Bilal Emin Turan Cambaza bak cambaza!
HABERİ PAYLAŞ

Cambaza bak cambaza!

Haberin Devamı

10 milyon kişi kara listede olduğu için bankalardan kredi alamıyor. Bunun yanında emekliler, ev hanımları, SSK'lı bir işte çalışmadığı için gelir beyan edemeyenler de kredi çekemiyor. Meydan kredi cambazlarına kaldı. Fahiş komisyonla kredi vaat ediyorlar. Acil denetim şart!

Milyonlarca kişi yasal süre içinde kredi, kart veya çek borcunu ödeyemediği için kara listede. 5 yıl geçmeden bu listeden çıkmak çok zor. Çıkanlar da hemen kredi çekemiyor. Kredi notunu yükseltmek gerekiyor. Ayrıca SSK'lı bir işte çalışmayan, bankalara gelir belgesi ibraz edemeyen, fazla sayıda kredi başvurusu yaptığı için reddedilen, kredi limiti dolu olanlar, daha önce hiç kredi çekmemiş veya kredi kartı kullanmamış kişiler ile ev hanımları da çoğu kez bankalardan istese de kredi çekemiyor.

Sosyal medya mesken


Ancak vatandaşa acil nakit lazım. İşte bu aciliyet ve bankalardan 'ret' cevabı alanların umutsuzluğu, fırsatçıların ekmeğine yağ sürüyor. Facebook veya Twitter, Instagram gibi sosyal ağlarda "Sicili bozuk olana, kredi notu düşük olana, ek kredi ihtiyacı olana bankasız kredi çıkartılır" gibi onlarca duyuru ve reklam dolaşıyor. Sırf bu amaçla kurulan siteler var.

Tüm bilgileri istiyor


Kredi danışmanlığı yapmak amacıyla kurulduğunu iddia eden sitelerde kredi verilip verilmeyeceğini sorgulamaya çalıştığınızda bir dolandırıcı için gerekli olacak neredeyse tüm bilgiler isteniyor.

Ad, soyad, TC kimlik numarası, doğum tarihi, telefon, E-mail adresi gibi... Bilgileri alıp vatandaşı arayan fırsatçılar, fahiş komisyonlarla (yüzde 15-30 arasında) kredi vaat ediyor. Bu kişilerin, banka veya PTT şubelerinde çalışan bazı kişilerle irtibatta olduğu da söyleniyor.

Rahat tavırları dikkat çekiyor


Daha önce de bu konularda haberler yapmış olmamıza rağmen halen 'Kredi çıkartılır' anahtar kelimesiyle Google'da arama yapıldığında çıkan sitelere erişim devam ediyor. Yani engel yok. Yasal bir dayanağı olmadan işlem yapan bu kişiler sosyal medyada adeta cirit atıyorlar. İrtibat için cep telefonlarını hatta açık adreslerini veren kredi cambazları, rahat tavırlarıyla da dikkat çekiyor!

Ev hanımları ve emekliler hedefte!


Emeklilerden ev hanımlarına kadar kredi çıkarmayı vaat eden aracı kılığındaki bu komisyoncular, müşteri kazanmak için bir de teşvik mekanizması kullanıyor. "Kredi alamıyorsanız, kredi kullanmak isteyen kişileri bize yönlendirin, 200-500 lira arası ek gelir sağlayın, bize ortak olun" denilen sitelerde bu yolla çekilecek krediden daha fazla gelir sağlanabileceği ifade ediliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), olası mağduriyetlerin önüne geçmek için denetimlerini artırmasında yarar var. Üstelik bu denetim, bireysel borçlanmayı da frenlemek açısından önemli.

Tefecilik 'cep'e girdi


Bankalardan ümidini kesenlere değişik taktiklerle para vaat ediliyor. Bu konuda özellikle faturalı hat sahipleri seçiliyor. Örneğin; cep telefonu faturası olanlara bir mal satmış (cep telefonu gibi) gibi ücret yansıtılıyor ve bu taksitlendiriliyor. Bu şekilde çekilen krediye komisyon (faiz) yansıtılıyor. Bu da modern tefecilik olarak tabir ediliyor.

Sabret, notunu yükselt


Vatandaşın, yasal olmayan ve denetlenme imkanı da bulunmayan bu tarz aracılardan uzak durması faydalarına. Günü kurtarmak için başvurulacak bu yöntem ileride daha büyük zararlar görmenize neden olabilir. Kredi almak için borçları kapatıp yasal takipten çıkmak ve kredi notunu yükseltmek en doğru yol.

Bunun için bankanızdan veya tüketici hakem heyetlerinden bilgi alabilirsiniz. Siciliniz bozuk ama vaktiniz yoksa, ipotekli kredi alternatif olabilir. Yani ev, arsa türü bir taşınmazınız varsa, bunu rehin göstererek, satmadan kredi alabilirsiniz. Yasal takipte, kara listede olana ve kredi notu 800 puanın altında olanlara kolay kolay kredi çıkmaz. "Çıkarırız, puanınızı yükseltiriz" diyene inanmayın ya da şüpheyle yaklaşın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder