Candaş Tolga Işık Akşener ve 2019
HABERİ PAYLAŞ

Akşener ve 2019

Haberin Devamı

Meral Akşener’in kuracağı yeni parti, gerek MHP içinden gerçekleşen katılımlar gerekse parti dışından katılacağı söylenen popüler isimlerle birlikte Türk siyasetinin şu ara en sıcak konusu...



Akşener’in muhafazakar, milliyetçi sağ seçmende -bilhassa MHP tabanındabir karşılığı var. Artık şehir efsanesine dönen ve bir türlü yapılamayan MHP kongresinde gördük bunu...

Bu haliyle Meral Akşener’in kuracağı parti önümüzdeki ilk seçimlerde ikinci ya da üçüncü parti olmaya oynar mı?

Oynar.

Yeryüzünde muhalefete muhalefet eden ilk -ve muhtemelen son- “muhalif parti” olarak MHP’nin de bu politikalarıyla Akşener’e büyük güç katacağına şüphe yok.



Gel gör ki, burada soru “Akşener ve arkadaşları önümüzdeki ilk seçimde ilk 3’e girer mi” değil, iktidar olmayı başarabilir mi?

Öyle ya Akşener’in 2019’da “başkan” seçilebilmesi için hem sağdan hem de soldan oy alması gerekecek.

Bugünün şartlarında çok zor bir ihtimal bu.



İki sebepten dolayı zor.

Birincisi Erdoğan etkisi, ikincisi sol seçmenin oy refleksi.

Birinci sebebi uzun uzadıya anlatmaya gerek var mı bilmiyorum. Erdoğan’ın siyasi kariyerinin son 15 yıllık diliminde girdiği seçimlerin hepsinden “kazanan” olarak çıkması, diğer alternatiflerle karşılaştırıldığında öne çıkan liderlik özellikleri ve kendi kitlesi arkasında en fazla kenetlenmiş siyasetçi olması önemli avantajlar.

İkinci sebep ise Türkiye’de muhalif sol seçmenin seçimler tarihi boyunca Akşener’in milliyetçi-muhafazakar siyasi geçmişine sahip bir lidere hiç oy vermemiş olduğu gerçeği.

(Adalet Yürüyüşü sonrası hem kendi seçmeni hem de sağ seçmen nezdinde olumlu karşılık gören Kılıçdaroğlu’ndan hiç bahsetmiyorum.)



Meral Akşener’in gerek siyasi kimliğiyle gerekse kuracağı yeni partisiyle siyaset arenasında var olması demokrasimiz adına önemli bir kazanım.

Ama kimse kusura bakmasın Akşener’i bugünden 2019 seçimlerinde Erdoğan’ı ve Kılıçdaroğlu’nu geride bırakıp kazanan ilan etmek hayalperestlikten öte değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder