Candaş Tolga Işık Yeni eğitim sistemi ne getiriyor?
HABERİ PAYLAŞ

Yeni eğitim sistemi ne getiriyor?

Yeni eğitim sistemi üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’la yaptığım röportajın bugün ikinci bölümünü yayınlıyorum.

2024’E KADAR ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ DEĞİŞİMİ GÜNDEMDE YOK

✘ Eğitim sistemindeki değişiklik üniversite sınav sistemine yansıyacak mı? Üniversite sınav sistemi de değişecek mi? Bu sadece MEB’ in yetkisinde değil. YÖK’le gerekli çalışmalar yapılıyor. Ama öğrencilerimiz şimdi bunları düşünmesinler, sınavlarına çalışsınlar. Gelecekte bu sisteme uygun bir değişiklik elbette yapılacak ama 2024’ten önce sınav sistemiyle ilgili bir değişim olmayacak.

Haberin Devamı

‘TEKİLLİK ÇAĞI’ GELİYOR, BUNA ÇOCUKLARIMIZI HAZIRLIYORUZ

✘ Her gelen milli eğitim bakanı eski sistemi eleştirip kendi “reformunu” yapıyor. Sizden sonraki bakanın da sizin reform paketinizi eleştirip değiştirmeyeceğini nereden bileceğiz?

Bilemeyiz. Ama şunu söyleyeyim benim öncekini eleştirmek gibi bir tavrım, tutumum olamaz. Ben herkese önceki hizmetlerinden dolayı teşekkür eden bir insanım. Benim mesajım şu: Zamanın ruhu diye bir şey var. Geleceğin dünyasının gerektirdiği bir beklenti var. Bu ekonomiyi sürdürmek için eğitimde belli bir donanımsal gereksinim var. Bu zamanın ruhu yeni bir şey gerektiriyor. Bu çağı okumak için bu değişiklikler yapılmak zorunda. Bugün ilkokulda olanlar 2040’da iş hayatına atılacaklar ve bambaşka bir dünyayla karşılaşacaklar. Tekillik çağı (Singularity Age) denen bir çağ geliyor. İnsanın biyolojik varlığıyla insanın beynine yazılım yüklenen, insan damarlarında yüzlerce nano robotun dolaştığı başka bir çağ geliyor. Bu çağa çocuklarımızı nasıl hazırlayacağız? Mesele budur! Biz bunun yanıtını bulmaya uğraşıyoruz. Tarım çağından, sanayi çağından ve bilgi çağından sonra yeni bir çağ geliyor!

BU BİR ÜLKE ÖDEVİ, MİLLET ÖDEVİ...

✘ Yeni eğitim sisteminin daha kalıcı olması adına toplumun farklı kesimlerinden de destek almayı düşünüyor musunuz?

Bir ülkenin eğitim sisteminin tüm alt sistemleriyle birlikte üç sene içerisinde hangi ay, hangi sene, neyin nasıl yapılacağının somut olarak fizibilitesi yapılmış olarak karşılığını koyduk ve bir doküman yayınladık. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğundan beri hiç yapılmamıştı. İlk kez yaptık. Daha önce böyle bir doküman yoktu. Bundan sonra kim gelirse gelsin buradan referansla yola çıkabilecek. Dolayısıyla ortaya konan bu çalışma bir toplumsal mutabakatı zorunlu kılan bir çalışma. Bu çalışma bir Türkiye çalışması. Bu bir ülke ödevi, millet ödevi olarak planlanıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder