Arzu Çekirge Paksoy Sürdürülebilir çevre
HABERİ PAYLAŞ

Sürdürülebilir çevre

Küresel ısınmanın etkileri ve hızlı şehirleşmenin yarattığı olumsuzluklar nedeniyle ülkemizdeki bazı nadir türler ve tarım alanları da yok oluyor... Bu konuda sorumluluk üstelenen kurumlar sürdürülebilir projeler ile Anadolu tarımını güçlendirmeyi hedefliyor. “Fıstığımız Bol Olsun” projesi ile Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı amaçlayan Nestle Damak, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman’da çiftçilere verdiği eğitim programıyla; Antep fıstığı yetiştiriciliğinde doğru tarım tekniklerini bölgede yaygınlaştırmayı ve istihdam sağlamayı hedefliyor. Türk çayının geleceğini korumak için yola çıkan Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında 15 binden fazla çay üreticisini eğitmeyi planlıyor. Dünyadaki çay üretiminin yüzde 5’inin gerçekleştiği ülkemizde Türk çayının gelecek kuşaklara aktarılması için üreticilerin çay ekimi ve hasadı konusunda bilinçlenmesini ve doğru tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE

Carat Türkiye’nin sürdürülebilir çevre girişimi “Boğazımıza Takılanlar” projesi 10’uncu yılını kutluyor. İstanbul Boğazı’nın su üstü atıklardan temizlenmesine katkıda bulunmayı hedefleyen projeye bugüne kadar 600’den fazla kişi, yaklaşık 4 bin saat boyunca gönüllü olarak katıldı ve Boğaz’dan 10 ton üzerinde su üstü atık topladı. Carat “Boğazımıza Takılanlar” projesi ile İstanbul halkında çevre bilinci oluşturulmasına katkıda bulunuyor. Head&Shoulders plastik atıkların geri dönüşümünü desteklemek için başlattığı proje ile sularımızın kirliliğine dikkat çekerken, kıyılardan toplanan atıklardan ‘Dünyanın İlk Geri Dönüştürülmüş Şampuan Şişesi’ni üretti. Üretilen şampuan şişesi, CarrefourSA marketlerinde satışa sunulurken kampanyaya katılmak isteyen tüketiciler için marketlere plastik atık toplama üniteleri yerleştirildi. Projenin devamında Head&Shoulders, TOG ile sahillerimizde atık toplama etkinliği gerçekleştirdi. Sürdürülebilir gelecek için, hepimizin sorumluluklarımızın bilincinde olması dileğiyle, Sevgi ve saygılarımla...

****

İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ DÜNYAYA KARŞI

Küresel ısınmanın etkilerini giderek daha fazla hissettiğimiz,yangın,sel ve depremlerin sayılarının arttığı günümüzde doğayı korumak her zamankinden önemli

Haberin Devamı

Sürdürülebilir bir gelecek için yaşam biçimimizde, iş yapış şeklimizde, üretim-tüketim süreçlerimizde ve uygulamalarımızda ciddi bir değişim ve dönüşüm gerekiyor. Gelecek nesillere çevre bilinci aşılamak, sürdürülebilir temiz bir dünyaya katkı sağlamak için çocuklarımızdan başlamak üzere herkesi doğayı korumak için eğitmeliyiz. Yapılan araştırmalar doğanın nasıl korunacağına dair bilgileri alan çocukların birer çevre gönüllüsüne dönüştüğünü gösteriyor. Kadınlarda çevre bilinci gelişmişse, o aile ve yakın çevresinde de aynı bilincin güçlendiği görülüyor. Ülkemizde pek çok kurum nesli tükenmekte olan hayvanları ve doğal kaynakları korumak, geri dönüşüm bilincini yaygınlaştırmak, sürdürülebilir tarıma destek olmak için önemli sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Türkiye’ye yılda 5 milyar dolarlık doğrudan katkısı olan geri dönüşüm bilincini, küçük yaştaki çocuklara aşılamak için yola çıkan “Küçük Şeyler Doğayı Yeniler” projesi, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi ve Tetra Pak iş birliğine Pınar’ın desteğini de katarak 2018 eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor. Proje kapsamında 14 yılda 1 milyon 250 bin çocuğa doğal kaynaklar ve geri dönüşüm konusunda eğitim verildi.

Haberin Devamı

TEMA Vakfı’nın ağaçlandırma ve çocuklara yönelik doğa eğitimi projesi ‘Ağaç Kardeşliği’, Türkiye genelinde yaklaşık 14 bin çocuğun hayatına dokunuyor. Çocuklara doğa bilinci aşılayan www.yesilcocuk.com ailelere çocuklarıyla doğada yapabilecekleri konusunda önemli ipuçları veriyor.

DOĞAL YAŞAMI KORUYALIM

Türk ve Japon kültürlerinde “refah, dostluk ve sadakati” temsil eden turnaları korumayı amaçlayan Brisa, 2013 yılından bu yana WWF “Turnalar Hep Uçsun” projesini gerçekleştiriyor. Proje kapsamında bugüne dek 21 bin km yol kat edilerek gerçekleştirilen gözlemlerde 10 bin civarı turna tespit edildi. Bölgede 30’u aşkın köy ziyaret edildi, hazırlanan 2 bin adet turna eğitim kitapçığı ilköğretim öğrencileriyle paylaşıldı. Vaillant, Doğa Derneği işbirliği ile geliştirdiği proje ile küçük akbabaların yaşam koşullarının iyileştirilmesini hedefliyor. 2015 yılından bu yana yürütülen projenin Beypazarı’ndaki çalışmaları ile 120 çift akbabanın yaşadığı 96 yuva korunmaya alındı. Yöredeki çocukları bilinçlendirmek amacıyla ilköğretim okullarında “Küçük Akbabanın Göç Macerası” oyunu sergilendi. Ülkemizin biyolojik çeşitliğinde önemli bir yeri olan yunusların korunmaları için farkındalık oluşturmayı amaçlayan Canon Türkiye, Akdeniz ve Ege Denizi’nde yaşayan yunusların yerlerinin belirlenmesi ve yunusların neslinin devamına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Türkiye’nin su kaynaklarının yaklaşık dörtte üçünü kullanan tarım sektöründe hayata geçirilen iyileştirmeler, ülkemizin gerek toprak gerekse değerli su kaynaklarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından değer taşıyor. Coca Cola Hayata Artı Vakfı Çevre Programı tarım sektöründe yeni uygulamalar ile su ve toprak kaynaklarını korumayı ve daha etkin kullanmayı amaçlıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder