Candaş Tolga Işık Erdoğan birinci turda seçilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan birinci turda seçilir mi?

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü hocalarından Prof. Ali Çarkoğlu cumhurbaşkanlığı seçimine dair önemli bir çalışmasını yayınladı.

[[HAFTAYA]]

Prof. Çarkoğlu, 30 Mart seçim sonuçlarından yola çıkarak önümüzdeki pazar yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini analiz ediyor... Taha Akyol da yazdı dün, o yüzden detaylara girmeyeceğim. Prof. Çarkoğlu’nun çalışmasından çıkan en önemli sonuç şu: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım oranı 30 Mart seçimlerindeki gibi yüksek olursa (Yüzde 89) Erdoğan’ın ilk turda seçilebilmesi için ilave 3 milyon daha oy alması gerekiyor. İhsanoğlu için de aynı şekilde... 30 Mart seçimlerinde toplam oyları AK Parti oyu kadar olan CHP ve MHP aynı oyu hiç fire vermeden İhsanoğlu’ na aktarılabilirse bile ilk turda çatı adaylarını seçtirebilmek için 3 milyon daha oya ihtiyaçları olacak. Hem Erdoğan hem de İhsanoğlu için burada en büyük handikap üçüncü aday Demirtaş’ın performansı... Çünkü anketlerde görünen o ki Demirtaş, muhtemelen 30 Mart’ta BDP-HDP bloğunun aldığı oyun üzerine çıkacak. Seçime yurt dışından katılım oranının da beklenenin çok altında olduğu dikkate alınırsa hem Erdoğan hem de İhsanoğlu için içeride kendi kitleleri dışındaki seçmenden oy almak biraz daha zorlaşacak.

Haberin Devamı

Tam da bu noktada çalışmanın en can alıcı ifadesi geliyor: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım oranı ne kadar düşük olursa adaylar -özellikle de seçimin favorisi Erdoğan içinilk turda seçilme ihtimali o kadar artar.

Daha önce de yazdım: Ben Erdoğan’ın ilk turda ipi göğüsleyeceğini düşünüyorum. Ancak Prof. Ali Çarkoğlu gibi son derece saygın bir akademisyen tarafından hazırlanan bu değerli analizi iyi okumakta fayda var. İlk bakışta “Seçildikten sonra ha ilk turda ha ikinci ne fark eder?” demek mümkün... Fakat işin aslı pek de öyle değil... Neden mi? Çünkü Erdoğan en başından kartları açık oynadı. Seçildikten sonrasına dair resmettiği yeni Türkiye’de kendisinin klasik bir cumhurbaşkanından ziyade tüm yetkilerini kullanan bir nev’i başkan olacağını ilan etti. Belki de sistemde sonunda anayasal değişime kadar gidecek büyük bir değişim vaat etti. İlk turda seçilir ve arkasına yüzde 50’nin üzerinde bir halk desteğini alırsa bu yetkileri kullanmak ve böylesine büyük bir değişimi başlatmak sorun olmaz. Ancak ikinci tura kalırsa, Erdoğan’ın yeni Türkiye projesini hayata geçirmesi o kadar da kolay olmaz.

Haberin Devamı

Sanırım, Başbakan Erdoğan ve ekibinin seçim günü yaklaştıkça kampanyalarında sürekli vites büyütüyor olmasının sebebi de bu...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder