Bilal Emin Turan İflasta çalışan hakkı
HABERİ PAYLAŞ

İflasta çalışan hakkı

Haberin Devamı

İşçinin çalıştığı işyerinin iflas etmesi, İnanlar İnşaat'ta olduğu gibi çalışma hayatında rastlanan bir durum. İflas en çok işçileri mağdur ediyor. İşte bilinmesi gereken gerçekler....

Ne anlama geliyor?

İflas; işverenin artık borçlarını ödeyemez duruma gelmesi, bunun ticaret mahkemesince teyit edilmesi ve bütün malları haczedilmek suretiyle borçlarının ödenmesi sürecine deniyor. Yani işyerinin iflas etmesi, işçilik alacaklarının da zora girmesi anlamına geliyor. Tabi bunların başında da kıdem, ihbar tazminatları ve izin paraları bulunuyor.

Önce diğer alacaklar

İflas eden firmanın varlıkları nakde çevrildikten sonra borçlar ödeniyor. Mal varlığı borçları kapatmaya yetmezse alacaklılar sıraya koyuluyor. Rehinli alacak varsa öncelikle rehin konusu malın vergileri başta olmak üzere kamu alacakları ödeniyor. SGK borçları da dahil. Sonra ipotekli alacaklar geliyor. Bunlar ödendikten sonra ilk sırada işçi oluyor.

Ayrıntıya dikkat

İşçilik alacakları, işçinin tüm çalışma hayatı boyunca hak ettiği ve işçiye henüz ödenmemiş alacakları kapsamıyor. Bunun için bir yıllık süre sınırı var. İflas başvuru tarihinden bir yıl önceye kadar olan işçilik alacakları (ücret, fazla mesai, tatil, yıllık izin gibi) ile yine son bir yıl içinde işten ayrılan işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları ilk sırada yer alır.


İşçilere para kalmazsa

Bazen bu borçların ödenmesinden sonra sıra işçi alacaklarını ödemeye geldiğinden masada hiç para kalmayabilir. Bu durumda ne yazık ki işçilerin yapabileceği hiçbir şey yok. Bir başka ifadeyle işçinin artık alacağını tahsil etmesi mümkün olmuyor. Bu nedenle yasal bir düzenlemeyle işçi ücret ve tazminat alacaklarının daha önce ödenmesi sağlanabilir.

Mutlaka başvuru yapın

İşvereni iflas eden işçi, iflasın açıldığı tarihten itibaren son bir yıl içinde alamadığı ücret ve benzeri alacakları için iflas masasına başvurmalı. Yine iflasın açıldığı tarihten önceki bir yıl içinde işten ayrılan ve ihbar ve kıdem tazminatı olan işçiler de iflas masasına başvuru yapmalı.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder