Bilal Emin Turan Taksitli alışverişte komisyon sürprizi
HABERİ PAYLAŞ

Taksitli alışverişte komisyon sürprizi

Bankalar paranın maliyeti arttıkça faizin yanında hizmet bedellerini de yukarı çekmeye başladı. Taksitli harcamada esnaftan kesilen komisyonlarda 2 katlık bir artış söz konusu...

MALİYET BASKISI

Maliyetlerde özellikle döviz kaynaklı artış sürüyor. İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre son 1 yılda üretici fiyatları yüzde 23.71 arttı. Aynı dönemde dolar yüzde 26.56, euro da yüzde 23.41 yükseldi. Maliyet ve kur baskısı fiyatlara zam olarak yansıyor. Bu durum özellikle imalatçıların ve malları tüketiciyle buluşturan esnafın işini zorlaştırmış durumda.

Haberin Devamı

CİDDİ ORANDA YÜKSELDİ

Esnafın ve üreticilerin tek derdi kur kaynaklı artan maliyetler değil. Faiz baskısı da işletmelerin belini büküyor. Buna bir de faiz dışı komisyon gibi ek masraflar eklenince deyim yerindeyse küçük işletmelerin ve esnafın hareket edecek alanı kalmıyor. Özellikle kredi kartıyla yapılan harcamalarda bankaların aldığı komisyonlarda son dönemde ciddi bir artış var. Bu da kâr ve geliri alıp götürüyor.

YÜZDE 3'TEN, YÜZDE 6'YA

Geçen hafta görüştüğüm Türkiye'nin en büyük mobilya ve yatak üreticilerinden birinin genel müdürü ile banka yöneticileri de komisyonlardaki artışa dikkat çekiyor. Geçen yıl kredi kartıyla yapılan 6 aylık taksitli alışverişlerde paranın 'ertesi günü' esnafın hesabına geçmesi durumunda yüzde 2-3 kesinti yapılırken bu oran Ocak'ta yüzde 4'e, Ağustos'tan geçerli olmak üzere de yüzde 6-7'ye çıkmış.

56.6 MİLYARLIK TAKSİT

İşyerinin anlaşmalı olmadığı banka kartlarıyla alışveriş yapılması halinde masraf daha da artıyor. Yani 2000 liralık malı 6 taksitle satan bir esnaf, parayı ertesi günü bankadan alacaksa en az 120 lira ödemek zorunda. Buna kredi kartının kullanıldığı POS aidatları dahil değil. Durumun önemini anlamak için kredi kartıyla yapılan taksitli alışverişin 56.6 milyar lira olduğunu hatırlatmak fayda var.

TÜKETİCİYE YANSIMASI KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR

Komisyonlardaki artışın yarattığı maliyeti üretici, ana bayi, esnaf ya da tüketici ödeyecek gibi görünüyor. Bayi ve üreticiden indirim alamayanların ürüne zam yapması bekleniyor. Ayrıca, tek çekimlerde dahi tüketiciden komisyon adı altında ayrıca ücret talep edilmeye başlandı. Taksitli satışlarda vade farkı isteyene sık rastlanır oldu. Yasaya göre; tüketiciden kartla harcama nedeniyle ilave bir ücret alınamaz, yani yasak. Ancak işletmeler bir şekilde komisyon ya da POS maliyetini azaltmak için bu yöntemlere başvuruyor.

Haberin Devamı

MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 20'LERDE

Bankalar da kendilerine göre haklı olduklarını belirtiyor. Çünkü 1 yıl önce piyasadan topladıkları paranın maliyeti yani mevduat faizi yüzde 11-12'lerdeyken şu sıralar bu maliyet Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının da etkisiyle yüzde 20'lerde. Bir başka deyişle fonlama maliyetlerinde ciddi bir artış oldu ve bu maliyetler de başta kredi faizleri olmak üzere kartla harcamalarda takside ve işlem başına kesintilere kadar birçok bankacılık hizmetine yansımış durumda.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder