Candaş Tolga Işık İttifak sorunsalı
HABERİ PAYLAŞ

İttifak sorunsalı

Haberin Devamı

Bahçeli, partisinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceğini ve Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı.



Devlet Bey’in ittifak için iki beklentisi var: Birincisi yüzde 10 barajının indirilmesi, ikincisi ise yüzde 7’nin üzerinde oy alan partilere yapılan seçim yardımının ittifak kurulması durumunda yeniden düzenlenmesi.



İYİ Parti’nin kurulmasıyla birlikte kan kaybeden MHP için yüzde 10 barajının indirilmesi hayati öneme sahip.

Ancak yüzde 10 barajı inerse bu sefer de başta HDP olmak üzere birçok partinin daha kolay Meclis’e girmesi gündeme gelecek.

AK Parti buna “Olur” der mi? Parti yönetimi MHP’yi Meclis’e sokabilmek adına böyle bir adım atar mı?

Ankara’da konuştuğumuz parti yöneticileri bu teklife sıcak bakmıyor. Cumhurbaşkanı’nın da aynı şekilde bu hususta olumsuz olduğu biliniyor.



Diğer alternatif ne?

MHP’nin seçime AK Parti listesinden girip daha sonra ayrılıp kendi grubunu kurması...

Burada kritik bilgi MHP’nin böyle bir durumda hazine yardımından mahrum kalacak olması. Bunu bilen Bahçeli, “İttifak var ama iltihak (AK Parti’ye katılma) yok” diyerek bu kapıyı kapattı.

Dahası...

Seçim ittifakı kurmanın önünde kocaman bir anayasal engel mevcut.

Hal böyleyken bir seçim ittifakı senaryosu üzerinden hazine yardımını düzenleyen bir yasal değişiklik yapmak da imkansız.



Abdülkadir Selvi geçenlerde başta seçim ittifakı olmak üzere seçim sistemi ve seçim barajında önemli yasal değişiklikleri içeren bir çalışma olduğunu kaleme almıştı.

Sanıyorum, Bahçeli’nin yeşil ışık yaktığı ittifakın kaderini henüz detaylarını bilmediğimiz bu değişiklikler belirleyecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder