Adile Özdağ Çocuklarda güçlü bağışıklık sistemi
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda güçlü bağışıklık sistemi

Haberin Devamı

Sevgili Okurlar;

Sürekli akan burunlar, ardı ardına gelen soğuk algınlığı ve gripler, tekrarlayan ishal. Anne babaların çoğu tüm bunlarla baş etmenin özellikle okula giden çocukların hepsinde normal olduğunu düşünebilir. Fakat bütün çocuklar bu sıklıkta hastalanmıyor. Hepsinin burunları akmıyor.

Çocuklar karşılaştıkları birçok bakteri ve virüs gibi hastalık yapıcı etmenleri kolayca vücutlarına alabilmektedirler. Özellikle okul veya kreşe giden çocuklar; toplu taşıma ve servis araçlarını kullanmaları, kapalı alanda uzun süre kalmaları, tüm gün boyunca diğer çocuklarla olan yakın temasları sebebiyle daha sık hasta olmakta. Diğerleri kadar sık hastalanmayan çocukların sırrı ise güçlü bağışıklık sistemine sahip olmaları!

Ebeveynler olarak çocukların savunmalarını güçlendirmek, iyileşmelerini hızlandırmak ve daha sağlıklı olmalarını sağlayacak tedbirler alabilirsiniz.

• Kaliteli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulayın
• Mikrobiyotalarını (bağırsak florası) probiyotiklerle güçlendirin
• Stres ve kaygılarını sakinleştirmeye yardımcı olun.
• Yeterince iyi uyku aldıklarından emin olun.
• Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici desteklerden yardım alın

Bağışıklık sistemi, vücudun bulaşıcı organizmalara ve diğer istilacılara karşı savunmasıdır. Bağışıklık yanıtı denen bir dizi adım ile bağışıklık sistemi, vücut sistemlerini istila eden ve hastalığa neden olan organizmalara ve maddelere saldırır.

Vücut üç temel bağışıklık korunma hattıyla savunulmaktadır;

1. Deri ve mukus salgıları gibi fiziksel bariyerler (doğal bağışıklık sisteminin bir parçası)

2. Makrofajları ve diğer akyuvarları içeren hücresel savunma (doğal bağışıklık ve kazanılmış bağışıklık sisteminin bir parçası)

3. B-hücreleri tarafından antikor üretimiyle oluşan savunma (kazanılmış bağışıklık sisteminin bir parçası)

Çocuklarda güçlü bağışıklık sistemi

Çoğu durumda, bağışıklık sistemi insanları sağlıklı tutmak ve enfeksiyonları önlemek için harika bir iş çıkarır. Ancak bazen bağışıklık sistemi ile ilgili zayıflıklar hastalığa ve enfeksiyona yol açabilir.

C vitamini, çinko ve D vitamini çocuk bağışıklığının desteklenmesinde önemli rol oynayan temel mikrobesinlerdir.

C vitamini

Bağışıklık savunmasının ilk hattı olan deri ve mukozaya destek sağlar. Aynı zamanda kemiklerin, kıkırdağın, diş etlerinin, kan damarlarının ve cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumuna katkıda bulunur.

D vitamini

Bağışıklık savunmasının ikinci hattı olan hücresel bağışıklığı harekete geçirir. Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini ise hücre bölünmesinde aldığı görevin yanı sıra normal kemiklerin, dişlerin ve kas fonksiyonunun korunmasına destek olur.

Çinko

Bağışıklık savunmasının üçüncü hattı olan antikorların üretiminde kilit rol oynar. DNA ve protein sentezinde ve hücre bölünmesinde görevi vardır. Cilt, saç ve tırnakların, kemiklerin ve görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.

Bu üç besini günlük olarak yeteri düzeyde almak bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekler. Günümüz dünyasında günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller taze meyve ve sebzelerden yeteri kadar karşılanamamaktadır. Böyle durumlarda destekleyici ürünlerden yardım almamız gerekmekte.

Yumuşak yenilebilir formda ve iyi tatta üretilenler sayesinde özellikle çocuklarda düzenli ve severek kullanımını sağlayabiliyoruz.

3 YENİ MESAJ

Elektronik deri kendi kendini yeniliyor

Yeni geliştirilen elektronik deri, hasar görmesi halinde kendi kendini yenileyebiliyor veya bileşenlerine ayrılarak yeni bir deri parçası elde edilmesine imkân tanıyor.

Bilgisayarlar insan beyni gibi çalışacak

Bilim insanları, bilgisayarların insan beyni gibi bilgiyi eş zamanlı işleme ve depolamasını sağlayan bir cihaz geliştirdi. İnsan nöronlarını taklit eden bu yeni cihaz sayesinde artık bilgisayarların insan beynine benzer fonksiyonlar kazanması mümkün.

Mavi gözlüler tek bir atadan geliyor

Bilim insanları 6000 ila 10.000 yıl öncesine kadar genetik mutasyonları takip ederek, mavi gözün sebebini buldu. Mavi gözlülerin hepsinde DNA’nın aynı bölümünün mutasyona uğrayarak miras kalmış.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

- Vücudumuzun C vitaminini kendisinin üretip depolayamadığını, bu yüzden günlük olarak dışarıdan almamız gerektiğini

- Demir ile birlikte alınan C vitaminin, demirin emilimini arttırıp daha iyi yararlanım sağladığını

- İyi bir antioksidan da olan çinkonun, vücuttan ağır metalleri atarak dokularda birikmesini ve hasar vermesini önlediğini

- C vitamini, D vitamini ve çinkonun bir arada kullanıldığında birbirlerini tamamlayıcı etki gösterdiklerini biliyor muydunuz?






Sıradaki haber yükleniyor...
holder