Candaş Tolga Işık İyi ki mi keşke mi?
HABERİ PAYLAŞ

İyi ki mi keşke mi?

Anketlere bakınca görünen şu ki her türlü sürprize gebe bir seçime gidiyoruz.

İlk turda Erdoğan kazanabilir mi?

Kazanabilir.

Seçim ikinci tura kalabilir mi?

Kalabilir.

İkinci tura kalırsa Muharrem İnce’nin kazanma şansı var mı?

Var.

Meclis’te çoğunluk muhalefetin eline geçebilir mi?

Geçebilir.

Aslına bakarsanız 24 Haziran seçiminin bu kadar sürprizlere açık olmasının tek bir sebebi var: Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmiş olması.

En yandaşından en muhalifine kadar tüm anketler ortada: AK Parti ve MHP el ele verip sistemi değiştirmemiş yani ülke parlamenter sistemle yönetilmeye devam ediyor olsaydı AK Parti güle oynaya tek başına iktidarı kazanmıştı.

Haberin Devamı

Son genel seçimde yüzde 40 küsur oyla Meclis’te çoğunluğu kazanan ve tek başına iktidar olan AK Parti bu seçimde aynı oyu çıkarsa bile ilk turda adayını cumhurbaşkanı yapamıyor.

İkinci turda ne olacağı ise muamma. Dahası “istikrar” gelecek, “çok başlılık” kalkacak diye geçtikleri bu sisteme göre AK Parti bir önceki genel seçimde aldığı oy oranını alsa bile ittifaklar nedeniyle Meclis’te çoğunluğu muhalefete kaptırabilir.

Merak ediyorum: Bir yanda AK Partili bir cumhurbaşkanı diğer yanda muhalefetin çoğunlukta olduğu bir Meclis yapısı ortaya çıkarsa nasıl olacak o “istikrar”?

24 Haziran akşamı oylar beklendiği gibi gelirse ne ala! Ama cumhurbaşkanlığı yüzde 49’la ikinci tura kalır, yüzde 40 küsur oy alındığı halde Meclis’te çoğunluk kaybedilirse “İyi ki geçtik bu sisteme” mi denir yoksa “Keşke yapmasaydık” mı hep birlikte göreceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder