Aytül Farquharson Espri erkeğe yarıyor!
HABERİ PAYLAŞ

Espri erkeğe yarıyor!

Haberin Devamı

Espri, ne şekilde kullanırsanız kullanın, son derece karmaşık ve gelişmiş bir dil aslında... Öyle bir dil ki üstelik pek çok değişik amaçla da kullanabilirsiniz onu. Hoşlanmadığınız birini köşeye sıkıştırmak, ya da çok hoşlandığınız birinin sizden hoşlanmasını sağlamak gibi... Bu kadar önemli bir ‘dil’i daha iyi anlamak isteyen araştırmacı psikologlar bir süredir esprinin cinsellikteki önemini keşfetmekle meşgul.
Psikolog Robert R. Provine’nin 3745 kişi üzerinde yaptığı araştırmada kadınların eş seçiminde kendilerini eğlendiren erkekleri tercih ettikleri saptanmış. Erkeklerin ise eş seçerken aradıkları espritüellik değil, kendi yaptıkları esprilere cevap verebilme yeteneği. Yani erkekler, yaptıkları esprilere gülen kadınları, kendilerini güldüren kadınlara tercih ediyorlar. Hem kadınlar hem de erkekler, yapılan anketlerde espriyi eş seçmede önemli bir kriter olarak sıralamaya devam ediyor. Bu kriter eş seçme aşamasının en başında kadınlar için “Beni güldüren”, erkekler içinse “Benim esprilerime gülen” demek oluyor.

Esprili erkek neden çekici?

Bir düşünün... İlk defa biriyle çıkıyorsunuz. Henüz birbirinizi tanımıyorsunuz bile, ceketinin kollarını çekiştiren, sıkıntıdan ne yapacağını şaşırmış bir adam mı hoşunuza gider, yoksa sizi yaptığı esprilerle hemen rahatlatan, sanki birbirinizi kırk yıldır tanıyormuşsunuz hissini verebilen bir adam mı?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; kadınlar, espriyi çok akıllıca karşılarındaki kadını etkilemek için kullanabilen erkekleri zeki, yaratıcı, geçinilmesi kolay, değişikliklere açık olarak görüyor. Ya bilimsel veriler? Kadınların bu hissini tamamen destekliyor.
Başkaları tarafından esprili olduğu düşünülen kişilerin zeka testlerinde daha yüksek dereceye sahip olduklarını gösteriyor araştırmalar. Kadınların eş seçerken “Acaba bu adamın IQ’su kaçtır?” diye düşünmediği muhakkak. Espriyi zeka ve yaratıcılık göstergesi olarak görüp, kaliteli genlerin habercisi olduğunu düşündükleri çok daha büyük bir olasılık.

Kadınlar neden hep kıkırdayandır?

Yine yapılan araştırmalar erkeklerin, gülen kadınları daha seksi bulduğunu gösteriyor. Bunun nedeni de gülmenin ilgi duyma ve zevk alma durumunu göstermesi uzmanlara göre.
Kadın arkasından gidilen değil mi? Bir şekilde kendini kovalayana durumdan hoşnut olduğunu belli etmesi gerekiyor. Gülüp kıkırdamak bunun en basit yolu işte. Zaten çiftler üzerinde yapılan araştırmalar da ilişkilerin başında kadının sergilediği gülme miktarının karşısındaki erkeğe duyduğu çekimin derecesini gösterdiğini ortaya koyuyor. Tabii bir de karşısındaki erkeğin kendisine olan ilgisini anladığını...

Zamanlama altın anahtar!

İlişkilerin başlangıç döneminin aksine, olgunluk kazanmaya başlamış ilişkilerde ise tablo tamamen değişiyor, erkeğin espri gücünü kullanması aksine zararlı hale dönüşebiliyor! Ve bunun tam tersine, kadınların uzun süreli ilişkide espri dilini kullanması ilişkinin sağlığını ve süresini arttırıyor. Tabii bu espri anlayışı güçlü erkeklerin uzun ilişkilerde dezavantajlı olduğu anlamına gelmiyor. Pennsylvania Devlet Üniversitesi psikologlarından Catherine Cohan ve Clifornia Üniversitesi’nden Thomas Bradbury’nin evli çiftler üzerinde yaptığı araştırma erkeğin evlilikte espriyi ne zaman ve ne şekilde kullandığının evliliğin sağlamlığı konusunda bilgi verdiğini gösteriyor. Erkeklerin stresli dönemler ve olaylar karşısında espriyi bilinçli kullanmamaları durumunda ilişkiler zedeleniyor. Olgunlaşma sürecine oturmuş ilişkilerde erkekler espriyi zor durumlardan kurtulma, gerginliği yumuşatma amacıyla kullanıyorlar. Fakat bazen yanlış zamanlarda ve yanlış olaylarda espri kullanmaya kalkmaları tam 9 ters etki yaratabiliyor. Böyle durumlarda kadın erkeğin olayı umursamadığı, duygusuz ve hassas düşünceden yoksun olduğu kanısına varabiliyor.

Kadının esprisi erkeğe sağlık katıyor!


Yine araştırmaların ilginç bir sonucu; erkeklerin stresli durumlarda espriyi aşağılayıcı ve dalga geçici, karşılarındakini küçük düşürücü anlamda kullandıkları. Kadınların ise tam tersine zor ve stresli durumlarla başa çıkmada kullandıkları espri anlayışının kendilerini aşağılayıcı veya kendileriyle dalga geçer türden olduğu görülüyor. Bu da ilişkiyi pozitif yönde etkiliyor. İlişkiler üzerine uzmanlığıyla tanınan psikolog John Gottman, kadınların esprinin gücünü kullandıkları ilişkilerde erkeğin kan basıncı ve tansiyonunun olumlu yönde bir seyir izlediği fikrinde! İlişkilerde yaşanan stresli anlarda kadınların kullandığı espri erkeğin kalp atışlarını yavaşlatırken, yaşanan gerginliği de çok çabuk dağıtıyor.
Uzmanlara göre erkeklerin bütün bu araştırmalardan çıkarması gereken sonuç basit: Espri gücünüzü flört döneminde kendinizi ideal aday olarak gösterebilmek için kullanın. İlişki rayına oturduktan sonra ise yoğurdu üfleyerek yemenizde fayda var!
Ya kadınlar? Onlar için de durum şöyle: Flört döneminde peşinizdeki erkeğin mesajını aldığınızı ve onu onayladığınızı gösterin. Bunu en iyi onun esprilerine karşılık vererek yapabilirsiniz. İlişki rayına oturduktan sonra ise espriyi ilişkinin sağlıklı ve uzun süreli olabilmesi için en önemli malzeme niyetine kullanın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder