Adile Özdağ Sağlıklı yaşam için mikrobiyotanızı dengede tutun
HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı yaşam için mikrobiyotanızı dengede tutun

Haberin Devamı

Sevgili okurlar,

Son yıllarda yapılan çalışmalarla kıymeti daha iyi anlaşılmaya başlayan, birçok hastalıkla bağlantısı olduğu ispatlanan probiyotikleri sizlerde artık sıkça duymaya başladınız. Probiyotiklerle ilgili en merak edilen soruları sizler için Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen hocamıza sordum.

Probiyotik nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre probiyotik, sağlık açısından yarar sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Halk arasında yararlı bakteriler olarak da bilinmektedir. Bağırsak florası doğru ismiyle bağırsak mikrobiyotası “yararlı” ve “zararlı” mikroorganizmalardan oluşmaktadır. Sağlıklı kişilerde denge halinde bulunan mikrobiyota, öncelikli olarak zararlı mikroplara karşı vücudun korunmasından, gıdaların etkili şekilde sindirilmesinden, gerekli vitaminlerin üretilmesinden ve en önemlisi bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasından sorumludur. Sağlıklı yaşamak için bu floranın hassas dengesini korumalıyız. Bozulan bu florayı onarmak şart çünkü probiyotikler sağlıklı yaşam için olmazsa olmazımız.


SPOR FORMDAKİ BAKTERİ BAĞIRSAĞA SAĞ SALİM ULAŞIR


Yaşayan mikrobiyotadan bahsediliyor. Bu ne demektir?

Yararlı bakterilerin amacına ulaşması için mide asidinden geçerek bağırsağa ulaştığında hala yaşıyor olması gerekiyor. Burada spor formdaki bakteriler çok önemlidir. Bakteri zor koşullar altında yaşamını sürdürmek için kendini dış dünya koşullarına karşı korumaya alarak uyku moduna yani sporm formuna geçiyor. Spor formda olan probiyotik asidik veya bazik, sıcak veya soğuk içeceklere eklendiğinde de etkilenmiyor ve sayıları azalmıyor, canlı bir şekilde mideden geçerek bağırsaklara ulaşıyor.

OBEZİTEDEN ALERJİK HASTALIKLARA NEDEN BOZULAN MİKROBİYOTA

Probiyotik eksikliği halinde ne gibi sorunlar yaşanır?

Son yıllarda yapılan çalışmalarda inflamatuar bağırsak hastalıkları, irritabl bağırsak sendromu, egzama ve alerjik hastalıklar, karaciğer hastalıkları, obezite, depresyon, otizm, panik atak, anksiyete gibi hastalıklarla bağırsak mikrobiyotası arasında ciddi ilişkiler saptandı.

Hangi yiyecekler probiyotikler anlamında zengindir? Sadece bu yiyecekleri tüketmemiz yeterli olur mu?

Probiyotiklerin fermente süt ürünlerinde ve sirke-turşu gibi gıdalarda bulunduğunu ve atalarımızın bu sayede sağlıklı kaldığını biliyoruz. Ancak, günümüzde katkı maddeleriyle hazırlanan bu ürünlerden yeterince desteği alamadığımızı da biliyoruz. Burada da imdadımıza özellikle spor formda bakterilerle hazırlanmış probiyotik destekleri yetişiyor.

Sağlıklı yaşam için mikrobiyotanızı dengede tutun

Mutluluk hormonu ile probiyotikler arasında nasıl bir bağlantı var?

Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin yaklaşık %90’ından fazlası bağırsaklarda üretilir. Dengeli mikrobiyota ile mutlu insan olursunuz.

Mikrobiyatanın dengeli olması sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de olmazsa olmazdır. Öte yandan iştah kontrolü ve sağlıklı metabolizmanın da sırrı probiyotiklerdedir.

Hangi koşullarda probiyotikleri kullanmalıyız?

Herhangi bir şikayetiniz olsa da olmasa da sağlıklı bir yaşam için probiyotikler kullanılabilir fakat şu problemlerde özellikle probiyotik kullanılmalı;

- Enfeksiyon, besin zehirlenmesi nedeniyle oluşan ishal tedavisinde,
- Antibiyotik kullanımında,
- Yoğun stres altında,
- Obezite
- İdrar yolu enfeksiyonlarında,
- Maya enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisinde,
- İrritabl bağırsak sendromunda ve iltihabi bağırsak hastalıklarında,
- Egzamada,
- Mesane kanseri riskini azaltmada,
- Kolon kanserine karşı korunmada,
- Bağışıklık sistemin artırılmasında,
- Karaciğer hastalıklarında.

3 YENİ MESAJ

Kulak zarından trilyonlarca kat daha küçük “zar”

Araştırmacılar, insanlarda bulunan kulak zarından 10 trilyon daha küçük ve çok daha geniş aralıkta radyo frekanslarındaki sesleri algılayabilen bir zar geliştirdiklerini açıkladılar.

“Protez Hafıza Sistemi” başarıya ulaştı

Bilim insanları, beynin hafızayı kodlama ve hatırlama yeteneğini iyileştirebilmek için geliştirdikleri bir protez sistemini insanlar üzerinde başarıyla uyguladıklarını açıkladılar.

Artık vücudumuzda yeni bir organımız var

Bilim insanları, insan vücudunda daha önce fark edemedikleri bir organ olduğunu açıkladılar. İnterstisyum olarak adlandırılan ve artık yeni bir organ olarak kabul edilen bu doku aralıklarının, kanserin nasıl yayıldığının aydınlatılmasında önemli bir rolü olacağı düşünülüyor.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

- İshal sebepli su kaybına bağlı ölümlerin, dünyada en çok ölüme sebep olan 10 hastalık listesinde olduğunu ve korunmanın en iyi yolunun güçlü bağırsak florasına sahip olmak olduğunu,

- Spor form da olan probiyotiklerin mide asidine ve saklama koşullarına daha dayanıklı olup, bağırsaklara daha fazla sayıda ulaştığını,

- Bağırsaklarımızda yaşayan bakterilerin sayısı vücudumuzdaki toplam hücre sayısından fazla olduğunu (yaklaşık 100 trilyon) biliyor muydunuz?








Sıradaki haber yükleniyor...
holder