Candaş Tolga Işık CHP'den HDP'ye AK Parti'den MHP'ye...
HABERİ PAYLAŞ

CHP'den HDP'ye AK Parti'den MHP'ye...

Seçimin üzerinden bir hafta geçti ama gürültüsü hâlâ dinmedi. AK Parti, CHP’ye “HDP sizin yüzünüzden barajı geçti” diye sallarken, muhalefet “Planlı seçim kaydırması oldu” diye veryansın ediyor.

Sondan başlayalım... HDP sözcüsü dün “Bölgede çok ciddi oranda güvenlik gücünün oy kullandığına dair somut veriler var. Dolayısıyla MHP’nin oy artışı bu yüzden… MHP’nin politikalarının Kürtler tarafından onaylanması, benimsenmesi gibi okunamaz sonuçlar…” diye bir açıklama yaptı.

Akla-mantığa sığan bir izahat değil ama velev ki bölgedeki MHP’ye giden oy artışının sebebi bu olsun... Neyi değiştirir? Güvenlik gücünün oyu oy değil mi? HDP’lilerin kendilerine sormaları gereken kritik bir soru var:

Haberin Devamı

“Bu ülkede asker-polis-jandarma neden bize oy vermiyor?” Kaldı ki bölgedeki siyasi tabloyu bu denli değiştirecek bir güvenlik gücü tayini için kaç yüz bin personelden bahsedildiğinin farkında mısınız?

HDP’nin barajı aşma meselesine gelince... Seçim sonuçları gösteriyor ki daha önce CHP’ye oy vermiş seçmenin önemli bir bölümü HDP baraj altı kalmasın diye oyunu HDP’ye verdi.

Ancak CHP-HDP arasındaki oy geçişinin benzeri AK Parti-MHP arasında da oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’dan asla taviz vermeyen ancak AK Parti’ye küskün ciddi bir seçmen bloğu 24 Haziran’da Bahçeli’nin tavrı nedeniyle milletvekilliği seçiminde oyunu MHP’ye atmış görünüyor.

Siyasi partilerin yapması gereken birbirlerinin oyunu “eleştirmek” ya da kendi başarısızlıklarına bahaneler aramak yerine kendi oylarını artırmanın yollarını aramak olmalı. Malum yerel seçimlere bir yıldan az zaman kaldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder