Candaş Tolga Işık AVM'lerin 15 milyar dolar borcu ne olacak?
HABERİ PAYLAŞ

AVM'lerin 15 milyar dolar borcu ne olacak?

Kamuoyunun çok desteklediği AVM’lerde kiraların dövizden TL’ye döndürülmesiyle ilgili düzenleme kısa süre içinde çıkacak.

Uygulama doğru. Ben de destekliyorum. Ancak dün AVM Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü’nün gazeteci Yavuz Oğhan’ın programında anlattıklarına dikkat!

Belgü diyor ki, “Biz TL’ye döneceksek borçlarımız da TL’ye dönmeli.” Hulusi Belgü’nün borç dediği öyle ufak tefek bir rakam değil. AVM sektörünün bugün bankalara olan borcu yaklaşık 15 milyar dolar.

Geçen yıl sektör bankalara gidip bu borçları TL’ye çevirelim talebinde bulundu ve bir tek bankadan olumlu yanıt alamadı.

Haberin Devamı

Bankalar bugün geçen yıla göre çok daha sıkıntılı bir pozisyondayken nasıl olacak da bu teklife “tamam” diyecek merak ediyorum.

Bankalar bu teklifi kabul etmezse Türkiye’deki AVM’lerin yarısından çoğu batar.

Sorun sadece bu kadar değil. Dövizden TL’ye dönünce AVM işletmecileriyle kiracılar (perakendeciler) arasında da sözleşmelerin yenilenmesi gerekecek. Burada dövizden TL’ye geçerken kur nasıl belirlenecek? Öyle ya bugünkü kuru kiracı kabul etmez, 3 ay öncekini AVM sahibi.

Avrupa’nın tamamındaki AVM sayısı Türkiye kadar değil. Türkiye’de AVM sektörü muhteşem bir bahar yaşadı. Ancak görünen o ki baharın sonuna geldik.

BUNU BİR ERKEK BİR KADINA SÖYLESEYDİ...

Kanal D’de bir sabah programında iki kadın sunucu konuşuyorlar: Biri diyor ki: Şimdi Karius buraya gelse, veririm 3 bin 750 lira. Parasıyla değil mi? “Gel kardeş” der öperim.

Öteki cevap veriyor: O zaman konuk alalım. Tekrar diğer sunucu alıyor sazı: Alalım ama eve… Çaya gelsin! Basit bir sorum var. Televizyonda herhangi bir erkek çıkıp da bu iki hanımefendiden birisi için “Veririm 3 bin 750 lira eve çaya çağırır, öperim” diye bir cümle kursa başına ne gelirdi? Başka sorum yok.

DÜNYADAKİ ASKERİ HARCAMALAR 2 TRİLYON DOLAR!

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre 2000 yılı itibarıyla 798 milyar dolar olan dünyadaki toplam askeri harcamalar 2017’de 1 trilyon 739 milyar doları bulmuştu, bu yıl yaklaşık 2 trilyon dolar olacak. Dünya silah cennetine dönerken gezegenimizi cehenneme çeviren silahların yarısından fazlasını iki ülke üretip, satıyor: Amerika ve Rusya. Ortadoğu’dan, Uzak Doğu’ya dünyadaki “savaşları” okurken aklınızda bulunsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder