Candaş Tolga Işık İkinci Yeni
HABERİ PAYLAŞ

Ankara Arena’da dün AK Parti’nin Olağanüstü Kongresi vardı. Ben de oradaydım. Önce bir hakkı teslim edelim: Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ve ekibi çok iyi hazırlanmışlar. Ankara Arena’nın hayatı zindan eden havasızlığı ve sıcağı saymazsak organizasyon kusursuzdu.

[[HAFTAYA]]

Başbakan Erdoğan’ın veda konuşması salonda duygusal anlar yaşattı. Hemen ardından konuşan yeni Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun promter kullanmadan 1 saati aşkın süre konuşması dikkat çekiciydi. Hem Erdoğan hem de Davutoğlu konuşmalarında AK Parti’de bölünmeye izin vermeyecekleri mesajının altını çizdiler. Davutoğlu, yeni dönemde 9 restorasyon alanı işaret etti. Davutoğlu’nun 9 restorasyon alanı akıllara rahmetli Alparslan Türkeş’in ‘9 Işık Doktrini’ ni getirdi.

Haberin Devamı

Kongrede en popüler tartışma yeni bakanlar kuruluydu: Kimler gidecek? Kimler kalacak? Davutoğlu’nun radikal bir değişikliğe gideceğini düşünenler çoğunlukta... Şayet bu ihtimal gerçekleşirse kabinede 3 dönem kuralına takılan bütün isimler değişecek. Ancak bir ikinci grup var ki onlara göre partide doğru olan ‘bölünme’ duygusu yaratmamak adına özellikle Abdullah Gül kontenjanından bakanlar kuruluna giren isimlerle yeni dönemde de devam edilmesi... “Şayet bu isimler bakanlar kurulundan çıkarılırsa, dışlanmış olurlar ki bu partide bölünme bekleyenlerin ekmeğine yağ sürmek olur” diyorlar.

Bunun dışında Dışişleri Bakanlığı için MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın adı hâlâ ön planda. Fidan olmazsa bu koltuğunun tek adayı: AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu. Ali Babacan’ın kuvvetle muhtemel yeni kabinede kalacağı tahmin ediliyor. Erdoğan’ın başdanışmanı Prof. Dr. Yalçın Akdoğan’ın yeni Bakanlar Kurulu’nda yerini alacağına kesin gözüyle bakılıyor. (Muhtemelen Başbakan Yardımcısı olarak) Değiştirilme ihtimali en kuvvetli bakanlar: Faruk Çelik, Hayati Yazıcı ve Taner Yıldız. Maliye Bakanlığı’nda Mehmet Şimşek giderse yerine AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli’nin adı geçiyor.

Kongrede dikkat çeken en önemli tespit İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ortaya attığı ‘İkinci Yeni’ kavramı oldu. Ala’ya 2002-2014 arasını ‘Birinci Yeni’ bugün itibarı ile başlayan yeni dönemi ise ‘İkinci Yeni’ diye tanımlıyor. Malum ‘İkinci Yeni’ deyince akla Turgut Uyar, Cemal Süreya, Edip Cansever gibi dev şairlerin Türk edebiyatına damgasını vurduğu altın dönem gelir. İçişleri Bakanı Ala ‘İkinci Yeni’ diye tanımladığı bu dönemin sonunda hedefin yeni anayasaya olduğunu vurguluyor. Kaldı ki hem Erdoğan hem de Davutoğlu dünkü konuşmalarından benzer vurguyu yaptılar. Anlaşılan o ki 2015 seçimlerinde AK Parti’nin en önemli stratejisi yeni bir anayasa yapabilecek çoğunluğu yakalamak olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder