Adile Özdağ Zihniniz eskisi kadar berrak değil mi?
HABERİ PAYLAŞ

Zihniniz eskisi kadar berrak değil mi?

Haberin Devamı

Sevgili okurlar,

Hepimiz ara sıra unutkanlıklar yaşarız ve çoğu önemsiz olabiliyor. Hafif hafıza problemleri yaşla birlikte artma eğilimi gösteriyor ve öğrenme zorluğu artabiliyor. İyi haber ise, yapılan araştırmalar gösteriyor ki beynimizin yaşlılık döneminde bile, her gün yeni sinirsel bağlantılar geliştirme ve büyütme kapasitesinin olduğu. Bu kavram nöroplastisite olarak biliniyor. Beyin esnekliği ya da nöroplastisite beynin kendini iyileştirme ve yeniden yapılandırma becerisidir. Üzerine yapılan araştırmalar sayesinde, bilim adamları hafıza kapasitemizin sabit olmadığını, aksine plastik gibi eğilebilir olduğunu keşfetmişlerdir.

Modern yaşamın en büyük problemlerinden birisi ise Odaklanma Sorunu!

Yirmi yıl önce onlarca telefon numarasını ezberimizden hatırlayabiliyorduk. Şimdi ise bu numaralar telefonlarımıza depolandı. Eşlerimizin veya en yakınlarımızın numaralarını bile bilmiyoruz. Gelişen teknolojiyle birlikte sürekli akan bilgi yığınları ve çevredeki yoğun uyarıcılar odaklanma sorunu yaşamamıza sebep olabilmektedir.

Günümüzde iş hayatında yoğun çalışan insanların ve öğrencilerin ortak problemleri; Konsantrasyon zorluğu, odaklanma problemi, dikkat dağınıklığı ve bunlarla birlikte gelen hafıza ve unutkanlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
Akıllı telefonlar, sosyal medya, ortak çalışma alanları, gürültü kirliliği, yoğun telefon görüşmeleri, kalitesiz uyku, sağlıksız ve yetersiz beslenme gibi pek çok neden bu problemleri yaşamamıza sebep oluyor. Bu da yaptığımız işte verimli ve etkin olmamızı engelliyor.

Zihniniz eskisi kadar berrak değil mi

Konsantrasyon seviyesi, iş ve okul hayatında son derece önemli bir yere sahip olup başarının temel kriterleri arasındadır. Konsantre olamadığınız zaman, açıkça düşünmeniz, bir göreve odaklanmanız zorlaşır ve dikkatinizi sürdüremezsiniz.

Çevresel faktörler, iş hayatının üzerimizdeki baskısı ve mobil yaşam kültürünün giderek yaygınlaşması, konsantrasyon sorununa karşı bireysel olarak alacağımız önlemleri maalesef kısıtlıyor.

İsimleri unutuyorum, düşüncelerimi toparlayamıyorum

Planlama ve düşünme gibi günlük yaşam faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyen hafıza ve unutkanlık sorunları; yorgunluklar sebebiyle, artık her yaştan insanın ortak problemi haline gelmiştir.

İsimlerin unutulması, düşüncelerin toparlanamaması, kitap okurken dalınıp gidilmesi ve dalgınlığın tetiklediği unutkanlıklar, günümüz insanının sıkça karşılaşılan problemi haline geldi.

Unutkanlık ve hafıza fonksiyonlarında azalma yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak karşımıza çıksa da günümüz koşullarında stres, endişe ya da depresyon gibi psikolojik problemlerin de etkisiyle unutkanlık yalnızca ileri yaşlarda değil, gençler arasında da sıkça görülmeye başladı.

Belirli dönemlerde doktor ve eczacınıza danışarak öğrenme sürecini destekleyecek ve hafızayı güçlendirebilecek
destek ürünlerden yardım alabilirsiniz.

Daha Fazla Egzersiz

Yaşınız ne olursa olsun hafıza ve konsantrasyon zorluğuyla mücadele etmenin en iyi yolu iyi bir beslenme, fiziksel egzersiz ve zihinsel egzersizdir.

Yeni bir şey öğrenin

Hafıza gücü tıpkı kas gücü gibidir. Ne kadar çok kullanırsanız o kadar güçlü olur. Ancak her gün aynı ağırlığı kaldırırsanız güçlenmeyi bekleyemezsiniz. Beyninize sürekli meydan okumalısın. Yeni bir beceri öğrenmek beynin hafıza kapasitesini güçlendirmek için mükemmel bir yoldur.


3 YENİ MESAJ


Yapay zeka ilaç geliştirecek

Bir sağlık teknolojisi girişimi, yapay zeka yardımıyla düşük bütçelerle ve daha hızlı bir şekilde yeni ilaç molekülleri tasarlıyor. ilaç sektörü ortalamasına kıyasla %60 oranında daha verimli şekilde yeni ilaçlar geliştirmeyi hedefliyor.

Kalp krizini tahmin eden implant

Kalpteki hareketliliği izleyerek kalp krizini önceden haber veren bir implant geliştirildi. Geliştirdikleri yeni teknoloji için ruhsat başvurusunda bulunan girişimciler, FDA’den olumlu yanıt aldı.

Mikroskoplar kanser teşhisini kolaylaştıracak

Hekimlerin kanseri teşhis etmelerini çok daha kolay hale getirebilmek üzere yapay zeka ile donatılmış bir artırılmış gerçeklik mikroskobu geliştirildi. Bu mikroskop, incelenen dokudaki kanser hücrelerini gerçek zamanlı olarak işaretleyebiliyor.


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?


• Gingko biloba (japon eriği) bitkisinin beyne giden oksijen miktarını arttırarak hafızayı kuvvetlendirdiğini

• Ginseng’in konsantrasyonu arttırarak zihinsel performansı arttırmasının yanı sıra fiziksel performansı da iyileştirdiğini

• Kısa süreli anıların güçlendirilip uzun ömürlü anılara dönüştürülmesinin uyku sırasında olmasından dolayı yeterli ve kaliteli uykunun iyi bir hafıza için önemli olduğunu biliyor musunuz?




Sıradaki haber yükleniyor...
holder