Artun Ünsal Benim Lokantalarım
HABERİ PAYLAŞ

Benim Lokantalarım


Çoğu ‘Hayatın Tadı’ köşesinde çıkan değerlendirmelerim arasında bir seçkiden oluşan ‘Benim Lokantalarım’ın 2009 yılı genel durumunu
içeren, ‘güncelleştirilmiş 5. baskı’sı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.
‘İstanbul’dan Anadolu’ya göz ve damak anıları’mı içeren yeni baskıda bu kez 232 yerine 248 adres bulunuyor. Eski baskılardaki bazı adresler artık yok, yerlerini yeni adresler dolduruyor. Tencere yemekleriyle ünlü esnaf lokantalarından geleneksel Boğaz ve Beyoğlu balık lokantaları ve meyhanelerine; özenli Türk ve yabancı mutfaklarından kebapçılara, muhallebicilere, peynircilere, turşuculara, beğendiğim ve sevdiğim
mekanlar sizleri bekliyor. Anadolu gezilerimde tanıştığım değişik ürün ve yöresel lezzetleri sunan yerleri de elbette unutmadım. Kitapta, görece makul bir fiyata çıkılabilecek adresler çoğunlukta. İşini iyi yapan, kalite/fiyat dengesini koruyan şık ve özenli restoranlar da bu seçkiyi tamamlıyor. (Yapı Kredi Yayınları, 22 TL)

Haberin Devamı

Haftanın Güzeli: Çerkezo

Teşvikiye’nin 90 yıllık Çerkezo’su ihtiyarlayacak gibi değil. Çünkü, ünlü sandviçlerinden salatalarına, kendini günün taleplerine uydurmayı biliyor. Tam bir İstanbul beyefendisi olan Fikret Yorulmaz’ın mekanının dekoru çok keyifli. Kahve derseniz, çeşit çeşit: Türk kahvesi, Nescafe dışında filtre kahve, Espresso, Cappucino ya da Caffee Latte; hem de çok makul fiyata (3-4 TL). Soğuk içecekler (2-2.5 TL) ya da taze sıkılmış portakal suyu da (4 TL) öyle. Sandviçler de çeşit çeşit: Dana jambonu, rozbif ya da dillisinden; ton balığı, somon balığı, tavuk veya peynirlisine...

Benim Lokantalarım

Sandviç ekmekleri tek tip değil. Tercihinize göre; baget ekmek, Alman, İtalyan ekmeği ya da sandviç ekmeği içinde sunarlar sandviçlerinizi (4-10 TL). Rejimde olanlar için de ‘diyet sandviçler’ (4-7 TL) bulunuyor. Ayrıca sosisli, köfteli, tavuklu sıcak sandviçler ve peynirli tostların yanı sıra, sıcak yemekler (7-9.5-12 TL) ve dürümü çağrıştıran Meksika tarzı ‘tortilla’lar (7 TL) arasında da seçim yapabilirsiniz. Peynirli, somonlu, tavuklu, füme hindili, jambonlu ya da sade, salata mönüsü zengin; dileyen, bir salatayla bile doyar yani. Porsiyonu bol, fiyatı makul (8-12 TL).

Haberin Devamı

Teşvikiye Cad. No: 101/A, Teşvikiye-İstanbul
Tel: (0212) 260 85 87

Zeytin İskelesi

Başını Komili’nin çektiği, kendi yağını sıkmayıp üreticiden aldığı zeytinyağlarını şişeleyen ve pazarlayan büyük kuruluşlara bir oyuncu daha katıldı: Zeytin İskelesi. Bu yeni iskelenin sahibi ise İzmir Tire kökenli Kuloğlu grubu. Bir litrelik cam şişelerde, ayrıca bir, iki ve beş litrelik teneke kutularda satışa sürülen Zeytin İskelesi marka zeytinyağları Ege Bölgesi mahsulü Naturel Sızma (15 TL), Naturel Birinci (14.5 TL) ve Organik Naturel Sızma (17 TL) olarak üç çeşit.

- En çok yüzde 0.8 asit oranındaki Naturel Sızma, Edremit ve Ayvalık yağlarından oluşuyor. Rengi koyu sarı, kokusu vasat, tadı hafif biberimsi. Bir de 0.8 asitli Organik Naturel Sızma’nın tadına bakalım: Rengi güzel sarı, hafif meyvemsi kokulu, hafif biberimsi tatlı ama biraz hafif yani ‘gevşek’ bir yağ. Çocuklar bu yağı sevebilir. Tire yöresi zeytinyağlarından üretilmiş en çok yüzde 2 asitli ‘yemeklik’ ve ‘kızartmalık’ Naturel Birinci’ye gelince: Rengi koyu sarı, kokusu fena değil, tadı biraz daha keskin. Yemeklere, salatalara ve de sabah kahvaltılarına iyi gider.

Haberin Devamı

- Kısacası, belki ‘butik’ yağlar değil ama yeterince kaliteli; özellikle, yemeklik ve kızartmalık yağlar olarak önerebilirim. Fiyatları da zaten uygun. Daha önce TARİŞ bünyesinde çalışmış olan Fatih Canikli’nin genel müdürlüğünü yaptığı Zeytin İskelesi; saf zeytinyağının düşmanı hava ve ışıkla teması asgariye indirmek için de masraftan kaçınmamış. Camı da kapağı da, akıtıcısı da güzel şişeler. Tabi bu da, maliyete tesir ediyor. Zeytin İskelesi’ni kutlamak gerek: Zeytinyağları marketlerde boy gösteren öteki markalara göre 1-2 lira daha yüksek fiyatta sunsalar bile, piyasaya bir dalıp çıkan sorumsuz orta ya da küçük ölçek zeytinyağı pazarlama şirketleri gibi, görece düşük kaliteli zeytinyağlarını süslü şişeler içinde uçuk fiyatlarla satma çabasında değiller.

- Gelgelelim, zeytinyağı sektörü hâlâ krizi atlatabilmiş değil. Piyasaya yeni bir büyük alıcının çıkması, üreticinin yüzünü biraz güldürebilir, o kadar. Çünkü, Ege borsasında iyi sızma yağın kilosu şu sıralarda 7 liranın altında. Ürün kalitesinin korunması için modern teknoloji kullanılması tabi övülecek bir çaba. Ne var ki, ürünün kendisinin daha da kaliteli olması için, zeytinyağı üreticilerinin de yüzlerinin gülmesi gerek.

(İrtibat için: 0532 291 02 69)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder