Bilal Emin Turan Gıdayı iyi koru çöp olmasın
HABERİ PAYLAŞ

Gıdayı iyi koru çöp olmasın

Buzdolabını rastgele dolduruyoruz. Nerede bir boşluk bulsak son aldığımız ürünü oraya sıkıştırıyoruz. Bu uygulama gıda ürünlerinin daha hızlı bozulup çöpe gitmesine neden oluyor. Oysa küçük değişikliklerle paranız cepte kalabilir...

'PARAM YOK' DEMEYİN

Tasarrufu artık öğrenmek zorundayız. "Param yok ki biriktireyim, tasarruf edeyim" deyip topu taca atmayın. Hayatın her alanında, para harcamadan da tasarruf mümkün. Vatandaş konut ve kiradan sonra bütçesinden en fazla payı gıdaya ayırıyor. 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1500 lirayı aşıyor. Buna rağmen meyve ve sebzenin yüzde 15'i iyi muhafaza edilmediği için evlerde çöpe gidiyor.

Haberin Devamı

UYGUN RAFTA MUHAFAZA

Et ve süt ürünleri de buna dahil edilirse uçup giden serveti düşünün. 100'lerce lira ödeyerek aldığınız veya pişirdiğiniz gıda ürünlerini buzdolabında uygun raflara koyarak dahi bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. Bir başka deyişle 'buzdolabı', 'tasarruf dolabınız' olabilir. Az enerji tüketen buzdolabı almak elbette bir yöntem. Ama daha da önemlisi doğru kullanım.

Gıdayı iyi koru çöp olmasın

NASIL KULLANMALI?

Öncelikle buzdolabını 4 veya altında bir dereceye ayarlayın. Yeni pişirilmiş veya artan yemekleri üst raflarda muhafaza edin. Pişmiş ürünleri çiğ ürünlerden uzak tutmaya özen gösterin. Sebzeyi, meyveyi ve eti aynı rafa koymayın. Bu durum birinden diğerine bakteri geçişini yani bozulmaları önler. Yumurtalar genelde kapak bölmelerinde tutuluyor. Avustralya Gıda Güvenliği Enstitüsü'nün uzmanları yumurtayı daha soğuk olan orta raflara koymayı öneriyor.

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ

Tavuk, kıyma, balık, kuzu veya sığır eti gibi çiğ etler ile paketlenmiş ürünlerin (dondurulmuş olanlar hariç) alt raflarda muhafaza edilmesi önemli. Şarküteri ürünlerinin de diğer ürünlerle etkileşimde olmayacak şekilde kapalı alt bölmelerde tutulması gerekiyor. Süt, tereyağ ve sos gibi ürünleri buzdolabı kapısının en üst bölmelerine koyulabilir.

SEBZE İLE MEYVEYİ AYNI YERDE TUTMAYIN

Bu iki ürün buzdolabında saklanacaksa ayrı koyulmalı. Elmaları saklama konusunda çok dikkatli olun. Çünkü elmanın ürettiği etilen gazı diğer ürünlerin hızla olgunlaşıp bozulmasına neden oluyor. Bu yüzden elmaları ağzı kapalı bir buzdolabı poşetinde muhafaza edin. Bunun yanında elmaları soğan veya patatesle birlikte koymak bu sebzelerin filizlenmesini engelliyor. Yani faydalı yanı da var.

Haberin Devamı

Gıdayı iyi koru çöp olmasın

PRATİK BİLGİLER

* Meyve ve sebzelerinizi daha uzun süre taze tutmak için altına kağıt havlu koyun.

* Kağıt havlu meyve ve sebzelerden çıkan nemi emerek daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.

* Muzların daha uzun süre dayanmasını sağlamak için birbirinden ayırıp saplarını alüminyum folyoya sarın. Bu, muzun kahverengi olmasını da engeller.

* Meyve ve sebzelerinizi tüketeceğiniz zaman yıkayın. Bu sayede buzdolabındaki nemin, ürünleri çürütmesini engellemiş olursunuz.

* Saklama kabı olarak delikli kapları tercih edin.

* Meyve ve sebzelerinizi bir arada tutmamaya özen gösterin.

* Soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalı.

* Marul saklarken peçete kullanılabilir.

* Filizlenen soğanı atmak yerine, küçük bir saksıya dikerek tekrar kullanabilirsiniz.

10 ADIMDA BUZDOLABI ÖNLEMİ

* Buzdolabını mutfak içinde en soğuk noktaya yerleştirin.

Haberin Devamı

* Fırın, ocak, radyatör gibi ısı kaynaklarına yakın koymayın, güneş ışığından uzak tutun.

* Buzdolabının arkası ile duvar arasında en az bir karış boşluk bırakın.

* Buzdolabının üzerine örtü sermek, cihazın gereksiz yere ısınmasını sağlar.

* Gıdaların bozulmadan saklanması ve enerji verimliliği açısından en uygun buzdolabı sıcaklığı '+4' derecedir.

* Buzdolabı kapağını sık sık açmayın.

* Buzdolabına sıcak tencere koymayın.

* Sulu yiyeceklerin üstünü örtün.

* Buzdolabının kapağına magnet asmayın.

* Yenileyecekseniz enerji verimliliği 'A+++' olan buzdolabını tercih edin.

TÜRKİYE'NİN İSRAF KARNESİ:

Türkiye'de bir yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor.

Bu parayla 171 bin okul veya 11 bin hastane yapılabilirdi.

Yılda 18 milyon ton meyve ve sebze çöpe atılıyor.

OKUL ALIŞVERİŞİNDE DAHA FAZLA ÖDEME

18 milyonun üzerinde öğrenci, yeni eğitim-öğretim yılına 17 Eylül'de başlıyor. Velileri de alışveriş telaşı sardı. Bu yıl fiyatlar dövizin de etkisiyle yükseldi. Kuruşun hesabını yapmakta fayda var. Bunun da yolu alternatif satıcılara da bir gözatmaktan geçiyor. Marketler bu anlamda iyi bir alternatif. Muadil ürünü A101, BİM, ŞOK, Migros, TeknoSA, CarrefourSA veya Kipa gibi zincir mağazalarda daha ucuza bulmak mümkün. Bir de Google'dan 'online kırtasiye' yazıp öne çıkan kırtasiye sitelerine göz atmanızda fayda var. Online alışverişlerde taksit seçeneklerinin olduğunu da unutmayın.

HAFTANIN SÖZÜ

İşten artmaz, dişten artar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder