Av. Hakan TOKBAŞ İnşaat sektöründe ikinci önemli uyarı
HABERİ PAYLAŞ

İnşaat sektöründe ikinci önemli uyarı

Haberin Devamı

Bir önceki yazımızda, maketten satış yapan inşaat firmalarına önemli bir uyarıda bulunmuştuk: Yapı ruhsatı almadan maketten satış yapmayın! Bu yazımızda da maketten satış yapan inşaat firmalarına ikinci önemli uyarıda bulunacağız: Ön bilgilendirme yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirin!

Ön Bilgilendirme

Ön bilgilendirme yükümlülüğü, yapı ruhsatının alınmasına göre yerine getirilmesi daha kolay olan bir yükümlülük. Ön bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi, nispeten kolay olsa da yerine getirilmemesinin sonuçları pek hafif değil. Yani, ön bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin sonuçları, yerine getirilmesinden çok daha ağır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 40’ıncı maddesinin 2’inci fıkrası, ön bilgilendirme yükümlülüğünü düzenlemekte. Anılan hüküm ise aynen şöyle; “Tüketicilere sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmek zorundadır.

İlk önce şu tespiti yapalım: ön bilgilendirme yükümlülüğü, ön bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi ile yerine getiriliyor. Hükümde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da ön bilgilendirme formunun, sözleşmenin kurulmasından en az 1 gün önce tüketiciye verilmesi zorunluluğu.

Ön Bilgilendirme Formunda Hangi Hususlar Yer Almalı?

Bu sorunun cevabı, Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik’in 5’inci maddesinde. Ön bilgilendirme formunda yer alması gereken hususlar, anılan Yönetmelik maddesinin hemen ilk fıkrasında, 9 bent hâlinde sayılmış. Burada sayılan hususlara, eksiksiz yer vermek, bu yükümlülüğün gereği gibi yerine getirilmiş olması için son derece önemli. Diğer taraftan, ön bilgilendirme formunun en az 12 punto büyüklüğünde; açık, anlaşılabilir, okunabilir ve sade olması da gerekiyor.

Peki, Ön Bilgilendirme Formu Basılı Olarak Verilmek Zorunda mı?

Anılan Yönetmelik maddesinin 3’üncü fıkrası bu soruya hayır diyor. Ön bilgilendirme formu, basılı olarak verilebileceği gibi kalıcı veri saklayıcı ile de tüketiciye verilebilir. Kalıcı veri saklayıcısının tanımını yapmaktansa örneklendirerek açıklamak daha anlaşılır olacaktır. Kısa mesaj, elektronik posta, internet, disk, CD, DVD, hafıza kartı ve benzeri her türlü araç veya ortam kalıcı veri saklayıcı olarak kabul ediliyor. Bu örneklerden, en az maliyetli ve makul olanı, elektronik posta gibi gözüküyor. Buna göre, tüketiciden, e – posta adresi alınıp bu adrese, yukarıda açıklanan şekilde düzenlenen ön bilgilendirme formunun gönderilmesi ile ön bilgilendirme yükümlülüğü yerine getirilebiliyor. Ancak şu hususu önemle ekleyelim: ön bilgilendirme formu ile birlikte, tüketiciye; bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesi de verilmek zorunda. Yanı sıra, bina tamamlama sigortası yaptırılmış ise bina tamamlama sigortasına ilişkin önemli hususlar formu da tüketiciye verilmek gerekmekte.

Ön Bilgilendirme Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinin Sonuçları

Gelelim, ön bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin “ağır” sonuçlarına. İlk olarak, maketten satışa yönelik yapılan sözleşmenin geçersizliği tehlikesi mevcut. Çünkü, tıpkı yapı ruhsatı alınmadan yapılan maketten satışa yönelik sözleşmelerde olduğu gibi, sözleşmenin kurulmasından en az 1 gün önce ön bilgilendirme formunun verilmemesi hâlinde de tüketici, sözleşme ile bağlı olmadığını ileri sürebilir. Ayrıca, sözleşmenin kurulmasından en az 1 gün önce ön bilgilendirme formunun verilmemesi sebebiyle, sözleşme başına, 2017 yılı itibariyle 1.206 TL idari para cezası yaptırımı uygulanacaktır. İdari para cezası miktarı, yapı ruhsatındaki kadar ağır olmasa da bir e – posta ile yerine getirilebilecek bir yükümlülük için sözleşme başına 1.206 TL idari para cezası “fazladan” maliyet. Satıldığı düşünülen konutun, tüketicinin sözleşme ile bağlı olmadığını ileri sürmesi sonucunda, “satılamamış” duruma gelmesi de cabası. Şunu söyleyerek tamamlayalım: ön bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, deyim yerindeyse, mide bulandıran küçük sinek!

Konudan Bağımsız Tavsiyeler:

  • Tatil için paket turlardan vazgeçin artık, olmuyor işte, illaki mutsuz ayrılıyorsunuz!
  • Marmaris tatil için tam bir cennet, küçük bir pansiyonda kalarak, günlük tekne turlarına çıkarsanız, buralar deniz ise bu zamana kadar girdiklerim neydi diyeceğinize emin olabilirsiniz. Belki, özelden ulaşanlara hem pansiyon hem turun isimlerini verebilirim.

  • Yollarda hız yapmayın ama çok yavaş da gitmeyin, gereğinden yavaş gitmek de gereksiz trafiğe ve kazalara yol açabiliyor. Çok yavaş gidecekseniz de sol şeridi kapatmayın, artık öğrenin bunları: En yavaşlar en sağda, en hızlılar en solda.
  • Araç kiralayacaksanız, aracın deposunun tam dolu olarak verilip alınan yerleri tercih edin, boş olarak verip istemek garip bir uyanıklık çünkü. Depoyu boş olarak aldı iseniz, o yakıtı bitiremeyeceğinize ve depoda kalan yakıtı hediye edeceğinize emin olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder