Candaş Tolga Işık Duvarlar yükselirken
HABERİ PAYLAŞ

Duvarlar yükselirken

Haberin Devamı

“Yüzyılın başında küresel köyden, sınırların geçirgenliğinden, ulusallığın bitişinden söz ederken, sadece birkaç sene içerisinde sınırların somut bariyerlerle tahkim edilmesinden, elektrikli çitlerden, güvenlik kameralarından, kontrolsüz geçişleri durdurmaktan bahseder olduk. Dünyanın ruhu değişmişti.

1987’de Ronald Reagan’ın Berlin’de yaptığı konuşmadaki “yıkın bu duvarı” (tear down this wall) talimatı, şimdilerde yerini Trump’ın “duvar korur” (a wall protects) söylemine bırakmış durumda.

‘Sınırları olmayan dünya’ (world without borders) kavramı çoktan tarihe gömüldü bile. Berlin Duvarı’nın yıkılışından bugüne kadar geçen sürede 70’ten fazla ülke sınırlarını duvar veya çitle çevirdi.

Oysa sınır duvarlarının sayısı ideolojik kutuplaşmanın hüküm sürdüğü, Berlin Duvarı’nın ayakta olduğu yıllarda bir düzineyi geçmiyordu. ‘Soğuk Savaş’ insanlığa kendinden büyük bir gölgesi olan Berlin Duvarı’nı hediye etmişti.

‘Soğuk Barış’ ise tüm dünyanın bölünmüşlüğünü uzaydan bile görünür hale getirecek bir ‘duvarlar yüzyılının’ önünü açtı. Dünya artık koca bir hapishane olma yolundaydı.”



Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan üzerinde yaşadığımız gezegenin bugünü ve muhtemel yarınını anlatan müthiş bir kitap yazdı: “Duvar.”



Öyle bir çağdayız, öyle bir dönem yaşıyoruz ki düşünün dünyanın bugün en büyük komünist devleti Çin, kapitalizmin yeryüzündeki en büyük temsilcisi. Küreselleşmenin en büyük savunucusu diye bildiğimiz Amerika bugün sınırlarına devasa duvarlar örüp kapanmaktan, yabancıları sınır dışı etmekten bahsediyor.



Uluslararası ilişkilerde bilinen bütün doğrular değişti. Bambaşka bir Amerika var artık. Bambaşka bir Rusya... Türkiye özelinde de durum çok farklı değil. 60 yıllık müttefikimizle “Artık yeter” deyip ipleri koparma noktasındayız. Cumhuriyetin kuruluşundan beri istikametini Batı’ya çevirmiş olan Türkiye, Avrupa’dan gördüğü muameleye isyan edip Doğu’ya yöneliyor.



Böyle bir dünyayı anlamak için daha çok okumaktan başka çare yok. Herkesin etrafına duvarlar ördüğü bir dünyada Ülke Hoca’nın çiçeği burnunda kitabı “Duvar” mutlaka okunması gereken rehber bir kitap... Tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder