A. Yavuz Kocaömer TESYEV'e dil uzatanlara
HABERİ PAYLAŞ

TESYEV'e dil uzatanlara

Ülkemizde iyi bir şeyler yaptığınız zaman karşınıza iki gruptan insanlar çıkar. 1) Sahtekarlar. 2) Çekemeyenler Sahtekarlar, ister bir sivil toplum örgütünde, ister devlet kurumlarında, isterse özel kurumlarda görevli olsunlar, karşılarındakileri kendileri gibi bildikleri için kendi olumsuzluklarını saklamak adına etrafa çamur atarlar. Sonra o çamurlar bir gün kendilerinin üstlerine başlarına, yüzlerine bulaşır. Çekemeyenler ise, kendileri benzeri konularda başarılı olamadıkları için, başarılı olan kurum ve kişilerin ayağına çelme takmaya çalışırlar. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV)‘ da bu iki gruba dahil insanlardan hep nasibini alır. Ama TESYEV’in yöneticileri ve gönül verenlerinin hiç de umurlarında olmaz. Onlar bildikleri yolda insanlık hizmetinde yollarına devam ederler.

Haberin Devamı

Vakıflar Genel Müdürlüğü

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nda 2006-2011 yıllarına ait iş ve işlemleri, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Genel Müdürlük Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından incelendi. 19 Ekim 2012 tarih ve 8 sayılı denetim raporunun sonuç ve kanaat bölümünün bir bölümünü aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. “Gerek Vakıf Yönetim Kurulu’nun, gerekse vakıf idari kadrosunun gayretli ve özverili çalışmaları sonucunda denetim dönemimizde vakıf gayesine uygun olarak son derece başarılı çalışmalar yapıldığı, bu doğrultuda bedensel, zihinsel, görme ve işitme yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmiş engelli bireylere eğitim, sağlık ve malzeme yardımı olarak son 3 yılda 10 milyon TL yardımda bulunarak devletin kamu yükünü azaltan faaliyetleri ile kamu yararına çalışan örnek vakıflar arasında yer aldıkları sonuç ve kainatına varılmıştır.” Yukarıda okuduklarınız, yazımızın başında bahsettiğimiz sahtekar ve çekemeyenlere ders olmaz ama biz yine de kamuoyunu bilgilendirelim dedik.

Kahramanmaraş’ta bir doktor

Beytullah Eroğlu, iki kolu olmayan, Avrupa Şampiyonu, Dünya 6’ncısı milli yüzücümüz. Geçtiğimiz haftalarda Kahramanmaraş’ta Liseler İl Birinciliği Yüzme Şampiyonası’nda yarışmak için Sicil Lisans Yönetmeliği gereği okul lisansı çıkarması gerekiyor. Babası ile birlikte aile hekimliğine gidiyor. Ancak buradaki doktor Halit Tüfekçi , Beytullah’ı muayene etmeden rapor veriyor ve “ENGELLİDİR YÜZEMEZ” diyor. Kendisine durum anlatılıyor. Karşısında bir Avrupa Şampiyonu olduğu, Dünya 6’ncısı, Paralimpik Oyunları 7’ncisi bir sporcu olduğu söylenmesine rağmen doktor “Beni ilgilendirmez, ben ortopediye gönderirim” diyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu nasıl mantık?

Doktor Halit Tüfekçi, üzerine vazife olmayan, bilmediği bir konuda ahkam kesiyor. O sporcu kendisine yüzebilir mi yüzemez mi sorusuyla gelmiyor. Her sporcu gibi, engelli veya engelsiz, spor yapmasına mani olan bir sağlık durumu olup olmadığının saptanması için geliyor. Size ne doktor! Yüzer, yüzemez. Ona antrenörleri, Lisans Sicil Dairesi karar verir.

Osman Çullu

19 yıldan beri engelli sporcularla çalışan, hayatını onlara adamış, şampiyonlar yetiştiren Osman Çullu, aynı doktora giderek “Sen bu çocuğu muayene etmeden nasıl yüzemez diyorsun? Onun başarısı bütün dünyada biliniyor” demesi üzerine, doktor “Yine de rapor vermem” deyince, Osman Çullu, Beytullah Eroğlu’nu göstererek, doktor Halit Tüfekçi’ye “Bu çocuk kesinlikle engelli değil, asıl engelli sensin. Senin gibi adamlar bunu anlayamazlar” diyerek yanından ayrılıyor. Ve Osman Çullu haklı olarak soruyor. Birlikte yaşamayı ne zaman öğreneceğiz acaba?

Haberin Devamı

Uğur Erdener’in özür borcu

13 Ağustos 2011 tarihinde Sayın Başbakanımız, İstanbul Olimpiyat Evi’nde, 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na adaylığımızı açıkladığı sırada, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne yer ayrılmayışından dolayı Uğur Erdener’le bir görüşme yapmıştık. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener’le aramızdaki diyaloğu daha önce yazmıştık. Kısaca tekrar edelim:

Soru: Yani Uğur Bey sizce olimpiyat ve paralimpik oyunları eşit değil mi?

Cevap: Hayır. Eşit değil.

Soru: Peki 2020 adaylığında Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, İstanbul’da Paralimpik Oyunları’nın yapılamayacağını beyan ederse, olimpiyatları alabilir misiniz?

Cevap: Hayır, alamayız. 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları konusunda İstanbul’un avantajlı olduğu bir gerçek. Madrid’in İspanya’daki genel ekonomik durum nedeniyle, Tokyo ise daha önce olimpiyat düzenlediği için İstanbul’un şansı var. Ama bu kafalar böyle devam ederse, maalesef ayağımıza kadar gelen bu fırsatı kaçıracağız. Sağda, solda, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanları olarak bu sorunu kişisel hale indirgemeye çalışmanın size bir faydası yok Uğur Erdener. Sizi tanımam.

Yaşamımda da 3 kez gördüm. Benim için bu dünyadaki 7 milyar insandan birisiniz. Ben de sizin için aynısıyım. Ancak bu milli meselede saplantılarınızı bir kenara bırakıp Türkiye için çalışmanın zamanı gelmiş ve geçmek üzeredir. Bunun da ilk şartı, bugüne kadar engelli sporunu ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ni, engelsiz sporları ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile eşit tutmayarak, negatif ayrımcılık yapan zatıalinizin kamuoyu önünde bu konuda özür dilemesidir. Aksi halde doğacak her türlü olumsuz sonuçtan sizin şahsen mesul olacağınızı belirtmek isterim.

‘Aydın milletvekillerine’

Emekliyim. 46 yaşında yüzde 72 engelli kızım ve 41 yaşında yüzde 90 engelli oğlum var. İkisi de zihinsel engelli. İki evladım için de maaş ve bakım parası almam için devletimizin engelliler ile ilgili birimlerine, Sayın Başbakana ve Sayın Cumhurbaşkanı’na mektup yazdım. Bu mektuplardan BİMER Merkezi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan cevap geldi.

Bir ailede iki engelli varsa...

BİMER Merkezi, Emekli Sandığı’ndan maaş aldığım için çocuklarıma maaş veya bakım parası alamayacağımı bildirdi. Sayın vekillerim, oğlum 5 senedir İzmir’de bir rehabilitasyon merkezinde eğitiliyor. Oğluma, bir hanım öğretmen evinde bakıyor. Ayda 800 TL ücret alıyor. Aydın milletvekillerim, zihinsel engelli evlatlarımdan dolayı çektiğim maddi-manevi sıkıntılardan kurtulmak için her an Allah’ıma dua ediyorum. Bu kanunlardan yararlanmam için, sizden Meclise’e ‘Bir ailede gelir düzeyine bakılmaksızın, birden fazla engelli varsa, engel oranı en yüksek olana bakım parsı ödenir’ diye kanun teklifi vermenizi istirham ediyorum. Osman İnan/ Aydın Tel: 0539 454 16 41

‘Sesimi duyan olur mu?’

2 çocuğum var. Kızım yüzde 100 engelli. Oturamıyor, kalkamıyor, konuşamıyor. Böbreğinin biri iflas etti, birini de yaşatmaya çalışıyoruz. Belinden ameliyat olması gerekiyor, yaptıramıyorum. Oğlumu okutmaya uğraşıyorum ama gücüm yetmiyor. Sağlıklı eve, sağlıklı yatağa bir de akülü arabaya ihtiyacımız var. Benim sesimi de duyarsanız çok sevinirim. Herkese şimdiden teşekkür ederim. Fatma Koç Ali Hikmet Paşa Mah. Dinç Sk. No 1/1- Balıkesir

‘Mektup bekliyorum’

Başıma gelen talihsiz olaydan dolayı şu an Ünye Cezaevi’ndeyim. 23 yaşındayım. Kader bana acı oyununu oynadı. Ve uzunca cezam olacak. Her pazartesi köşenizi takip ediyorum. Bu dört duvar arasındaki dünyama güneş olacak dostlardan mektup beklemekteyim. Samimi, dürüst , yalansız, içerden veya dışarıdan mektup bekliyorum. Özgür San M Tipi Kapalı C.İ.K. A-5 Koğuşu Ünye-Ordu

Sıradaki haber yükleniyor...
holder