Bilal Emin Turan Küçük dokunuş büyük kazanç
HABERİ PAYLAŞ

Küçük dokunuş büyük kazanç

Ülkemizde tasarruf bilinci maalesef çok düşük. Her 100 kişiden 86'sı tasarruf yapmıyor. Ancak özellikle bu dönemde para kazanmak kadar parayı dikkatli harcamak yani tasarruflu olmak çok önemli hale geldi. Küçük hamlelerle büyük kazançlar sağlamak mümkün...

Fiyatlar artıyor

Türkiye'ye yönelik ekonomik saldırılar, Amerika'nın yaptırım tehditleri, dövizdeki dalgalanmalarda etkili oldu. Dövizdeki her hareket, enerji ürünleri başta olmak üzere birçok kalemde etkili oluyor. Dövizi bahane edip fiyat artırım yarışına girenler ise cabası. Yükselen fiyatlar nedeniyle ücretli vatandaşın, sabit maaşlı emeklinin alım gücü de düşüyor.

Haberin Devamı

Öğrenmek zorundayız

Arzu etmesek de artık harcamalarımıza biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor. Bir başka deyişle devir tasarruf devri. Dolarla, altınla yatıp kalkıp 'Al-sat yapıp kâr ederim' mantığından kurtulup tasarruf etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Akla çok zor gibi gelse de basit önlemler ve küçük hamlelerle aile bütçesinde fark yaratabiliriz.

1 derecenin kıymeti

Örneğin; evlerde sıcaklığının 1 santigrat derece azaltılması doğalgaz tüketiminde yüzde 6-7 tasarruf sağlıyor. Bu yolla yılda 150-200 lira cepte kalıyor. Yani iki aylık elektrik ya da su faturasını bedavaya getirebilirsiniz. Türkiye genelinde ise bu rakam yıllık 1 milyar liranın cebimizde kalması anlamına geliyor.

Para cepte kalsın

Tasarrufun birçok yolu var. Çamaşırları daha düşük sıcaklıkta yıkamak, buzdolabını evin en soğuk noktasına yerleştirmek, fırında aynı anda birden fazla yemek pişirmek, televizyonu kumandadan değil de üzerindeki düğmeden kapatmak, aynı ürünü internetten daha ucuza almak, haftalık sebze, meyve ihtiyacını pazardan ya da halden almak gibi...

Siz de destek olun!

Türkiye'nin devletiyle milletiyle tasarruf ihtiyacının arttığı bir ortamda biz de biz de POSTA Gazetesi olarak tasarruf bilincini artıracak, vatandaşın cebine katkı sunabilecek detayları araştırarak, uzmanlarına danışarak bu sayfaya taşımaya karar verdik. Sizin de aklınıza gelen ve önerebileceğiniz yöntemler varsa bize yazabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çamaşır makinesi alırken dikkat!

* Enerji ve su tüketimi açısından verimli (A++, A+++ özelliği olanlar gibi) makineleri tercih edin.

* Çamaşır makinelerindeki her programın ayrı bir yük kapasitesi bulunur. Program için kullanma kılavuzunda belirtilen kapasitelerin üzerinde çamaşır koymamaya özen gösteriniz.

* Kullanım kılavuzlarında belirtilen enerji verimli programları kullanın.

* Makineyi sık sık çalıştırmak yerine benzer nitelikteki çamaşırları (renkliler, beyazlar, iç çamaşırları vs.) biriktirerek bir arada yıkayın.

* Çamaşırlarınızı daha düşük sıcaklıktaki yıkama programları ile yıkadığınız takdirde hem tasarruf sağlayabilir hem çamaşırların renklerini korunmuş olursunuz.

* Yıkanacak çamaşır miktarına göre uygun miktarda deterjan kullanın.

Yılda 2.8 milyar lira

Vestel'in yaptığı araştırmaya göre; ülkemizdeki tüm çamaşır makinelerinin 'A+++' özellikli olanlarıyla değiştirilmeleri halinde tüm Türkiye'de enerji ve su tüketiminde toplam 2.8 milyar liralık tasarruf sağlanabilir.

Haberin Devamı

Sadece elektrik enerjisinde 1.3 milyar lira değerinde tasarruf elde edebiliriz. Sadece elektrikten elde edilen bu tasarruf, 10 bin rüzgar türbininin bir senede ürettiği elektrik enerjisi miktarına eşit.

Pratik bilgiler

* Buzdolabına gıdaları sıcak koymak buzdolabının daha fazla çalışmasına ve daha çok elektrik tüketilmesine neden olur.

* Aracınızın camları açık gitmesi size daha çok yakıt harcaması sağlar. Bunun için ihtiyacınız olmadığında camları kapatın.

* Tuvalet rezarvuarınızın içerisine bir boya damlatarak su sızdırıp sızdırmadığını test edin.

* Tuvalet rezervuarınız çok su gönderiyorsa, içine 1 litrelik pet şişe koyun.

* Tencerelerinizin çapı ocağınızdan büyükse daha hızlı ısınır.

* Elektrik süpürgenizi daha az kullanın. Gırgır ve el süpürgesi kullanımı artırın.

* Çelik tencereler, emaye tencerelere oranla yüzde 30'un üzerinde fazla ısı tasarrufu sağlar.

* Gıda tasarrufu için alışveriş listesi yapmaya dikkat edin.

Türkiye'nin israf tablosu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre; Türk halkı ihtiyacının üzerinde giyim harcaması yapıyor, tasarrufların önemli bir kısmı ise evde saklanıyor. 7 bölge, 26 ildeki bin 650 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre; her 100 kişiden 86'sı tasarruf yapmıyor. Giyim kategorisinde ihtiyaç dışı tüketimin çok yüksek. Her 10 kişiden 6'sının ihtiyaç dışında ürün satın aldığını ve dolabında çok az giyilen giysiler bulunduğunu belirtti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder