Candaş Tolga Işık Yeni Türkiye yeni kabine
HABERİ PAYLAŞ

Yeni Türkiye yeni kabine

Yeni bakanlar kurulu açıklandı. Geçmişte bakanlar kurulunu başbakan olarak Erdoğan hazırlar, Köşk’e getirir cumhurbaşkanı olan Gül ile tartışır ve son kararı beraber verirlerdi. Misal, Erdoğan’ın son genel seçimlerin ardından hazırladığı kabine listesinde enerji bakanlığına Veysel Eroğlu getirilmiş ancak Gül, Taner Yıldız isminde diretince liste değiştirilerek Eroğlu, Orman ve Su Bakanlığı’na kaydırılmıştı.

[[HAFTAYA]]

* Tabi işler ‘Yeni Türkiye’de biraz farklı ilerliyor... Geçmiştekilerden farklı olarak bu seferki bakanlar kurulu listesinde başbakandan çok cumhurbaşkanının ağırlığını görüyoruz. Kaldı ki doğal olan ve beklenen de buydu. Bakanlar kurulu listesine dair beklenmeyen daha doğrusu belirsiz olan ise Abdullah Gül’e yakın bakanların akıbetiydi.

Haberin Devamı

* Yeni kabinedeki en önemli nokta “İster Gül’e yakın deyin ister Gül’ün tavsiye ettiği deyin” Erdoğan’ın bu isimlerin hiçbirine dokunmamasıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hamlesi son derece önemli. Erdoğan günlerdir parti içinde bir fitneye, bölünmeye izin vermeyeceğinin altını çiziyordu. Bakanlar Kurulu listesini hazırlarken “Gül’e yakın isimler dışlandı” denmesine izin vermemesi bu konuda ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gösterdi.

* Bülent Arınç, Ali Babacan yerlerini korurken Beşir Atalay’ın başbakan yardımcılığından alınması ise tamamen Atalay’ın kendi tasarrufu... Beşir Hoca kısa bir süre önce kendisiyle alakalı sebeplerden dolayı görevden affını istemişti. Bu arada şunu da yazalım: Başbakan yardımcılığı görevini devralan Erdoğan’ın eski başdanışmanı Prof. Dr. Yalçın Akdoğan, hükümetin Beşir Atalay’ın sorumluluğunda yürüyen neredeyse tüm projelerde en yakınındaki isimdi.

* Ekonomi ve dış politikada kurmayların değiştirilmemiş olması önümüzdeki döneme dair bu iki alanda zor bir viraja girileceğinin belirteci... Hükümet, bu zor viraja deneyimli isimlerle giriyor. Dışişleri bakanı ‘mecburen’ değişti ancak orada da Davutoğlu’nun ve Başbakan Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın ağırlığı devam edecektir.

* Yeni Bakanlar Kurulu hayırlı uğurlu olsun. Lakin; Türkiye’yi hem içeride hem dışarıda çok zor bir dönem bekliyor. Laftan çok iş üretme zamanıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder