Candaş Tolga Işık Teknoloji üretmek için itiraz eden çocuklar yetiştirmeliyiz
HABERİ PAYLAŞ

Teknoloji üretmek için itiraz eden çocuklar yetiştirmeliyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün TEKNOFEST’te konuştu: “Günümüz dünyasında gerçek anlamda bağımsızlığın birinci şartı teknolojiyi üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktır. Teknolojik gelişmelerin ilk aşaması hayal edebilmektir.” Yaşadığımız yüzyılda teknolojinin kökeninde inovasyon var. İnovasyonun birinci kuralı ise itiraz etmek.

Yaratıcılık, “Şu şöyle olmak zorunda mı? İtiraz ediyorum, böyle olmak zorunda değil,” diyerek başlıyor. Peki bizim eğitim sistemimiz çocukları itiraz etmeye ne kadar teşvik ediyor? Eleştirel düşünme becerisini ne kadar kazandırıyor?

Haberin Devamı

Siz çocuklarınızdaki itiraz etme becerisini köreltirseniz, oradan inovasyon çıkmaz. Aileler bu gerçeğin ne kadar farkında? Selçuk Şirin Hoca’nın şahane bir tespiti var, dikkatle okuyun: “Biz hâlâ bilgi aktarmayı eğitim sanıyoruz. En büyük yanılgımız bu.

Çocuklara ezberlettiriyoruz, bir sınava sokuyoruz, sonra bir daha sınava sokuyoruz. Bütün sınavlar aynı becerileri ölçüyor. O becerinin de dünyada bir karşılığı yok. Google’ın olduğu bir dünyada Türkiye’de yaptığımız sınavların hiçbir hükmü yok.

O yüzden hayatta başarılı olanlar ile sınavda başarılı olanlar arasında ciddi bir fark var. Dünyada böyle değil. PİSA testlerine bakın; problem çözme becerisi, yaratıcılık, üç beş bilgiyi bir araya getirip bunları çözebilme var.

OECD, Milli Eğitim Bakanlığı’yla birlikte Türkiye’de her üç yılda bir PİSA araştırması yapıyor. Biz o listede 30’lardaydık, sonra 40’lara geldik ve Türkiye şu an ilk 50 ülke arasında yok. Bu, 15 yaşındaki çocukların ekonomide gerekli olan becerilere sahip olup olmadığını ölçen uygulamalı bir test, ezber değil. Ezber olsaydı birinci olurduk. Biz Türkiye’deki çocuklara bu beceriyi veremiyoruz...”

BÜYÜK BİR GRİP SALGINI VAR, AMAN DİKKAT!

Grip yakamı bırakmayınca bir serum bağlatıp acilen hayata geri dönme niyetiyle soluğu Ataşehir Acıbadem Hastanesi’nin acil servisinde aldım. Aman Allah’ım o da ne! Acil serviste adeta serum kuyruğu vardı.

Meğerse yalnız değilmişim! Memleket feci bir grip salgının pençesinde can çekişiyormuş. Çocuk, genç, yaşlı hangi yaştan insan ararsan... Acil servis doktoru “Maalesef büyük bir viral (virüs kaynaklı) salgın var. Mide barsak şikayetleriyle geliyor hastaların çoğu...” dedi. Aman dikkat edin kendinize!

Haberin Devamı

SERUM KESMEDİ

Bir saat boyunca içinde yok yok bir serum dayadı doktorlar. Hekimler atom diyormuş aralarında... Serum bittikten sonra “1-2 saate ayağa kalkarsın” dediler ama nafile. Bütün gün yatarak geçti. Gece böyle bir terleme olmaz.

Kaç tişört değiştirdim bilmiyorum. Serum, ilaç, sıcak sıvı tüketimi muhakkak faydalıdır lakin tecrübeyle sabit: Aklınızda bulunsun, bu gribin en tesirli ilacı istirahat.

BİR İLİŞKİNİN BİTTİĞİNİ NASIL ANLARSINIZ?

Magazinci arkadaşların toplantısına denk geldim. Bir çiftin ayrılık haberini tartışıyorlardı. “Nereden biliyorsunuz ayrıldıklarını?” diye sordum. “Instagram’da birlikte oldukları fotoğrafları kaldırmışlar. Sonra da birbirlerini takipten çıkarmışlar” dediler.

O fotoğrafları kaldırınca geçmişi de sildiğini düşünmek ne hastalıklı bir durum değil mi? Ya hiç koyma ya da hiç kaldırma arkadaş! Sahiden merak ediyorum, Instagram’dan fotoğraf kalkınca o ilişki hiç yaşanmamış mı sayılıyor?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder