Candaş Tolga Işık Terörle mücadele ederken
HABERİ PAYLAŞ

Terörle mücadele ederken

New York Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selçuk Şirin, Hürriyet’teki köşesinde bir araştırmaya yer verdi. 1968-2006 yılları arasında faaliyetlerine son verilen 404 terör örgütü incelenmiş ve “Terör örgütlerinin faaliyetleri nasıl sonlandırıldı?” sorusuna cevap aranmış. Araştırma diyor ki, Siyasi çözüm (yüzde 43), polis-istihbarat (yüzde 40), teröristlerin zaferi (yüzde 10), askeri zafer (yüzde 7).

Sorunlarımızı duygularımızı değil bilimin ışığında aklımızı kullanarak çözeceksek bu veriler çok önemli... Nasıl ki terör örgütleri silahla sonuç alamıyorsa, askeri yöntemlerle çözüm aramak da terörü bitirmiyor. Türkiye’nin son 30 yıllık PKK terörüyle mücadele tarihi de bu araştırmanın sonucunu destekliyor aslında...

Haberin Devamı

Gel gör ki, PKK’nın Suruç’a misilleme bahanesiyle evlerinde 2 polisimizi şehit edişiyle yeniden başlayan çatışma süreci gibi başka devletin askeri tedbirler dışında hiçbir çaresinin kalmadığı dönemler de var. Bir terör örgütü ısrarla ve vahşice polisinizi, askerinizi katlederken siz “Yok ben silah kullanmıyorum siyasi çözüm getireceğim” diyemezsiniz.

Siyasi çözüm kanallarını asla kapatmadan devletin gücünü göstermek zorundasınız. PKK’nın başlattığı bu çatışma ortamında Türkiye Cumhuriyeti devletinin meydanı teröristlere bırakmıyor olmasına kimse itiraz edemez. Devlet, o gücü kime gösterdiğine dikkat ettiği sürece...

1990’larda “Terör örgütüne gücümü göstereceğim” diye bölgede hüküm süren “devlet terörü” 2000’lerde PKK’nın çok daha büyük bir halk desteğiyle karşımıza çıkmasını sağladı. Dolayısıyla güç gösterisinde hedef, teröristten kendi vatandaşına saparsa terörü bitirmeye değil çok daha kitleselleştirmeye hizmet edersiniz.

Bunu şimdi neden mi yazıyorum? Cizre’de Garnizon Komutanlığı’na yapılan saldırının ardından başlayan çatışmalar esnasında yaşamını yitirenlerden biri de Baran Çağlı. Baran sadece 7 yaşındaydı!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder