Candaş Tolga Işık Büyük çözülme
HABERİ PAYLAŞ

Büyük çözülme

Amerikan başkanlarının bile önünde iki büklüm olduğu bir adam var: Adı Francis Fukuyama

***

Kâhin diyorlar ona! Yıllar önce “Ulus devlet yapısına sahip çıkamayan sistemler dağılmaya mahkûmdur” dedi. Aynen söylediği gibi oldu.

***

Fukuyama’nın yeni bir kitabı var raflarda… Büyük Çözülme (Profil Yayınları, 2009) Tavsiye ederim, alın okuyun.

***

“Toplumsal Sermaye” diye bir şey anlatıyor… “Bir toplumun geçmişten bugüne getirdiği, yarına taşıyacağı ortak değerler birikimi…” Misal, bir işyeri düşünün… En büyük sermayesi nedir? Para, gayrimenkuller, iş tecrübesi, v.s… Kitap diyor ki, “Toplumların da aynen bu şekilde sermayeleri vardır. Bu sayede ayakta kalırlar. Bu ortak değerler ne kadar güçlü olursa toplum olma duygusu o ölçüde güçlü olur” Ve not düşüyor “En büyük toplumsal sermaye kaynağı ailedir. Çünkü toplumu toplum yapan, aynı ülkede doğmuş insanları birbirine bağlayan, “kardeş” kılan değerler ailede öğretilir”

Haberin Devamı

***

Peki, nasıl ölçülür bu meret? Bizim toplumsal sermayemiz ne kadar? Ben kitaptaki tarifi veriyorum… Siz hesaplayın artık.

***

Bir: Suç oranlarındaki artış ve suçun değişen yüzü... Örneğin ülkenizde 3 yaşındaki kız çocuklarına tecavüz ediliyor mu? Erkek çocuklarına taciz vakaları arttı mı? Vahşet içeren suç haberlerini daha mı sık duymaya başladınız? İki: Aile kurumunun yapısı… 70 yaşındaki bir erkekle 20 yaşındaki bir kadın evleniyor mu? Ensest ilişkiler arttı mı? Anne-baba katilleri, evlat katilleri oranında yükselme var mı? Üç: Evlenme ve boşanma oranları… Evlilik ve flört arasındaki fark kapanıyor mu? İnsanlar flört eder gibi evlenip boşanabiliyor mu? Dört: Evlilik dışı çocuk doğurma oranı… Toplumda evlilik dışı çocuk sahibi olmak giderek daha makul bir hal alıyor mu? Beş: Doğurganlık… Çocuk sahibi olmak çiftler için bir yük olarak mı görülüyor? Genç çiftler bu sorumluluktan kaçarak mı yaşama eğilimindeler?

***

“Eyvah! Şimdi ne yapacağız?” Söyleyeyim… 2 vesikalık fotoğraf, ikametgâh, banka hesap bilgileri, tapular ve 20 dolar başvuru ücreti… He bir de vatandaşlığa kabul edilirseniz İsviçre 500 dolar, Kanada da 300 dolar, Danimarka ise 700 dolar ek ücret istiyor. Herkese iyi şanslar!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder