Adile Özdağ Yaz geldi, fazla kilolar kabusunuz olmasın
HABERİ PAYLAŞ

Yaz geldi, fazla kilolar kabusunuz olmasın

Haberin Devamı

Sevgili okurlar;

Kış aylarını geride bıraktığımız bu günlerde hepimizin, ya da çoğumuzun yeni bir telaşı başlıyor. Fazla kilolar! Yarın haftanın ilk günü pazartesi ve birçoğumuzun yeni bir diyet programına başlayacağını biliyorum. Fakat artık diyetler etkisiz. Bu bir gerçek. Kısa vadede sonuçlar sağlayabilir ancak diyet biter bitmez aynı beslenme alışkanlığınıza geri döndüğünüzde bin bir zorlukla verdiğiniz kiloları geri alıyorsunuz. Sonra da daha fazlasını.
Herkes için mükemmel diyet yok. İnsanların hepsi eşsiz. Genetiğimiz, vücut tipimiz, gün içerisindeki fiziksel aktivitelerimiz nasıl bir diyet uygulamamız gerektiğini etkiler. Yani diyet programları kişilere özgüdür! Sizin için en iyi diyet, size özgü olan ve uzun vadede uygulayabildiğinizdir.


SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKET


Bu nedenle, size uzun vadeli gerçek sonuçlar verebilecek tek şey, bir yaşam tarzı değişikliği benimsemektir. Bu yaşam tarzının temelini de sağlıklı beslenme ve hareket oluşturuyor. Beslenme ve egzersiz her zaman birbirini tamamlayıcıdır. Sağlıklı beslenme gibi egzersiz de belirli bir süreç gibi görülmemeli, hayatın her alanında olmalı. Egzersiz depresyon, anksiyete ve stres duygularını azaltıp ruh halinizi iyileştirir. Bunlar duygusal ve aşırı yemeğe katkıda bulunma olasılıklarının en yüksek olduğu duygulardır.

Yaz geldi, fazla kilolar kabusunuz olmasın

Egzersiz, kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirmenin yanı sıra, kilo vermenize, enerji seviyenizi artırmanıza, kronik hastalık riskinizi azaltmanıza ve uykunuzu iyileştirmenize yardımcı olabilir. Her gün yaklaşık 30 dakikalık orta-yüksek yoğunlukta egzersiz yapmayı ya da yürüyüşe çıkmayı hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde 10.000 adım atmalıyız. Diyet sırasında vücut yağının yanı sıra kas kütlesini de kaybederiz. Kilo kaybı sonrası yağ kütlesi kastan daha kolay geri kazanıldığı için, bu zaman içinde kas kaybına neden olabilir. Kas kaybı da azalmış fiziksel güce yol açar. Bu etkiler egzersizle azaltılabilir. Egzersiz yapmak, vücudun geri kalan kısmı zayıfladığında bile, kasın büyümesini sağlar.

Kilo kaybı sırasında, vücudun protein gereksinimi de artar. Yeterli miktarda protein almak kas kaybını azaltmaya yardımcı olur. Protein genellikle besinlerin kralı olarak adlandırılır ve bazı süper güçlere sahip gibi görünmektedir. Açlık ve tokluk hormonlarınızı etkileme yeteneği vardır. Dahası, metabolizmanızın hızını belirleyen kas kütlesini korumanıza yardımcı olur. Bu, kilo kaybınız sırasında ve yaşlandıkça ortaya çıkabilecek kas kütlesi kaybını önlemek için özellikle önemlidir. Daha uzun süre tok hissetmenize, isteklerinizi frenlemenize ve daha az yemenize yardımcı olur.

Yaz geldi, fazla kilolar kabusunuz olmasın


BOL SU


Birçok çalışma, yeteri miktarda su içmenin kilo kaybına yardımcı olduğu ve günlük yaktığınız kalori miktarını hafifçe artırdığını göstermiştir. Çalışmalar ayrıca, yemeklerden önce içilen suyun yemek sırasında iştah ve kalori alımını azaltabildiğini göstermektedir. En önemli şey, diğer içecekler yerine su içmek. Bu şeker ve kalori alımınızı önemli ölçüde azaltabilir.

3 YENİ MESAJ

Alzheimerda beyin implantı dönemi

Bilim insanları beyin hücrelerini uyararak hafızayı güçlendiren beyin implantı geliştirdi. Geliştirilen yeni teknoloji Alzheimer hastalığı ile mücadelede önemli bir dönüm noktası olabilir.

Yapay kanserle savaşıyor

Araştırmacılar, yapay zekâyı ve derin öğrenmeyi tümör dokusunun çok yüksek çözünürlüklü görüntüleri üzerinde kullanarak, bağışıklık sisteminin kanserle nasıl savaştığının haritasını çıkarmayı başardı.

Kök hücre ile görebilecekler

Geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde yaşa bağlı gelişen görme kusurları ortadan kalkabilir. İnsan embriyonik kök hücreleri kullanılarak üretilen göz implantı, yaşlı insanların hayat kalitesini arttırmayı hedefliyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

• Bezelye kaynaklı protein ve liflerin tokluk hissini arttırdığını ve düzenli bağırsak hareketliliği sağladığını,

• Probiyotiklerin ve güçlü bir bağırsak florasının kalori alımı, iştah ve vücut ağırlığı üzerinde etkili olduğunu,

• 5-HTP’ nin vücutta serotonin miktarını artırarak diyet programında başarı sağlayabildiğini,

• Yeteri miktarda ve düzenli olmayan uykunun iştah metabolizmasını bozabildiğini biliyor musunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder