Artun Ünsal Food and Travel
HABERİ PAYLAŞ

Food and Travel

Food and Travel

Türkiye’de kaliteli ve özenli, gerçekten doyurucu yemek ve yemek kültürü dergileri çıkıyor. Bu köşede, ilgimi çeken kimi yemek kitapları gibi, zaman zaman da bu dergilerden zaten övgüyle söz ettik. Ama nedense, bugüne dek Food and Travel’i tanıtmayı ihmal ettim. ‘Food and Travel’, adından da belli; hem yemek hem de seyahat etmek zevkini birleştirmek isteyenlere seslenen dünyaca ünlü İngiliz dergisinin, lisans anlaşmasıyla Türkiye’de yayımlanan versiyonu. Emel Erden kardeşimizin yönetimindeki bu aylık dergi, ülkemizin gezi ve gastronomi potansiyelini çok güzel değerlendiriyor, ayrıca yabancı ülkelerin zenginliklerini de tanıtmayı ihmal etmiyor.
Food and Travel’ın ağustos sayısında örneğin, ‘yavaş yaşamak’ bağlamında Bodrum ele alınmış. İstanbul Büyükada’da açılan ve adaların tarihi, ünlü insanları, mutfağı, mimarisinin sergilendiği müzenin de çok ziyaretçi toplayacağı açık. Kadıköy’deki Şekerci Cafer’den İtalyan usulü salata tariflerine, Ege lezzetlerinden İsviçre’de Valais kantonun yeşilliklerine, Gökçeada’dan Dominik Cumhuriyeti’ne dalıp gidiyoruz. Bu arada, yeni açılan lokantalar gibi Ramazan sofraları ihmal edilmemiş. Kısacası güzel bir dergi, Emel Erden’i kutlarım.

Haberin Devamı

Food and Travel

Haşlama kabak salatası

Bu sıcaklarda, size Giritli anneannem Fatma Hanım’dan öğrendiğim tarzda bir kabak haşlamasını önerebilirim. Hem salata hem de başlı başına bir zeytinyağlı yemek oluyor. Hazırlanması da o kadar basit ki: Körpe kabakları, kenarlarını ayıkladıktan sonra bütün ya da ikiye bölerek, bir kapta, kaynar suda haşlayınız. Ama kabaklar ne sert ne de çok yumuşak olacak: Çatalınızı kabağın üzerine batırıp, kestirebilirsiniz haşlanma durumunu. Bir kevgirle aldığınız kabakları bıçakla, uzunlamasına, eğer bütünse dörde, yarımsa onu da ikiye dilimleyip, hafif çukur bir servis tabağına alınız. Üzerine biraz tuz atınız, taze limon suyu katınız. Ardından, rendelemiş ya da ufalanmış beyaz peynir serpiniz. Taze taze fesleğen yaprakları ile süsleyiniz. Dilerseniz ayrıca kıyılmış fesleğen yaprağı da serpebilirsiniz, çünkü peynirli haşlama kabağa güzel bir lezzet katıyor. İster ılık, ister soğuk yiyebilirsiniz, zevkinize kalmış. Ama sakın buzdolabına sokmayın, bu pratik, ucuz maliyetli ama çok hafif ve lezzetli salatanız ya da zeytinyağlı yemeğinizi. Afiyetler olsun efendim.

Haberin Devamı

Food and Travel

Adana Yüzevler Maslak

Adana’nın önde gelen kebapçılarından Yüzevler, İstanbul’a Göztepe, Etiler ve Maslak şubeleriyle, ‘açılım’ yapalı birkaç yıl oldu. Maslak’taki şubesinin önünden bir iki kez geçmiş ama her seferinde, daha önce başka bir yerde yemek yemiş olduğum için, içeri uğramak fırsatı doğmamıştı. Bu kez, durumum müsait, sizler adına Yüzevler’in Maslak’taki Doğuş AVM’nin (Power Center) tam karşısına düşen sofrasına doğru yollanalım.
Üstte büyük salon, altta küçük salon ve önünde ferah bir teras. Teras, şu sıralar güzel oluyor. Masaya önce, bol yeşillik geliyor. Maydanoz, roka filan. Yanında, sumaklı piyaz soğan, bir başka tabakta da pul biberli ve nar ekşili soğan. Ve elbette lavaş ve Erzincan tulumu. Hepsi de taze ve gevrek. Tulum peynirini (porsiyonu 4 TL) özellikle çok beğendim. Dileyen gavurdağı (3 TL) ve ezme salatalarının, içli ya da ‘çi’ köftenin de tadına bakar, belki ‘önden’ bir taşfırın Adana lahmacunu söyler. Bir dahaki sefere diyelim; bu öğlen hafiften gitmek istiyorum.
hafiften gitmek istiyorum. Bu arada, ikram fındık lahmacun ve minik peynirli pidenin hatırını sordum, ama sormasam da olurmuş. Bugün aceleye gelmişler anlaşılan. Amma, önüme gelen bu Adana kebabına (14 TL) diyecek yok. Tek kelimeyle harika! Yüzevler’in çekirdekten yetişme, aynı zamanda patronlarından Bedri Aydoğdu ustanın ellerine sağlık. Et tava (25 TL) ve et kavurması da pek ünlüymüş; bir başka gelişimde icabına bakarız değil mi? Az ve öz yemeğimi kaymaklı dondurma ile noktalıyorum, Kahramanmaraş’tan özel olarak geliyormuş. Keçi sütü ve sahlepten yapılıyor bu geleneksel dövme dondurma. Tabii, sert olduğundan, çatal bıçakla yiyorum. Nefis! Güler yüzlü garsonumuz Bülent Mercan’dan da kusursuz servis. Kısacası, keyifle ayrılıyorum Yüzevler Maslak’tan.
(Ahi Evren Cad. Nazmi Akbacı Tic. Mrk. No: 210, Maslakİstanbul Tel: 0212 346 21 71)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder