerler toplantısında yaşadakları olayları dinledim. Bir abla vardı hatırlıyorum. Kızını kaç sene sırtında okula taşımış. Getirip götürmüş, şiir yazmıştı. Senin anlattıkların, ağabeyin ile yaşadıkların. Bizim Gökhan, Ömer’le yaptığımız sohbetler. İnsanların yaşadıklarını görüyorsun, duyuyorsun, çok şey öğreniyorsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder