Bilal Emin Turan Siber güvenlikte milli hamle
HABERİ PAYLAŞ

Siber güvenlikte milli hamle

Haberin Devamı

Eskiden siber saldırı olunca bilgisayara virüs bulaşır, dosyalar silinirdi.

Hacker'lar daha sonra doğrudan paraya (elektronik cüzdanlara) yöneldi; bankaları hedef aldı.

Yetmedi şimdi de kişisel ve firma bilgileri hedefte. Çalınan bilgiler Facebook örneğinde olduğu gibi bir ülkenin seçim kaderini değiştirmek için dahi kullanılıyor.

Kısacası teknoloji kolaylık kadar riski de beraberinde getiriyor. Savaşlar cephede değil siber alemde. Korunmak şart. Bunu da yerli güvenlik yazılımlarıyla yapmak stratejik önemde.
Siber güvenlikte milli hamle
Milli çözümler üreten ve bu anlamda Türkiye'nin en büyüğü May Siber Teknoloji'nin Genel Müdürü İlkem Özar ile riskleri ve önlemlerini konuştuk.

POTANSİYELİMİZ VAR

Dünyada siber güvenlikte ağırlıklı olarak İsrail ve ABD menşeili ürünlerin kullanıldığına dikkat çeken İlkem Özar, "Güvenlik yazılım ve donanım piyasasında bu iki ülkenin hakimiyeti bulunuyor. Bunu kırmalıyız. Bu potansiyel ve insan gücü bizde var. Ancak beyin göçü çok. Global teknoloji firmalarının laboratuvarlarında pek çok Türk var. Bu kişiler Türkiye'de çalışıyor olabilir" dedi.

SÜREKLİ ATAK OLUYOR

Şirketlerin sürekli siber saldırı altında olduğuna dikkat çeken Özar, şunları söyledi: "Saldırıların çoğu püskürtülüyor. Büyük ve yatırım gücü nispeten yüksek şirket ve kurumların güvenlik sistemleri çok iyi. Ama orta büyüklükteki kurumların da kendini koruması gerekiyor. 'Sadece büyüklere, bankalara saldırıyorlar. Bize bir şey olmaz' diye düşünmemeli."

OLTAYA ÇABUK GELİYORUZ

Türkiye'nin en çok siber saldırıya uğrayan üçüncü ülke olduğunu belirten İlkem Özar, "Bu daha çok fishing denilen yemleme yoluyla yapılıyor. Yani kaynağı belli olmayan 'Ödenmemiş faturanız var', 'Hesabınıza para geldi' şeklinde mailler başta olmak üzere SMS ve WhatsApp mesajı da dahil birçok yöntemle kullanıcıları tuzağa düşürmeye çalışıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Siber güvenlikte milli hamle
YERLİ DESTEK AVANTAJI
150'den fazla kuruma hizmet verdiklerini belirten Özar, "Bunlar arasında 81 ilimizde faaliyet gösteren ülkemizin en büyük kamu kurumları, bakanlıklar başta olmak üzere özel sektörden Yapı Kredi, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, TEB ve TV8 gibi kurumlar var. Bu kurumlardaki 1 milyon kişi bizim sistemimizi kullanıyor. Her kurum ve şirkete özel çözümler sunuyoruz. Çalıştığımız kurumlarda siber saldırı olsa dahi güvenliği aşabilen olmadı" diye konuştu.

HIZLI MÜDAHALE

"Yerli ve milli olmamız, müşterilerimizin güvenilir bir iş ortağı arayışında en büyük destekçimiz. Bu sayede ülkemizin her yanına en hızlı şekilde hizmet verebiliyor, sorunlara anında müdahale edebiliyoruz" diyen İlkem Özar, yabancı birçok firmanın Türkiye'de destek ekibinin yetersiz olduğunu vurguladı. Özar, "Siber saldırılarda önemli olan saldırıyı çabuk fark edip önlem almak. May Siber Teknoloji olarak sistemdeki anormallikleri tespit eden, şirketi uyaran ve anında müdahale eden çözümler sunuyoruz" dedi.

UYGULAMALARA DİKKAT

Cep telefonu uygulamalarında dahi tehlike olduğuna dikkat çeken İlkem Özar, "Özellikle oyunlar iyi bir aldatma metodu. Bir oyun indirirken rehber bilgilerine kadar ulaşmak istiyorsa iki kere düşünmeli. Uygulamanın istediği izinlere düşünmeden 'Evet', 'Evet' deyip geçmemeli. Evinizi nasıl koruyorsanız elinizdeki telefonu da uç nokta güvenlik (Endpoint Protection) programlarıyla korumalısınız" diye konuştu.


KİŞİSEL VERİLERİ KORUMAK MECBURİ

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) geçtiğimiz günlerde tam olarak yürürlüğe girdi. Buna göre; mağazadan alışveriş yaparken, bankada hesap açarken veya hastanede kayıt yaparken verilen bilgilerin paylaşılmaması gerekiyor. İlkem Özar, "Firmalar bilgileri çaldırmamakla da yükümlü. Aksi takdirde yüksek para cezası; hatta firma sahibi ve yöneticisine hapis cezası verilebilir. Firmalar gerekli güvenlik önlemini almalı" dedi.

Siber güvenlikte milli hamle
ULUSLARARASI MARKA OLACAK

May Siber Teknoloji, yerli çözümlerle global arenada da oyuncu olmayı hedefliyor. Avrupa, Amerika ve Ortadoğu pazarına giren firma, Malezya ve Endonezya yoluyla Asya'ya açılmaya hazırlanıyor. Malezya siber güvenlikte en ileri 5 ülke arasında. May Siber ürünleri Malezya Siber Güvenlik Kurumu tarafından teste tabi tutuldu ve sertifika verildi. Bu sertifikayla devlet ve özel kurumlarla çalışma onayını almış oldu. Sırada Endonezya ve Tayland var.


UZMAN AÇIĞI ÇOK

Siber güvenlik konusunda ciddi eleman açığı olduğunu söyleyen İlkem Özar, "Biz de bu açık nedeniyle piyasaya güvenlik uzmanı yetiştirmek için May Siber Akademi'yi kuruyoruz. Erasmus programına başvurduk. İstanbul'da da bir üniversiteyle benzer girişim planız var. Ciddi kalifiye insan kaynağı açığı var. Bu anlamda sektöre de katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder