Adile Özdağ Baharda güçlü bağışıklık sistemi
HABERİ PAYLAŞ

Baharda güçlü bağışıklık sistemi

Haberin Devamı

Sevgili okurlar,

Bağışıklık sistemimiz dıştan ve içten gelen zararlı unsurlara karşı vücudumuzu savunan dinamik bir sistemdir. Basit bir soğuk algınlığı, ciddi bir enfeksiyon yada kronik hastalıklarda ne kadar normal çalışan bir bağışıklık sistemine sahipseniz sağlıklı olmaya o kadar hızlı kavuşabilirsiniz.

Dışarıdan gelen tehlikelerle savaştığı gibi vücut içinde oluşacak zararlı değişimlerin bertaraf edilmesinden de sorumludur. Bir hücre hastalandığında veya canlılığını kaybettiğinde değişime uğrar, bağışıklık sistemimiz de bunu fark edip bu hücreleri temizlemek üzere harekete geçer. Özelliğini kaybeden bu hücrelerin bağışıklık sistemimiz tarafından yok edilmesinden sonra yerine yeni hücrelerin yapımında da yine bağışıklık sistemi yardımcı olur. Yetersiz ve düzgün çalışmayan bağışıklık sisteminde bu sistem sekmeye uğrar ve birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasına yol açar.


MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLER


Normalde bir saat gibi gece gündüz işleyen bu sistem belli dönemlerde ise desteklememize ihtiyaç duyuyor. Mevsim değişikliği, yetersiz beslenme, stres, hava kirliliği, sık seyahat etme gibi faktörler bağışıklığın düşmesine ve hastalıkların artmasına sebep olmaktadır.

• Okula giden çocukları olan ebeveynler
• Yaşlılar
• Toplu taşıma kullananlar
• Hastalık sonrası dönemde olanlar
• Stres altında olanlar
• Ofis ve mağaza çalışanları
• Hava yolu ile seyahat edenler
• Sigara içenler bağışıklıklarının düşük olmasına daha yatkınlar. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında kilit role sahip üç mikrobesinimiz var. C, D vitamini ve Çinko! Bu üç besin bağışıklığın anahtarı ve onlara tehdit dönemlerinde her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

Baharda güçlü bağışıklık sistemi

C vitamini

Vücudumuz üretemez ve yüksek miktarlarda depolayamaz. Bu yüzden günlük olarak C vitamini almak zorundayız. Sağlıklı beslenme düzenimizde yediğimiz taze meyve ve sebzelerden alabiliriz. Bazı dönemlerde ise dışarıdan ekstra vitamin C almak gerekebilir.

• C vitaminin yoğun fiziksel egzersiz sırasında ve sonrasında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun korunmasına,

• Enerji oluşum metabolizmasına

• Yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına

• Kemiklerin, kıkırdağın, diş etlerinin, kan damarlarının ve cildin normal fonksiyonu için gerekli olan kollajen oluşumuna katkıda bulunur.

• Demir emilimini arttırır

Çinko

Birçok gıdanın (et, balık, süt, tahıllar gibi) içinde bulunan önemli bir mineral. DNA ve protein sentezine katkıda bulunur ve hücre bölünmesinde görevi vardır. Cildin, saçın, tırnakların, kemiklerin ve görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.

Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini ise hücre bölünmesinde aldığı görevin yanı sıra kemiklerin, dişlerin ve kas fonksiyonunun korunmasına destek olur. Her birimizin cildi gün içerisinde günün hangi saatinde ve güneşte ne kadar kaldığımıza bağlı olarak D vitaminini farklı oranlarda üretir. Buna rağmen, dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilmektedir. Kapalı mekânlardaki yaşam tarzı, aşırı güneş kremi kullanımı, yoğun hava kirliliği, coğrafi enlem, güneşsiz mevsimler ve kısa günler sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan düzeyde D vitamini almamızı zorlaştırabilir.

C vitamini çinko ve D vitaminin bir arada alınması ise birbirlerini tamamlayıcı etkilerinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine maksimum katkıyı sağlar.


3 YENİ MESAJ


Tele-Cerrahi ile uzaktan ameliyat

Yazılı kullanan cerrah, bilgisayar, tablet veya akıllı telefon kullanarak dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen cerrahi operasyona bağlanıp ameliyathanedeki yerel cerrah veya robotu işlemin her aşamasında yönlendiriyor.

Akıllı çoraplar yaralarını önleyecek

Sensörlü çorap ayak sıcaklığındaki artış, yaralanma ve yanma gibi kazaları tespit ederek hastanın, bakıcının ya da doktorun durumdan haberdar olması sağlanıyor.

İlaç salınımı yapan kontakt lens

Kontakt lens şeklinde tasarlanan yeni ilaç taşıyıcı sistemi, göz hastalıklarının tedavisinde “göz içi iğne” uygulamalarını sonlandırabilir.


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?


- C vitamininin demir içerikli ilaçlarla birlikte alındığında demir emilimini önemli düzeyde artırdığını,

- D vitamininin beyinde serotonin seviyesinin korunmasında önemli rol oynadığını, yani eksikliğinde duygusal durumunuzu etkileyebileceğini,

- C vitamininin güçsüz diş etlerini güçlendirerek diş eti tabakasının bakterilerin girmesine karşı dayanıklılığını artırdığını biliyor muydunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder