Candaş Tolga Işık Döviz kuru ve ilaç sektörü
HABERİ PAYLAŞ

Döviz kuru ve ilaç sektörü

14 Mayıs Eczacılar Günü vesilesiyle İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu’yla yapılan röportajlara denk geldim.

“Böyle giderse ilaçta yokluk dönemi başlayacak” diyordu.

Malum Türkiye’de satılan ilaçların yarısından fazlası ithal. Devlet ilaçta firmalara sabit kur üzerinden ödeme yapıyor. Bu yılın şubat ayında güncellenen sabit kur rakamına göre 1 Euro=2,69 TL. Gel gör ki Euro dün itibarıyla 5 TL’yi aştı.

Kur farkından dolayı büyük zarar eden yabancı ilaç firmaları çareyi bazı ilaçları getirmemekte buluyor. İşte bu yüzden idrar yolu antiseptiğinden ülser ilacına kadar bazı ithal ilaçlar ya “yok” ya da depolarda çok az var.

Haberin Devamı

Üç ay önce belirlenen kurla bugün arasında yüzde 100 fark var.

İlaç firmalarının iki seçeneği var: Ya kur yeniden güncellenene kadar ilaç getirmeyecekler ya da bu zararı göğüsleyecekler. Görünen o ki sektördeki eğilim zarar daha fazla büyümeden ilaç getirmemekten yana!

Bu durumda da mağdur eczaneye gidip eli boş dönen vatandaş oluyor.

İlaç sektörü, özellikle de yabancı firmalar, bu ülkede yıllarca dünyanın hiçbir yerinde etmediği oranlarda kar etti.

AK Parti’nin iktidara geldikten kısa süre sonra hayata geçirdiği “Avrupa’nın en ucuz ilacı” politikası sayesinde Türkiye’deki ilaç fiyatlarında bir anda yüzde 80’e varan düşüşler oldu.

AK Parti hükümetinin en büyük başarılarından biridir bu... Ama bu sefer durum farklı.

Başta Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ardından sağlık ve çalışma bakanlığı yetkilileri sektörün önde gelen isimleriyle bir araya gelip bu iş daha da kötü noktalara gitmeden tedbir almalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder