Candaş Tolga Işık IŞİD kimin muhafızı?
HABERİ PAYLAŞ

IŞİD kimin muhafızı?

İkinci Körfez Savaşı başladığında herkes Amerika ve müttefiklerin işinin zor olduğunu, Irak’ın kolay lokma olmayacağını savunuyordu. Irak uzun yıllar İran’la savaşmış öncesinde Kuveyt’i işgali ile başlayan ilk körfez savaşında Amerikan askerine karşı da tecrübe kazanmıştı. Saddam’ın kara savaşında Amerikan Ordusu’na karşı en büyük kozu böyle günler için yetiştirdiği Cumhuriyet Muhafızlarıydı. Bu özel ordu sayıları yüzbinlerle (3 tümen) ifade edilen, çok iyi yetişmiş komandolardan oluşuyordu.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı! Amerika Irak’a girdi. Ve göz açıp kapayıncaya kadar Bağdat’a ulaşıp Saddam’ı devirdi. O efsane ordu Cumhuriyet Muhafızları sırra kadem basmıştı adeta...

Olup biteni yıllar sonra Arab Voice'da Walid Rabah imzasıyla okuyorduk. Resmi kayıtlara göre Amerikan Ordusu Irak’a 20 Mart 2003’te girmişti. Ancak CIA’in girişi bundan 8 ay önceye dayanıyordu. 10 Temmuz 2002’de Irak’a giren ilk CIA ekibi işgale karşı gelebilecekleri ikna etmek bazı Iraklı komutanları direnişten vazgeçirmek ve yüksek risk bölgelerinde keşif yapmakla görevliydiler. Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in daha savaşın başlangıcında şöyle demişti: “Irak’ta Devrim Muhafızları’yla Amerikalılar arasında temaslar var. Daha fazla ayrıntı veremem, gelecek günleri bekleyin.” Rumsfeld’in sözünü ettiği temasların ilki Amerikan ordusu Bağdat'a yaklaşınca gerçekleşti.

Amerikalılar, ilk sıcak çatışmada, gayet hazırlıklı ve donanımlı bir orduyla karşı karşıya olduklarını anladılar ve Cumhuriyet Muhafızları ile Saddam fedailerinin komutanlarına bir teklif yaptılar: Hiç savaşmamaları karşılığı Irak dışında güvenli yerlere nakledilecekler, büyük miktarda para ve yeni Irak yönetiminde görev alacaklardı. İsteyenler aileleriyle ABD yurttaşlığına geçecek ve Amerika'da oturma izni elde edecekti. Cumhuriyet Muhafızları artık Amerika’nın ‘Neocon’ diye bilinen cumhuriyetçilerinin muhafızı haline gelmişti.

Sadece Irak’ın işgali ve Saddam’ın yakalanışı değil Arap Baharı da dahil o tarihten sonra bölgede yürütülen Amerikan operasyonlarının tamamı bu ekibin mihmandarlığında gerçekleşti.

Haberin Devamı

Terörle mücadelede uzun yıllar hizmet veren bir emekli generalle sohbet ettim geçenlerde. Enteresan bir iddiayı dile getirdi: “IŞİD’in çekirdek kadrosu Saddam’ın cumhuriyet muhafızlarıdır” dedi. IŞİD’ e dünyanın dört bir yanından gelen cihatçıların kurduğu bir ‘Gönüllüler Ordusu’ diyorlar. Konuştuğum emekli generalin sorduğu şu soruya dikkat edin:

“IŞİD bir gönüllüler ordusu filan değil! Bu gönüllüler ordusu efsanesi IŞİD projesini yaratanların dışarıya çizdiği resimden başka bir şey değil. Hayatı boyunca hiç silah kullanmamış gönüllülerden kurulu bir ordusunun karşısına çıkan tüm düzenli orduları teker teker alt etmesini aklınız alıyor mu?” Kendi adıma cevap vereyim: Almıyor! IŞİD’in başlangıcından bugüne bakıp parçaları birleştirdiğinizde resim çok daha net bir şekilde ortaya çıkıyor...

Bir bakıyorsunuz ki Amerika’nın bölgedeki maşasının adı IŞİD!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder