Adile Özdağ Mutlu bir yıl için mutlu bağırsaklar
HABERİ PAYLAŞ

Mutlu bir yıl için mutlu bağırsaklar

Haberin Devamı

Sevgili Okurlar;

Yeni yıl, sağlıklı bir hayat sürmek isteyenlere yeni kararlar aldırıyor. Kararları almak büyük bir adım ama bu kararların uygulanıp, devam ettirilebilir olması ise büyük önem taşıyor.

Yeni yılda mutlu bir yaşam sürmek adına dileyeceğimiz en değerli şeyin, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ve hareketli bir yaşam tarzı olduğuna inanıyorum. Güçlü bağırsaklara sahip olmak ve yeterli egzersiz birçok sağlık probleminin çözümü için ilk ve temel basamak.

100 MİLYON SİNİR HÜCRESİ

Sindirim sistemi, besin maddelerini alma, atıkları ortadan kaldırma ve aldığımız besin maddelerini emme ve kullanma rolüne hizmet eder. En bilinen fonksiyonları bunlar. Fakat arka planda çok daha organize olmuş bir sistemden var. Bağırsaklar, 100 milyon sinir hücresi ile omuriliğin 10 katı sinir hücresi içerir. Bunun için bağırsak ikinci beyindir. Kısa zincirli yağ asidi ve vitamin üretimi yapar. Buna bağlı olarak bağışıklık hücrelerinin %70-80’i bağırsaklarda bulunur.
Bağırsaklar, duygu durumunu düzenleyen hormonlar salgılar. Vücuttaki mutluluk hormonunun (serotonin) %5’i beyinden salgılanırken, %95’inin bağırsaklarda bulunduğunu biliyor muydunuz?

Yani mutlu bir yıl için mutlu bağırsaklara sahip olmak şart. Kentsel yaşam tarzında en fazla karşılaştığımız bağırsak problemleri ise kabızlık, gaz ve şişkinlik. Egzersiz ve yeme alışkanlıkları, yaş, cinsiyet ve sağlık durumu, belirli bir günde yaşadığınız bağırsak hareketlerinin sayısını etkiler. Haftada üç ya da daha az tuvalete gitmek ise kabızlık olarak tanımlanıyor.

DAHA FAZLA HAREKET ET

Ne kadar çok oturursanız bağırsaklarınızın çalışması o kadar zor olur. Sürekli oturmanızı gerektiren bir ofis yaşamınız varsa belirli aralıklarla ara verip hareket edin. Her gün belli bir adım yürümeyi hedef edin.

Floranızı kuvvetlendirin

İhtiyacınıza uygun probiyotik destekleriyle bağırsak floranızı kuvvetlendirin.

Daha fazla lif yiyin

Çözünmeyen lifleri yeteri kadar tüketmek bağırsak hareketliliğinize yardımcı olur. Günde 25-30 gram lif tüketmeyi hedefleyin.

Daha fazla su için

Vücudunuz susuz hale geldiğinde, bağırsaklarınızda ölecektir. Gün boyunca bol miktarda su ve şekersiz olmayan içecekler içtiğinizden emin olun.

Stresi azaltın

Bazı insanlar için stres bağırsağına doğru gider ve kabızlığa neden olur. Stresle baş etmeyi öğrenin.Bunların sonucunda yine de kabızlık problemiyle karşılaştığımızda da imdadımıza Macrogol içerikli ürünler yetişiyor. Makrogol doğal bir lif gibi işlev görür. Bağırsaklara su çeker (ozmotik etki) ve dışkı içeriğindeki su miktarını artırır. Bu sayede dışkıyı doğal yollardan yumuşatır ve dışkılama sıklığını artırır. Uzun süre kullanımda etkinliğinde zamanla bir azalma görülmez. Bağırsaklardan emilipkan dolaşımına geçmeden, etkisini fizyolojik yollarla gösterdiği için güvenle çocuklarda ve yetişkinlerde kullanabiliyoruz.

Mutsuz bağırsaklara sebep olanbir diğer sindirim problemi ise şişkinlik ve gaz şikayetleri. Bazen o kadar rahatsız edici olabiliyor ki birçok hasta kalp krizine yakınmalardan dolayı acil servislere başvurabiliyor.

Mutlu bir yıl için mutlu bağırsaklar

Genellikle gazınız ne yediğinizden kaynaklanır. Şişkinlik ve ağrı problemleri yaşıyorsanız hangi değişiklikleri yapabileceğinizi görmek için diyetinize ve yaşam tarzınıza bakın. Birçok durumda, yaşam tarzı ve diyet değişikliği sorunu tamamen ortadan kaldırabilir. Gaza aktif şekilde neden olabilecek gazlı veya kafeinli içeceklerden kaçının. Laktoza tahammülsüz iseniz sütten uzak durun.

Şişkinlikle karşılaştığınızda ise karbon ve simetikon gününüzün kurtarıcısı olacaktır. Simetikon, mide ve bağırsakta dağılmış halde bulunan gaz kabarcıklarını bir araya gelerek serbestleşir ve serbestleşen gaz fizyolojik yollardan kolayca dışarıya atılır. Aktif karbon ise mide ve bağırsakta dağılmış gaz kabarcıklarını bir sünger gibi emer ve yine fizyolojik yollardan atarak sindirim sistemini gazdan temizler. Simetikon ve Aktif Karbon birbirlerini tamamlayıcı etki göstererek aşırı gazdan meydana gelen sıkıntıyı giderir. Sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir yıl geçirmeniz dileğiyle.

Su iç
Hareket et
Kilonu takip et
İyi ve kaliteli uyu
Sigara ve alkolü unut
Sağlıklı ve düzenli beslen
Sağlıklı bir kiloda kalmayı hedefle
Stres ve kaygıyla baş edebilmeyi öğren
D vitaminini değerlerini kontrol edip önlem al
Co-enzyme Q10 ve Omega-3 desteklerinden vazgeçme


3 YENİ MESAJINIZ VAR

Rahim ağzı kanseri tedavi edilebilir

Almanya’daki araştırmacılar, rahim ağzı kanseri hastalarına yan etki olmaksızın kemoterapi vermek için yeni bir sistem geliştirdiler. Sperm hücrelerine kanser tedavisinde kullanılan bir kemoterapi ilacı yerleştiriliyor ve taşınan kemoterapi ilacının tümöre ulaşması sağlanıyor.

3D baskı şaşırtıyor

Yeni Zelanda’da bir üniversite öğrencisi, ışığa duyarlı epilepsi hastalarının nöbetlerden korunması için 3D baskı kullanarak kontakt lens geliştirdi.

Genetik hastalık mı, o da ne?

Bilim insanları doğuştan genlerle gelen hastalıkları yok etmek için çığır açan bir buluşa imza attı. Zeka ve büyüme geriliğine yol açan bir hastalık için ilk defa bir insanın hücrelerine müdahale ederek gen bozukluklarını düzeltme girişiminde bulundular.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder