Artun Ünsal ESNAF LOKANTASININ KRALI
HABERİ PAYLAŞ

ESNAF LOKANTASININ KRALI

Haberin Devamı

Özkan Köftecisi
İçinde yokun yok olduğu, ‘kırk ambar’ Tahtakale’yi bir inci gibi süsleyen Rüstem Paşa Camisi’nin arkasına düşen tarihi Uzunçarşı Caddesi’nin hemen başında, sağda yarım yüzyıllık Özkan Köftecisi sizi bekler. Şeref, Eşref ve Şerafettin Özkan biraderlerin yerini çevre esnafı bilir zaten. Yoldan gelip geçen de köftenin kokusuna dayanamayıp içeri dalar alimallah. Sade ancak keyifli bir ortam. Üst katta küçük bir salon daha var.
Hemen konuya gireyim: Özkan’ın köfteleri damağımı sardı. İşin sırrı, hem etin kalitesinde hem de pişirme becerisinde. Emektar Hasan Kayabaşı usta, bu köfte işini kimseye bırakmaz. Gelen etin kasaplığını yapar, kıymayı çeker, köfteleri hazırlar, sonra da kendi pişirir. Köftenin yanında dermason fasulyesinden, soğanı kıvamında güzel bir piyaz.
Piyazımız pek lezzetli de, üzerindeki yeşil salata ve rende havuçtan fasulye taneleri tabakta pek görünmüyor. Eskiler piyazın üstüne sadece bir dilim haşlanmış yumurta, birkaç tane de siyah zeytin koyar, başroldeki fasulye iyice belli olurdu. Yine de beğendim. Tatlıda tercih sizin: Kadayıf veya irmik helvası. İrmik helvası ‘taze bitmiş’, bu cevizli kadayıf da utandırmıyor ama. Paket servisi de var. Fiyatlar mı? Tam esnaf işi: Köftenin porsiyonu 6.5, piyaz, tatlılar ise 3 TL. Teşekkürler, yine geleceğim. (Uzunçarşı Cad. No: 317, Tahtakale, Eminönü-İstanbul Tel: 0212 520 13 25)

Hafız Mustafa Şekerlemeleri
Hacı İsmail Hakkızade Hafız Mustafa’nın Bahçekapı, 1864 doğumlu şekercisi hâlâ dimdik ayakta. Yaklaşık 150 yıldır, şekerden lokuma, şekerlemeden baklavaya sanatını icra eden Hafız Mustafa’da pastalar, kurabiyeler, çörekler ve kuru pastalar da tezgahta. Ben özellikle meyve şekerlemelerine bayılırım.
Çeşit çeşit, renk renk, daha yemeden göze ziyafettir değil mi? Eh birkaçından tadalım: Portakal kabuğu hiç fena değil, turunç (kilosu 30 TL) gerçekten mükemmel! Patlıcan ve domates (40 TL) hoş; süt cevizi (80 TL), kiraz (30 TL), incir ve kabak (40 TL) şekerlemelerine de uzaktan saygılarımı sunuyorum efendim.
‘İzmir lokması’ diyorlar, ama buradaki küçük top değil, bayağı büyük ve ortası delik (kilosu 15 TL). Ama tadı pek güzel. Tulumba tatlısı da ‘Balkan tarzı’, daha tombul, açık renkli ve hafif. ‘Sultaniye’ kadayıfın (40 TL) üzeri ise sanki Antep fıstığı tarlası. Hafız Mustafa müessesesi, belli, kaliteli tereyağı ve bol malzemeden kaçınmıyor. Siz de bir uğrayın ve kendinizi Avni ustanın önerilerine teslim edin, derim. (Hamidiye Cad.No: 84-86, Bahçekapıİstanbul Tel: 0212 513 36 11)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder