Adile Özdağ Dört mevsim omega
HABERİ PAYLAŞ

Dört mevsim omega

Sevgili okurlar,

Sağlık alanındaki gelişmeler, yeni tedavi yöntemleri, teknolojik buluşlar her ne kadar ortalama yaşam süresini uzatmış olsa da, hala dünyanın en ölümcül hastalıklar listesini önlenebilir hastalıklar oluşturuyor. Bu hastalıkların başında ise en tehlikeli olarak “Kalp ve Damar Hastalıkları” gösteriliyor. Kalbi besleyen damarlarda daralma olduğunda oluşan koroner kalp hastalıkları tüm dünyadaki ölümlerin %40’ı. Kalp hastalıkları ülkemizdeki ölümler arasında da baş sırada. Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizinden etkilenmektedir.

Haberin Devamı

• Yüksek tansiyon

• Yüksek kan kolesterol düzeyleri

• Sigara ve alkol kullanımı

• Diyabet

• Obezite

Önemli sebepleri olsa da bu hastalıkların gelişmesinde asıl neden; kentsel yaşam tarzının beraberinde getirdiği sağlıksız beslenme şekli ve hareketsiz yaşam. Tıbbın babası kabul edilen Hipokrat milattan önce söylediği “Uzun yol yürüyen uzun yaşar” sözü aslında işin sırrını ortaya koyuyor. Çalışanların gününü ofislerde masa başında, bilgisayar karşısında geçirip araçlarla eve dönmeyi bırakıp, ev hanımlarının tüm gün evde kalmaktan vazgeçip yürümesi gerekiyor. Hatta yürümekte artık sağlıklı bir yaşam için yeterli değil. Haftada 2-3 defa yapacağımız sporu hayatımıza entegre etmeliyiz.

Diğer önemli konu ise beslenme alışkanlığımız. Artık besleyici nitelikten uzak kalori deposu yiyecekleri tabağımızdan çıkarmamız gerekiyor. Doymuş yağ, trans yağ, kolesterol ve tuzun fazla alımı (Türkiye’de, sağlıklı yaşam için günlük 6 gramdan fazla alınmaması gereken tuzu yaklaşık 18-19 gr tüketmekteyiz) ve meyve, sebze, balığın az tüketilmesi kalp ve damar hastalıkları riskini artırmaktadır.

Dört mevsim omega

Önlenebilir bir hastalık olan koroner arter hastalığı için kullanabileceğimiz desteklerde var;

• Koenzim Q10

Koenzim Q10 kalp kasını kuvvetlendiren kuvvetli bir antioksidandır. Vücudun en çok enerji üreten dokuları olan kalp, böbrek, karaciğer gibi dokularda bol miktarda bulunur. Vücudumuz koenzim Q10 üretebilmekte fakat çeşitli ilaçların kullanımı ve yaşlanmayla birlikte vücuttaki seviyesi azalmaktadır.

Haberin Devamı

• Omega 3

Omega 3, vücut için gerekli olan ama vücutta üretilemeyip mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Kalp ve damar sağlığını korumada kullanılan desteklerin başında gelir. Damar yapısını koruyup, kolesterol seviyelerinin kontrolüne katkı sağlar.

• K2 Vitamini

Gıdalarla veya takviyelerle aldığımız kalsiyumun tamamının kemiklere çekilmemesi sebebiyle damar duvarlarında birikerek kalsiyum kristalleri oluşur ve damar sertliğine yol açabilir. K2 vitamini kalsiyumun mineralinin damarlarda aşırı birikmesini önleyerek kemiklere geçmesine yardımcı olur.

• D Vitamini

K2 vitamini ile birlikte alınan D vitamini sağlıklı kemik dokuları inşa etmeye yardımcı olurken, damar duvarlarındaki kalsiyum birikimini de engelleyerek kalp damar sağlığının korunmasında önemli rol oynar.

ASTAKSANTİN

Astaksantin doğal olarak meydana gelen, yosun, karides, istakoz, yengeç ve somonda bulunan karotenoiddir. Karotenoidler sağlıklı yaşamı destekleyen, bitkilere doğal rengini veren maddelerdir. Karotenoidlerin kralı olarak adlandırılan astaksantin ise kırmızıdır ve somon, yengeç, istakozun renginden sorumludur. Özellikle somon kaslarında en yüksek konsantrasyonda bulunmaktadır. Astaksantin insanlar için geniş sağlık etkileriyle güçlü bir antioksidandır ve beta karoten, E,C vitamini ve selenyum gibi diğer antioksidanların aksine vücutta bozulmaz.

Haberin Devamı

• Ağrıyı ve inflamasyonu azaltır

• İyileşmeyi hızlandırır

• Göz sağlığını destekler

• Hücreleri temizler

• Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur


3 YENİ MESAJINIZ VAR

Selfie ile kanser görüntülenecek

Araştırmacılar akıllı telefon ve 3D baskı teknolojilerini kullanarak, selfie’den pankreas kanseri teşhisi yapabilen bir görüntüleme cihazı ve entegre olarak çalışan bir telefon uygulaması geliştirdiler.

Migren ağrıları için kulak tıkacı

Klinik olarak migrenin süresini, şiddetini ve verdiği rahatsızlığı azaltan bir kulak tıkacı geliştirildi. Bu uygulama sayesinde, migren ağrılarını başlatan barometrik basınç değişimlerinden önce migren hastalarına haber veriliyor.

Cilt kanseri analizi yapan mobil uygulama

Bu uygulama benleri ve diğer cilt sorunlarını analiz edebilen birtakım aygıtlara sahip ve şimdilik: melanom, bazal hücreli epitelyoma ve skuamöz hücreli karsinoma gibi yaygın kanser türlerini tanımlayabiliyor.


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

-Kolesterol için kullanılan bazı ilaçların vücuttaki koenzim-q10 miktarını önemli derecede azaltıp, kas ağrısı ve yorgunluğa sebep olduğunu,

-C vitamininin güçsüz diş etlerini güçlendirerek diş eti tabakasının bakterilerce girilmesine karşı dayanıklılığını arttırdığını,

-Yeterli düzeyde magnezyum alımının spor sonrası kasların dinlenmesini sağladığını,

-5-HTP’nin vücutta serotonin miktarını arttırarak diyet programında iştahı kontrol etmede başarı sağlayabileceğini biliyor musunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder