Bilal Emin Turan 1 ayda 9 milyarlık satış
HABERİ PAYLAŞ

1 ayda 9 milyarlık satış

Ziraat Bankası'nın öncülüğünde bankaların konut kredi faizini yüzde 0.98'e çekmesinin ardından 15 Mayıs'ta inşaat firmaları da harekete geçmişti. Bir ay boyunca 41 firma 150 konut projesinde fiyatları yüzde 20 düşürmüştü. 15 Haziran'a kadar sürecek kampanya, satışlara doping oldu. Kâr edip döviz satanların ve gurbetçilerin de etkisiyle şu ana kadar 4 milyar liralık satış yapıldı.

'KAÇIRMAYALIM' DİYORLAR

Satışlardaki beklentinin üzerindeki performans inşaat firmalarını memnun etti. Gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya gelerek sektördeki son durumu paylaşan Nef'in Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, "Seçimden sonra piyasanın açılabileceği ihtimalini görenler 'Biz en iyisi bu fırsatı kaçırmayalım' diyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

FİRMA SAYISI 60'A ÇIKTI

Kampanya sonuna kadar satış tutarının 9 milyar liraya çıkmasının beklendiğini söyleyen Erden Timur, "Ortalamaya baktığımızda 800 bin TL'den yaklaşık 11 bin adet konut ediyor. Kampanyaya 41 firma katılmıştı. Bu da firma başına günde 7-8 satış demek. Ayrıca kampanyaya katılan firma sayısı 60'a yükseldi. Bu ilgi devam ederse belki kampanya süresini uzatabilirler" dedi.

YABANCIDAN YOĞUN İLGİ

Sektörde durgunluk tartışmalarının olduğu bir dönemde yabancıların konut almak için geldiğine de dikkat çeken Timur, "Türkiye’de konut, döviz bazında hiç bu kadar uygun olmamıştı. O yüzden yabancıların yoğun bir ilgisi olduğunu net olarak söyleyebilirim. Yerliye satışta bir miktar yavaşlama yaşanıyor olabilir. Fakat yabancıya satışta yüzde 30'luk artış var" diye konuştu.

BANKA KADAR MÜŞTERİSİ VAR

Satışların yüzde 77.9'unu senetle yaptıklarını belirten Erden Timur, "Yüzde 12.87'sini banka kredisiyle, yüzde 9.5’ini de peşin peşin yaptık. Senetle satışların ortalama vadesi 12 ay. Bu da 24 ay sıralı vade anlamına geliyor. Bir kısım 15 ayda bir kısmı 30 ayda ödüyor. Bankaların en beğendiği ürün senet. Çünkü ciddi bir teminat, hem de likit. Bizim 70 bin küsur senedimiz var. Ortalama bir bankanın konut kredisi hacmi kadar, hatta kimisinden daha fazla mortgage müşterimiz var diyebilirim."

HAYATIMDAKİ EN UCUZ ARSA DÖNEMİ

Konutta en büyük girdi maliyetinin her zaman arsa olduğu söylenir. Ancak Erden Timur, arsa fiyatlarıyla ilgili ilginç bir noktaya değinerek şunları anlattı: "Ben konut sektörüne girdiğimden bu yana hayatımdaki en ucuz arsa dönemini yaşıyoruz. Şu anda kaynak ihtiyacı olan kişi ve kurumların kimisi bunu arsasını satarak gideriyor. Bu da arz fazlası nedeniyle fiyatların düşmesine neden oluyor. Bu dönemi ben 'sat-pişman ol dönemi' olarak yorumluyorum."

Haberin Devamı

EN İYİ SATIŞ

2018’i Nef olarak oldukça iyi geçirdiklerini söyleyen Erden Timur, "Mayıs sonu itibarıyla 814 milyon liralık sözleşmeli satış yaptık. Geçen yıl bu rakam ilk beş ayda 480 milyon liraydı. Yani ciroda yüzde 70'lik bir artış oldu. Kurulduğumuzdan beri en iyi satış dönemini yaşıyoruz. Satışların yüzde 60'ından fazlası oturumluk" diye konuştu.

KASADA EN AZ 200 MİLYON

Son üç yılda 14 proje teslim ettiklerini belirten Erden Timur, "Son 2.5 yılın en fazla konut teslimi yapan firmasıyız. Toplamda 5 bine yakın konut teslimi gerçekleştirdik. Her dönem kasada en az 200 milyon TL nakit durur" dedi. Nef'in kredi notunun 'A+’ya ulaştığını belirten Timur, "Bugüne kadar Türkiye’de not alan gayrimenkul firmaları arasında böylesine yüksek bir nota sahip ikinci bir firma yok" dedi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder