Adile Özdağ Güvenle gülümsemek istemez misiniz?
HABERİ PAYLAŞ

Güvenle gülümsemek istemez misiniz?

Haberin Devamı

Sevgili Okurlar,

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerimiz öncelikli olması gerekirken genellikle sona bırakılmakta ve problemli olan dişler ağrı yapana kadar diş hekimine gitmeyi bekletmekteyiz. Oysaki vücut sağlığımızın bir bütünü olarak ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediğinde ilişkili birçok hastalık da beraberinde gelmektedir. Ağız içerisindeki bir probleme bağlı olarak, sindirim sistemi, kalp ve dolaşım sisteminde çeşitli hastalıklar oluşabilmektedir.

Dişlerimizegereken özeni göstermememiz veya çeşitli nedenlerle kaybettiğimiz dişlerin yerine protez dişler geçmekte. Bu protezler hastaların kaybettiği ağız fonksiyonlarını geri kazandırırken, yeniden çiğneyebilme, rahat gülebilme ve konuşma ile aynı zamanda hayat kalitesini de yükseltmektedir.
Güvenle gülümsemek istemez misiniz

Kendi ağız ve diş sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar, protez dişlerin bakımı ve kullanımına da özen göstermemiz gerekmektedir. Kişilerin hayat kalitesini yükselten protezler iyi kullanılmadığında bir problem haline gelebiliyor. Üstelik birçok kişi diş protezleri yüzünden sosyal aktivitelerini iptal ediyor.

* %29’u dışarıda yemek yemiyor.

* %16’sı yakınlaşmaktan kaçınıyor

* %11’i arkadaşlarıyla veya ailesiyle dışarı çıkmaktan çekiniyor.

Ağız ve yüzümüzdeki kaslar, yeme ile konuşmanın işlevsel hareketleri, diş protezine basınç uygular ve protezin ağız içinde hareket etmesine yol açar. Protez altına yiyecek parçaları kaçar ve rahatsız eder. Üstelik protezler çıkmaya meyillidirler. Eğer birileriyle bir şeyler yiyip içerken, hapşurur veya öksürürseniz, dikkatli olmak zorunda hissedersiniz.
Doğru bir protez yapıştırıcı kremi doğru miktarda kullanmak ise bu tür problemlerin önüne geçiyor. Yemek yerken diş protezinin sağlam bir şekilde oturmasını ve konuşurken rahat olmanızı sağlar.

AMAN DİKKAT!

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise protezlerin temizliği. Dişlerde olduğu gibi, diş protezlerinde de plak, tartar ve lekeler oluşur. Diş minesinden 10 kat daha yumuşaktır. Mikroorganizmaların çoğalabileceği ve gelişebileceği yüzeysel gözenekleri vardır. Temiz görünen protezler bile gizli tehlikeler içerebilir. Bakterileri ortadan kaldıran özel bir protez temizleyici tablet kullanmak, ağız sağlığı için önemlidir.

Araştırmalarda hastaların %80’ine yakınının, protezlerini diş macunu ile temizlediği ortaya çıkıyor. Oysaki diş macunları protez üzerinde çizikler oluşturan aşındırıcılar içerir. Oluşan bu çiziklerde bakteri ve mantar enfeksiyonları oluşur. Diş protezi temizleyici tabletler ise çizmeden temizler ve istenmeyen bakterilerin ve diğer mikro organizmaların oluşması için daha az alan bırakır.

Güvenle gülümsemek istemez misiniz

3 KURAL

Protezlerinizin temizliğinde 3 temel adımı rutin olarak uygulamalısınız;

1- Islatma: Protezlerinizi çıkardığınızda, tamamen temizlenmesi için bir diş protezi temizleyici tablet içeren solüsyonun içine ambalajdaki talimatlara göre koyun. Dezenfektan özelliği kokuya neden olan bakterileri ortadan kaldırır.
2- Fırçalama: Protezlerinizi içinde olduğu solüsyonla yumuşak uçlu bir fırça yardımıyla fırçalayın

3- Durulama: Musluk altında durulayın

Bu işlem mekanik ve kimyasal temizlik olmak üzere iki yönlü fayda sağlar. Ulaşılması zor yüzey gözeneklerinde bile mikroorganizmaları öldürmeye yardımcı olur. Diş protezlerinin orijinal renklerinin korunmasını sağlar. Plak oluşmasını azaltıp, koku oluşumunu engeller.

3 YENi MESAJINIZ VAR

Yağ yakımını gösterebilen nefes sensörü

Bilim insanları vücudun yağ yaktığını algılayabilen bir nefes sensörü geliştirdi. Artık sporcular ya da kilo vermek isteyen kişiler, yağ yakımlarını kontrol altına alabilecekler. Ekip şimdi elde taşınabilecek bir sensör üzerinde çalışıyor.

Erken teşhis için yapay zeka

Araştırmacılar, mamografi ve biyopsinin ardından yüksek riskli olduğu saptanan lezyonların gerçekten kanser olup olmadığını saptayabilmek için bir yapay zeka sistemi geliştirdiler. Sistem meme kanserindeki yanlış teşhislerin ve gereksiz ameliyatların önüne geçebilir.

Akıllı kapsüllerin izi sürülebilecek

Bir teknoloji firmasının ürettiği mide asidiyle aktive olan kapsüller, mideye vardığında akıllı telefonlara bildirim gönderecek. Aynı uygulama üzerinden eczacı ve doktor da hastanın gün içerisinde ilacını alıp almadığını kontrol edebilecek.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

* Yeterli düzeyde alınan Co-enzyme Q10’in diş eti kanaması-çekilmesi gibi dişeti problemlerini önleyebileceğini,

* Magnezyumu akşamları alarak daha kaliteli uykuya sahip olacağınızı ve sinir sisteminin sakinleşmesini sağladığı için anti stres minerali olarak da tanımlandığını,

* Kalsiyum desteklerinizle birlikte alacağınız K2 vitamininin, kalsiyumu damarlarınızda birikmekten ve vücuttan atılmaktan kurtarıp kemiklere yönlendireceğini,

* D vitaminin beyinde serotonin seviyesinin korunmasında önemli rol oynadığını, yani eksikliğinde duygusal durumunuzun etkileyeceğini,

* Probiyotiklerin alınan kalorinin sindirimini ve enerji kullanımını düzenleyerek sağlıklı kilo kontrolü sağladığını biliyor muydunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder