Av. Hakan TOKBAŞ İhbarımdır: Sanal tefecilik yapan e-ticaret şirketleri
HABERİ PAYLAŞ

İhbarımdır: Sanal tefecilik yapan e-ticaret şirketleri

Haberin Devamı

Değerli okuyucularım merhaba,

Kısa bir tatil arasından sonra sizlerle yine birlikte olduğum için mutluyum,

Bu süre içerisinde e-ticaret sektöründe garip olaylar döndüğünü tespit ederek oldukça şaşırdığım bir olaydan, sanal tefecilikten bahsedeceğim sizlere.

Özellikle duyumunu aldığım birkaç e-ticaret sitesinde, pos tefeciliği olarak bilinen suç işlenmektedir. Hatta bu suç öyle boyutlara ulaşmış ki, neredeyse normal satışlarından çok daha fazla ciro yapılır hale gelmiş.

Olay iki türlü olabiliyor:

Hepinizin bildiği gibi, sosyal medyada dahi reklamlarına rastlayacağımız şekilde, özellikle kriz zamanlarında hortlayan bazı aracı şirketler, “kredi kartı borçlarını yapılandırıyoruz” veya “uygun faizle kredi kullanma imkânı” şeklinde reklamlar yapmaktadırlar.

Bu aracı şirketler, bazı bilinen e-ticaret şirketleri ile anlaşmalı şekilde çalışıyorlar. Eskiden kuyumcu veya kontör bayileri ile çalışan aracı şirketlerin (müşterek tefeciler) şimdiki gözde sektörleri e-ticaret şirketleri.

Yöntem iki şekilde işliyor:

1- Uygun limitli kredi kartı bulunan kişi veya kobilerin, kredi kartlarından yüksek faizli ve bir ay vadeli nakit avans çekmeleri yerine, aracı şirketlerin, anlaşmalı e-ticaret şirketlerinden mal almış gibi göstererek, bol taksitli çekim yapmak ve şirket merkezine giderek mal yerine nakit almak. Mesela, 10 bin TL kredi kullanmak isteyen ve fakat kullanamayan, ayrıca nakit avans faizi ve kısa vadesi ile uğraşmak istemeyen kişi veya kobiler, aracı şirket ile işlem yapılan e-ticaret şirketine “komisyon” (aslında faiz) ödeyerek bol taksitli ve az faizli kredilerine kavuşma imkânı buluyorlar.

2- Daha yaygın olarak kullanılan bu yöntemde, kredi kartı borcu bulunan kişi veya kobiler, bu borçlarını ödeyemedikleri için, “kredi kartı borçlarını yapılandırmayı” taahhüt eden aracı şirketlere bir şekilde başvuruyorlar. Bu şirketler, kredi kartı borcunu nakit olarak ödeyip, üzerine kendi komisyonlarını ve anlaşmalı e-ticaret şirketlerinin komisyonlarını ekleyip, o e-ticaret sitesinden bol taksitli bir mal almış gibi göstererek, şirket merkezine gidip mal yerine nakit alıyorlar.

Mesela, 9 bin TL kredi kartı borcu olan kişi veya kobi, borcunu tek seferde ödeyemediği için, bu tarz şirketlere başvurup, borçlarının yapılandırılmasını istiyorlar. Aracı şirket, kart borcunu tek seferde ödeyip, anlaşmalı e-ticaret şirketinden, esas borcun üzerine hem kendi komisyonunu hem e-ticaret şirketinin komisyonunu ekleyip taksitle alışveriş yapıyorlar. Akabinde ise, anlaşmalı e-ticaret şirketinin merkezine gidip, malı elden almış gibi göstererek nakdi alıyorlar. Elbette, gecikme faizinden daha uygun olan komisyon oranları ile hem faizden kurtulup hem borçlarını uzun vade ile taksitlendiriyorlar.

Elbette her iki yöntemde de, ya KDV’si olmayan mal veya hizmetler tercih ediliyor yahut KDV’li mal veya hizmet faturaları daha sonra iptal edilerek vergi yükünden kurtuluyorlar.

İşin enteresan tarafı, bu pos tefeciliği yapan aracı şirket ve e-ticaret şirketlerini dolandıran tüketiciler de yok değil. Tüketici Hukukunu bilen ve iyi kullanan kişiler, kartlarından yapılan işlemlerle ilgili, kendilerine mal teslim edilmediği için harcama itirazında bulunup, malı teslim ettiğini ispat edemeyen e-ticaret şirketlerinden bütün paralarını iade alıyorlarmış. Elbette, pos tefeciliği yaptığını ikrar edemeyen şirketler de, arada bir çıkan bu durumları zarar hanelerine yazıp, bankadan paralarını tahsil edemiyorlarmış.

Bu işlemleri elbette bütün e-ticaret şirketleri için genişletmemek lazım, yazının başında da belirttiğim gibi, benim son zamanlarda sıklıkla duyumunu aldığım birkaç site mevcut. Bu yazıyı ihbar olarak algılayan ve ilgilenen resmi kurumlar, talep ettikleri takdirde bildiklerimi seve seve paylaşacağıma emin olabilirler. Yahut, e-ticaret şirketlerinin son 5 yıldır iptal edilen faturalarını incelemeleri de kolaylıkla tespit yapabilmelerine imkan sağlacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder